WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ouderenbonden bij College
Wijdemeren, za 9 augustus 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB overlegden met wethouder Betske van Henten over de grote veranderingen op sociaal gebied.

ingezonden bericht

Oud (9) - Bij de wethouder

Cor Koster uit Nederhorst den Berg schrijft over oude mensen en dingen die voorbijgaan. Deze keer over een gesprek met de wethouder.


V.l.n.r. Cees van Driel, Henk Stuyver, Cor Koster en wethouder Betske van Henten.

Lokale ouderenorganisaties willen meer doen dan alleen maar koffie-ochtenden en bingo-middagen verzorgen. Ze willen ook opkomen voor de belangen van ouderen, vooral bij de gemeente. Belangrijk omdat er grote veranderingen in de ouderenzorg komen: veel van de taken die nu nog bij het rijk liggen, gaan binnenkort naar de gemeente, die de taken moet gaan uitvoeren met veel minder geld.

Daarom hadden de drie voorzitters van de plaatselijke ouderenbonden een gesprek aangevraagd met de nieuwe wethouder. Drie grijsharige heren: Cees van Driel (PCOB), Henk Stuyver (KBO) en Cor Koster (ANBO), samen goed voor 225 jaar kennis en levenservaring. We waren zelf een beetje onder de indruk van die twee-en-een-kwart eeuw. Wethouder Betske van Henten was gelukkig wat reëler.

Ruim een uur

Ik had gedacht dat we te horen zouden krijgen: “Heren, een wethouder is een drukbezet mens; u hebt een kwartier, dus hou het kort”, maar dat viel alleszins mee. We kregen ruim een uur om over alles te praten wat we aan de orde wilden stellen. Zaken als hoe de huishoudelijke hulp geregeld gaat worden, welke noodprocedures er komen voor mensen met een urgent probleem, hoe het staat met seniorenwoningen, met het stapelen van zorgkosten, met de ondersteuning voor dagopvang, de aanpak van eenzaamheid enzovoort.

Het gesprek verliep heel plezierig. Het is duidelijk dat de gemeente belang hecht aan de ideeën van burgers en ze graag bij de verdere uitwerking van de plannen wil betrekken. Dat bleek ook uit een uitnodiging aan ‘maatschappelijke partners’ om op 8 juli te komen praten over de invulling van het Wmo-plan dat in oktober aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Zo hoort het natuurlijk ook - ik bedoel dat burgers bij het maken van plannen betrokken worden - maar het is een prettige ervaring om te merken dat het ook echt gebeurt.

Inspreken

In het komend najaar moet duidelijk worden hoe de zaken precies geregeld gaan worden. De drie plaatselijke ouderenbonden hebben afgesproken dat ze de zaak op de voet gaan volgen en zonodig bij elke relevante commissievergadering hun stem laten horen. We zijn met z’n drieën, en omdat elke burger 5 minuten mag inspreken in commissievergaderingen hebben we samen dus een kwartier. Als het niet gaat zoals het zou moeten, dan zullen we daar gebruik van maken. De gemeenteraad zij gewaarschuwd!

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
Cor Koster
auteur
Cor Koster
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief