WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ouderenmishandeling
Regio, do 12 juni 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In 2013 zijn 1703 meldingen van ouderenmishandeling gedaan bij de Steunpunten Huiselijk Geweld, 66 procent meer dan in 2012 en een verdubbeling van het aantal in 2010.

persbericht

Aantal meldingen ouderenmishandeling blijft toenemen

In 2013 zijn 1703 meldingen van ouderenmishandeling gedaan bij de Steunpunten Huiselijk Geweld, 66% meer dan in 2012 en een verdubbeling van het aantal in 2010. Dat meldt het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling in een onlangs verschenen rapportage van kennisinstituut Movisie. In de meeste gevallen is er sprake van psychische mishandeling bij vrouwen. Negen procent van de meldingen gaat om een oudere in een zorginstelling. Onlangs kondigde Martin van Rijn, staatssecretaris van VWS, een landelijk onderzoek aan naar de aard en omvang van ouderenmishandeling.

Meldingen komen voornamelijk van professionals (63%) binnen zorginstellingen, welzijnswerk en politie. Opvallend laag is het aantal meldingen van familieleden (20%) en slachtoffers zelf (17%). Net als in 2012 hadden slachtoffers vaak te maken met meerdere vormen van geweld: psychische mishandeling (69%), financiële uitbuiting (39%) en fysieke mishandeling (38%). Vrouwen (74%) zijn vaker slachtoffer van ouderenmishandeling dan mannen (26%). De pleger is in de helft van de gevallen een kind of kleinkind (52%) of de (ex)partner (33%). Een grote meerderheid van de slachtoffers woont alleen of met een partner (77%).

Omvang problematiek beter in beeld

“Het aantal meldingen blijft ver achter bij het aantal gevallen van ouderenmishandeling. Daarom zijn we verheugd over deze forse stijging, waardoor het taboe op dit onderwerp minder wordt en we de omvang van de problematiek beter in beeld krijgen. Mogelijk heeft de Wet meldcode bijgedragen aan de stijging”, zegt onderzoeker Annemiek Goes van Movisie. Deze wet, die in juli 2013 in werking trad, geeft een stappenplan dat elke professional moet doorlopen bij signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling. “Daarnaast loopt er een publiekscampagne op radio en tv om mensen bewust te maken van ouderenmishandeling.”

Slachtoffer vaak afhankelijk van pleger

Uit de meldingen blijkt dat slachtoffers veelal zorgafhankelijk zijn van de pleger, waardoor het moeilijk is om over mishandeling of misbruik te praten. Het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’ van VWS, dat alle vormen van ouderenmishandeling aanpakt, stelt het doorbreken van dit taboe centraal. Om ouderenmishandeling bespreekbaar te maken, wordt samen met de ouderenbonden voorlichting gegeven aan ouderen zelf. Ook de Steunpunten Huiselijk Geweld organiseren veel voorlichting.

15 juni: World Elder Abuse Awareness Day

Op 15 juni is de internationale dag tegen ouderenmishandeling, de World Abuse Awareness Day. In veel gemeenten vinden dan activiteiten plaats in het kader van ouderenmishandeling. Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderenmishandeling, www.facebook.com/ouderenmishandeling en www.movisie.nl/ouderenmishandeling.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief