WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing 20 oktober
Kortenhoef, di 8 oktober 2013

Op zondag 20 oktober geeft Dr. A. Wessels in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk de Nescio-lezing over de relatie tussen Godsdienst en politiek volgens Bijbel en Koran.

persbericht

Nescio Lezing 20 oktober

Op zondag 20 oktober geeft Dr. A. Wessels in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk de Nescio-lezing over de relatie tussen Godsdienst en politiek volgens Bijbel en Koran.

Hoe is, volgens Bijbel en Koran, de verhouding tussen wijsheid, macht en rijkdom? Het antwoord op die vraag wordt gegeven door stil te staan bij het voorbeeld van de grootste vorst die Israël ooit heeft gekend, koning Salomo of Sulayman, zoals de Koran hem noemt. Hierover spreekt Anton Wessels, emeritus hoogleraar godsdienstwetenschap VU, tijdens deze bijeenkomst.

Wijsheid, macht en rijkdom

Niet 2001, toen Arabische terroristen de Twin Towers in New York vernietigden, maar 2008 is het belangrijkste jaar van het eerste decennium van de 21ste eeuw, vindt de Britse historicus David Priestland in zijn boek 'Merchant, Soldier, Sage. A History of Power.'
Het jaar 2008 hoort thuis in het rijtje 1917, 1929, 1945 en 1989. Dit zijn jaren, waarin de wereld politieke, sociale en economische aardverschuivingen kenden. Hoe deze crisis precies eindigt weet ook Priestland niet. Volgens hem ligt de oorzaak bij de overheersing van handelaren, zoals hij bankiers, ondernemers en andere kapitalisten noemt. (NRC, 28 september 2012).

Koning Salomo 

In de voor Jodendom, christendom en islam grondleggende boeken (Bijbel én Koran) wordt een dergelijke drieslag gebruikt in het verhaal van koning Salomo: wijsheid, macht en rijkdom. Wat is volgens die boeken het authentieke antwoord op de vraag naar van de onderlinge verhouding? Welke spiegel wordt daarmee de geestelijke, politieke, economische én militaire ‘leiders’ vandaag voorgehouden? Anton Wessels was van 1978 tot 2002 hoogleraar Godsdienstwetenschap aan de Vrije Universiteit. Daarvoor werkte hij jarenlang in Egypte en Libanon. Hij publiceerde over de verhouding tussen islam en christendom en de verhouding tussen cultuur en religie.

Concert rond de lezing:

Het muzikale deel van het programma wordt verzorgd door het Arte duo:
 Lineke Lever , vleugel en Aubrey Snell ,saxofoon.

Zij spelen voor de lezing:

Schumann  -    Romance
Schulhoff    -    Hot-Sonate dl. 3 en dl.4

En na de lezing:

Poulenc - Sonate dl.2
Dubois - 2 Pièces caractéristiques

Wat wij over hen lazen:

"Als dit de toekomst van de Nederlandse muziek is, hoef ik voorlopig niet te emigreren."
"Een sterk duo dat zeer uiteenlopende sferen kan oproepen."
Klassiek saxofoon en piano, dat is een niet zo voor de hand liggende combinatie. Aubrey Snell en pianiste Lineke Lever maken die combinatie nu al meer dan twaalf jaar actueel en springlevend onder de naam Arte Duo. Het in 2001 opgerichte duo ontleent de naam aan het stuk Scaramouche van Darius Milhaud. Scaramouche is één van de figuren uit de Commedia dell’Arte. Hun veelzijdigheid en het oproepen van uiteenlopende sferen is iets wat het Arte Duo in het bloed zit. Het duo speelt muziek die zowel, lyrisch, theatraal of modern is.
Aubrey en Lineke studeerden beide cum laude af. Lineke aan het Utrechts Conservatorium, Aubrey aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de daaropvolgende jaren volgden zij vele masterclasses.In 2011 nam het Arte Duo haar eerste CD op met een selectie van hun favoriete composities van Schumann, Demersseman, Bozza, Milhaud, Rachmaninoff, Chiel Meijering, Henk Badings en Iturralde.
Inmiddels speelde het Arte Duo op alle belangrijke concertpodia van het land: Het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburg, Muziekgebouw Eindhoven. De ongewone combinatie waarvoor Arte Duo koos heeft ook verrassende gevolgen. Inmiddels zijn er speciaal voor het Arte Duo namelijk meer dan 20 stukken geschreven waarvan zij de wereldpremière op hun naam hebben staan. Van het Arte Duo zijn opnames gemaakt door Radio 4, De Concertzender en televisie. En natuurlijk zijn zij al vele jaren graag gehoorde en geziene gasten in Kortenhoef.

Informatie

Aanvang:  11.00 uur
Waar: Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk 168
Entree: € 8,00  kinderen gratis             
www.osg-kortenhoef.nl
www.arteduo.nl

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief