WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Boompjes voor Woudreuzen
's-Graveland, ma 22 december 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Natuurmonumenten somt de aanplant van bomen en struiken op. De nieuwe boompjes in de modder doen de oude woudreuzen met ooievaars echter toch niet snel vergeten.

persbericht

Nieuwe aankleding voor de Buitenplaatsen in ’s-Graveland

Natuurmonumenten heeft nieuwe bomen langs Noordereinde en op buitenplaats Boekesteyn geplant: twintig nieuwe lindes en negentien jonge beuken. Daarmee komt het totaal aan nieuwe aanplant dit najaar voor Boekesteyn en buitenplaats Gooilust op 136 nieuwe bomen.


Nieuwe beukenlaan, langs wandelpad bij Noordereinde in ‘s-Graveland.
Foto: Natuurmonumenten/Johan van Galen Last

Regelmatige vervanging van bomen en nieuwe aanplant is nodig voor de veiligheid van de bezoekers en het zorgt voor variatie in natuur en landschap. Met nieuwe aanplant wil Natuurmonumenten garanderen dat ook in toekomst voldoende oudere bomen beschikbaar komen als leefgebied voor dieren en planten.

Op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen voert Natuurmonumenten al enkele jaren een herstelplan uit om deze cultuurhistorische parktuinen te behouden en de natuur te optimaliseren. Ook worden voorzieningen voor de bezoekers verbeterd.

Dit najaar zijn naast de bomen ook veel nieuwe struiken geplant die in voorjaar en zomer zorgen voor kleur en verrassende stillevens. Het kapwerk en het weghalen van oude struiken wordt in fasen gedaan en is nodig voor het openmaken van uitzichten. Daarnaast valt er meer licht tussen de bomen, dat nodig is voor de groei van de nieuwe aanplant. De beleving voor de wandelaar verbetert en de variatie zorgt ook voor betere leefomstandigheden voor planten en dieren

Op Buitenplaats Jagtlust langs de Leeuwenlaan zijn 400 nieuwe heesters en 650 rododendrons geplant. Met het weghalen van verouderde planten zijn nu ook de theekoepel en het speelhuisje weer zichtbaar.

Achter het landhuis op Gooilust ligt een prachtige rododendronvallei. Hier zijn dit najaar 830 nieuwe vaste planten geplant, waaronder 18 verschillende soorten. Ook ruim 100 nieuwe heesters zoals sierkwee, toverhazelaar en bloemwilgen gaan er mede voor zorgen dat de vallei door het jaar heen kleur draagt. Op buitenplaats Gooilust is 135 meter historische hekwerk geplaatst.

Op de buitenplaatsen Spanderswoud en Schoonoord zijn rond de al vrijgemaakte nieuwe uitzichtpunten weer 400 heesters geplant.

Dankzij o.a. de Vrienden van de Buitenplaatsen en een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds kunnen een deel van deze verbeteringen uitgevoerd worden.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief