WIJDEMEERSE WEBKRANT
Zorg over Aanrijtijden
's-Graveland, zo 22 september 2013

Raadslid Liesbeth Siderius legt in een ingezonden brief uit waarom zij en Jan Verbruggen (CDA) namens de hulpdiensten ernstige bezwaren hebben tegen de bloembakken.


Liesbeth Siderius (Siderius)

Jan Verbruggen (CDA)

Dossier Verkeer 's-Graveland

ingezonden brief

Bloembakken vertragen opkomsttijd brandweer

Het is altijd goed als betrokkenen hun gezicht laten zien in raads – of commissie vergaderingen.  Vorige week was het de brandweer, die door aanwezigheid schitterde bij behandeling van de ‘bloembakken affaire’.


Jan Verbruggen en Liesbeth Siderius op het Noordereinde.
(Foto: Ingezonden Brief)

De schriftelijke inbreng van de regionale brandweer op de evaluatie  “Proef Vaartwegen Noordereinde”  luidde:  Op 2 juli jl. was er een uitruk naar de Franse Kampweg. De brandweer had daar ca. 1 minuut extra rijtijd nodig om ter plaatse te komen. De aanwezigheid van de bloembakken en het daarop aangepaste rijgedrag van automobilisten is negatief van invloed geweest op de rijtijd c.q. opkomsttijd van de brandweer.

Raadsleden  Jan Verbruggen (CDA) en Liesbeth Siderius (fractie Siderius) zijn op pad gegaan om zich te laten informeren. De vraag was : komt de veiligheid van de burgers in het geding als gevolg van  het vertragen van de aanrijtijden, die op zich al niet optimaal zijn vanwege de uitgestrektheid van het gebied in Wijdemeren. En wat blijkt?

Door de geplaatste bloembakken kunnen auto’s niet keren of achteruit rijden, waardoor  de brandweerauto’s  meerdere minuten vertraging kunnen ondervinden bij het uitrukken of zelfs de doorgang onmogelijk  gemaakt kan worden. Veel mensen beseffen niet wat een minuut kan betekenen bij een brand. Kijk dan eens op http://www.youtube.com/watch?v=w4W82HIzUcc.

De brandweer wordt overigens niet alleen opgeroepen bij brand, maar ook bij verkeersongevallen en uit het water halen van drenkelingen.  Denk dan ook aan de aantrekkingskracht van Ankeveen op duizenden schaatsliefhebbers,  wanneer op de Ankeveense plassen schaatstochten georganiseerd worden.

De brandweer in de regio doet veel aan verbetering van de brandweerzorg. Het landelijk percentage gehaalde aanrijtijden moet flink omhoog. Nu wordt in de regio Gooi en Vecht  bij uitrukken in sommige gevallen minder dan 50% de gewenste tijd, variërend van 5-10 minuten, gehaald.

Het is voor Jan Verbruggen en Liesbeth Siderius niet te begrijpen dat in een gemeente met een klein wegennet,  veel water en natuur  een ‘proef’ wordt gedaan met verkeersgevaarlijke obstakels op de doorgaande wegen.

Liesbeth Siderius
Raadslid Fractie Siderius

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Douwe van Essen
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief