WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
KNVWS: Klimaatverandering
's-Graveland, ma 29 december 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op donderdag 8 januari geeft KNVWS ’t Gooi lid Günther Können een lezing met als titel “Klimaatverandering, vroeger en nu”.

persbericht

Lezing op 8 januari: “Klimaatverandering, vroeger en nu”

Het lijkt alsof natuurrampen steeds vaker voorkomen. Er wordt vaak gezegd dat dit door de mens wordt veroorzaakt en alleen maar erger zal worden. Maar is dit zo? Hoe komt het dat de aarde opwarmt? Merken wij er al wat van, en hoe gaat het allemaal verder? Wat zijn de effecten? Hoe erg is dit eigenlijk? En is dit weleens eerder gebeurd?


Foto: 1941 genomen door Ulysses William O. Field; 2004 foto genomen door Bruce F. Molnia.
Credit: Glacier Photograph Collection, National Snow and Ice Data Center/World Data Center for Glaciology.

Zo’n 50 jaar geleden is de wetenschap tot inzicht gekomen dat het klimaat geen constante is, maar voortdurend aan verandering onderhevig is. Rond 1990 is daar het besef bijgekomen dat de industriële activiteiten van de mens zó grootschalig zijn geworden, dat er via het broeikaseffect een merkbare richting wordt gegeven aan de evolutie van het klimaat. Sindsdien is dit onderwerp klimaatverandering ‘hot’, ook in de pers. Maar hoe zit het nu eigenlijk precies met klimaatverandering? Hoe komt het dat de aarde opwarmt? Is de mens veroorzaker? Hoe erg is eigenlijk een opwarming van een paar graden voor waterhuishouding en andere zaken?

Op donderdag 8 januari geeft KNVWS ’t Gooi lid Günther Können een lezing met als titel “Klimaatverandering, vroeger en nu”. In deze lezing komen vragen als hierboven op aanschouwelijke wijze aan de orde.

De lezing wordt gehouden om 20:00 op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland. Toegang is gratis voor leden. Voor niet-leden is de toegang €3.

Dr G.P.Können was tot aan zijn pensionering Hoofd Klimaatanalyse van het KNMI en was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de klimaatvoorspellingen van Nederland voor de komende 100 jaar.


Met genoegen kunnen wij u ook meedelen dat onze publiekssterrenwacht in 's-Graveland (Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek) nu bijna klaar is! Op 19 december zijn de telescopen geïnstalleerd. Alhoewel andere sterrenwachten in Nederland één van deze telescopen bezitten, menen wij met deze combinatie van een 16"/41cm Meade telescoop en een 14"/36cm Celestron de mooiste combinatie van heel Nederland in huis te hebben voor onze bezoekers.

Wij werken nu aan het instellen van de telescopen en het inrichten van de sterrenwacht. Ergens in januari hopen wij voor het eerst open te kunnen gaan. De formele opening zal eind februari of maart plaatsvinden.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief