WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ontschotting in Utrecht West
Wijdemeren, do 17 oktober 2013

Gisteravond kwamen de raadsleden van Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren bijeen om zich te laten voorlichten over de samenwerking in het sociaal domein.

Voor de verzamelde pers was het de eerste keer dat alle raadsleden van SVWW, zoals het samenwerkingsverband gedoopt is, in één ruimte samen te zien waren.

Volle bak

De raadszaal van Wijdemeren aan de Rading 1 was afgeladen vol. Niet zo gek, want de raad van Stichtse Vecht (SV) heeft 33 raadsleden, die van Wijdemeren 19 en die van Weesp 17. Voeg daarbij de fractieassistenten, de raadsgriffiers, wethouders en ambtelijke ondersteuners en je hebt een zaal vol. Het aantal raadsleden in een gemeente hangt af van het aantal inwoners. SV heeft er ruim 63.000, Wijdemeren ruim 23.000 en Weesp 18.000, samen 104.000 inwoners. Dat inwoneraantal geeft de krachtsverhoudingen ook enigszins weer.

Minder geld, meer kwaliteit

Het was een avond voor de liefhebber. Er werd gesproken over de transitie van het sociale domein. De overdracht van de verantwoordelijkheden op het gebied van sociale- en jeugdzorg van het rijk naar de gemeente. Het kabinet ziet daar grote voordelen in en heeft de besparingen de komende jaren al op papier geïncasseerd. De taken gaan naar de gemeente, maar het geld komt maar voor de helft mee. De rationalisatie van deze keuze is dat de gemeente dichter bij de burger staat en daardoor de zorg beter op maat kan leveren. Er moet zo een eind komen aan de stroom gloednieuwe rollators en andere spullen die de AWBZ uitdeelt en de 10 hulpverleners die bij één gezin over de vloer komen. De zorgvrager wordt verzocht om ook zelf zijn omgeving te mobiliseren om zo de betaalde zorg te verminderen.
Op papier moet dat allemaal flinke besparingen geven, maar toch beter toegesneden zorg.


Annie de Boer (GL Stichtse Vecht)

Sandra van Rijkom, lijsttrekker PvdA Wijdemeren.

Ontschotting en regisseurs

De avond was bedoeld om de raadsleden inzicht te geven in wat de nieuwe situatie betekent voor de organisatie en voor de cliënten. Er kwam veel jargon langs. Nieuwe functies als gebiedsregisseurs, caseregisseurs, ontschotting, frictiekosten, contractpartners, etc., etc. In het kort komt het erop neer dat de sociale dienst in de nieuwe situatie de totale zorgvraag van een cliënt beoordeelt, in overleg met de cliënt vaststelt wat hij of zij zelf kan organiseren en wat de gemeente op maat kan leveren. De regisseur coördineert de zorgvraag en voorkomt zo dat er veel zorgverleners langs elkaar heen werken. De nieuwe manier van werken betekent wel dat het budget flexibeler besteed moet kunnen worden, ontschot wordt. Een enkel raadslid stelde de vraag wie er veranwtoordelijk wordt voor de dienstverlening. Dat bleef echter behoorlijk diffuus. Echte politieke vragen kwamen niet aan de orde, iets wat op een avond voor raadsleden toch wel verwacht mocht worden, maar misschien was het daar nog te vroeg voor.


Een nest Wijdemeerse raadsleden.

Saskia Luijer luistert....

Oma

Er deed zich één lachwekkend incidentje voor. Een Weesper raadslid ontstak in woede toen de drie medewerkers SZ, die op dat moment uitleg gaven, spraken over "een oma die hulp nodig had". Het betreffende raadslid riep door de zaal dat hij al jaren opa was, maar niet "door jullie zo aangesproken wenst te worden". Door de zaal ging een afkeurend gemompel over zijn brute reactie.


Medewerkers van de drie afdelingen SZ presenteren de nieuwe werkwijze.

Het kan verkeren

Opzienbarend was de constatering dat Wijdemeren en Weesp (beiden NoordHolland) nu samen met een groot aantal Utrechtse gemeenten, behoort tot de regio Utrecht West. Dat was een verrassing. In de presentatie werd regelmatig gesproken over "de provincie". Welke dat dan is werd niet duidelijk. De bestuurlijke verhoudingen worden er niet helderder op, laat staan dat een Wijdemeers raadslid over een jaar of twee nog iets te zeggen heeft over besluiten in het sociale domein. Iedereen is dan verantwoordelijk, dus is niemand verantwoordelijk.
Het Gewest Gooi en Vechtstreek kwam in de hele avond niet meer ter sprake. Tien jaar geleden was dat wel anders. Het gemeentebestuur van Loosdrecht wilde samengaan in Wijdemeren. Tegen het zeer heftige verzet van het Utrechtse provinciebestuur werd toen ingebracht dat Loosdrecht voor bijna alle diensten (zorg, brandweer, politie, ziekenhuis, etc.) afhankelijk was van Hilversum en het gewest Gooi en vechtstreek en daarom bij het gewest wilde blijven, hetgeen gebeurde.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief