WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
ANBO: Woerden Waakt
Nederhorst den Berg, zo 6 april 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster ontdekte bij de ouderenbonden een relikwie uit de verzuiling. Maar ook dat bij de ANBO in Woerden het Centraal Comité van bejaard Nederland zetelt.

Definitie van relikwie.

ingezonden bericht

Cor Koster schrijft over oude mensen en dingen die voorbijgaan.

Ouderenbond

Je bent oud en je wilt wat. Dat klinkt niet slecht, maar toch iets minder flitsend dan ‘je bent jong en je wilt wat’, al was het alleen maar omdat dat laatste ook omgedraaid kan worden: ‘je bent wild en je jongt wat’. Hoe dan ook, ik wil wat: een reeks bijdragen schrijven over oud worden/zijn. Dit is de eerste in de serie.


Cor Koster

Er komen nogal wat veranderingen op ouderen af in het ‘sociale domein’.  Per 1 januari 2015 gaat de gemeente allerlei taken overnemen van de landelijke overheid en men moet dat doen met veel minder geld. Ik ben bang dat de overgang bepaald niet soepeltjes gaat verlopen. Om enige invloed uit te kunnen oefenen ben ik onlangs lid geworden van de ANBO, die een afdeling Wijdemeren heeft. Er is ook nog een katholieke club (KBO) en een protestantse (PCOB), want in bejaardenland heeft de verzuiling een langer leven dan de oudjes zelf.

Zo’n bond is de geëigende organisatie om op te komen voor de belangen van ouderen, dacht ik. Dat is misschien ook wel zo. Alleen: als gewoon lid moet je wel je mond houden. Tot die ontdekking kwam ik toen ik de ‘media code’ las, opgesteld omdat de ANBO blijkbaar last heeft van leden die wel eens iets in het openbaar roepen. Tegen een plaatselijke krant, bijvoorbeeld, of op de regionale radio.

Zo beklaagde een ANBO-lid zich publiekelijk over de afname van het aantal brievenbussen. Dat mag niet van ‘Woerden’, d.w.z. het ANBO-hoofdkantoor. Daarmee zou namelijk de relatie met PostNL, een ‘gewaardeerd partner’, een deuk oplopen. Mondje dicht dus over die verdwenen brievenbus op de hoek. Gewoon even doorschuifelen naar de volgende.  De rollator rolt wel.

Studie Communicatiewetenschappen

Het is verleidelijk om een paar zinnen uit de media code te citeren. "Met betrekking tot de woordvoering richting media, ongeacht hun verspreidingsgebied geldt het volgende: 1. Het verenigingsbureau is verantwoordelijk voor de woordvoering. Onze directeur is de woordvoerder; zij wordt bij afwezigheid vervangen door de getrainde woordvoerders van het verenigingsbureau. We zijn hier streng op: we kunnen niet van onze vrijwilligers vragen dat zij op de hoogte zijn van alle beleidsvoornemens (…) Bij een verzoek van een medium over een landelijk relevant onderwerp – Wmo, pensioen, koopkracht, zorg etc. – wordt de woordvoering direct overgedragen aan het verenigingsbureau." Die heeft daar persvoorlichters voor, betaalde krachten, ongetwijfeld met een studie Communicatiewetenschap achter de rug. Beroeps dus. De lokale mensen, allemaal vrijwilligers, zijn niet getraind. Die kunnen dat niet, iets zeggen over een "landelijk relevant onderwerp". Toch? Bovendien zijn ze oud.

Gezien het centralistische beleid van Woerden weet ik zeker dat ik met het soort stukjes dat ik schrijf  problemen ga krijgen. Ik schat dat ik binnen een half  jaar geschorst of geroyeerd word. Woerden is daar vrij vlot mee, want voor kritische leden is geen plaats. Daarom lijkt het me verstandig om maar uit de ANBO te stappen, voordat ik er uitgegooid word. Jammer, want de lokale afdeling is best leuk.

Cor Koster,
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
Cor Koster
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief