WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Commissie R en E: Nieuwbouw
Wijdemeren, do 3 oktober 2013

Gisteren werd gesproken over twee nieuwbouwplannen en een herstart van het Dorpscentrum Loosdrecht onder de nieuwe naam Het Loosdrechts Terras.

Met enige spanning werd uit gezien naar de commissievergadering Ruimtelijke Ordening en Economie van gisteravond. Zou wethouder Gerard Abrahamse (VVD), na zijn conflict met de rest van het college, aanschuiven of niet? De wethouder was er en was zeer ontspannen. Hij werd gesecondeerd door burgemeester Martijn Smit, die de afspraak met de VBvH (Vrienden van het Bos van Hacke) actievoerders inmiddels wel gemaakt heeft. Ook zaten de beide DB wethouders aan tafel, waarvan Jaap van Waveren er zat omdat hij de trekker van het Dorpscentrum is. De avond werd voortreffelijk voorgezeten door Ria Hennis (DB).


V.l.n.r. Burgemeester Smit, wethouder Abrahamse, Griffier Joop van Ditmarsch, voorzitter Ria Hennis, wethouder Gert Zagt en wethouder Jaap van Waveren.

Onverstoorbaar

Bij de opening van de vergadering verontschuldigde wethouder Abrahamse zich omdat hij er door omstandigheden niet aan toe was gekomen om dekking aan te dragen voor de overschrijding van € 50.000 aan de bloembakken. Hij zegde toe dat op een later moment alsnog te doen.
Van een gesprek met VBvH met hem was het nog niet gekomen, zo verklaarde de wethouder, maar gelukkig had burgemeester Martijn Smit die taak van hem overgenomen. Smit had inmiddels met VBvH gesproken en afspraken gemaakt. Wel zo verstandig, zo vond wethouder Abrahamse onverstoorbaar, omdat het met het rumoer op dit moment mogelijk een minder geschikt moment is om dat gesprek met door hem te laten voeren.
Co de Kloet (DB) gaf een opvallende interruptie ten beste. "Ik wens de burgemeester veel sterkte bij de gesprekken met VBvH. Ik zie veel adders onder het gras." :zo sprak hij bemoedigend.

Emile Bakker (DB) blijkt een windsurfer te zijn. Hij verzocht wethouder Abrahamse om de gele drijvers bij het nieuwe Zuwestrandje te verwijderen om het voor windsurfers gemakkelijker te maken direct van wal te kunnen steken. De wethouder zal dat bekijken.

Onder de leiding van de vaste, doch vriendelijke, hand van Ria Hennis (DB) werd aan de vergadering zelf begonnen. Die stond in het teken van nieuwbouwplannen.

Dennenlaan en Gemeentewerf Loosdrecht


De huidige situatie.
Midden boven het Knorr-complex, dat ook voor woningbouw gebruikt gaat worden.
In het midden van de foto Het bewuste terrein.
(Foto: Presentatie Bosons)

Henny Krijnen en architect Dirk Boswijk presenteerden hun plannen op het terrein van de voormalige gemeentewerf Loosdrecht. De totale locatie is deels eigendom van de gemeente, deels particulier eigendom. Men wil de bedrijfsactiviteiten verplaatsen naar andere plekken in de gemeente. Op het complete terrein hebben Krijnen en Boswijk 5 gebouwen ingetekend met 89 betaalbare (starters)appartementen met een berging op de begane grond, buitenruimte en voldoende parkeerplaatsen. De gebouwen worden net zo hoog als de omgeving. De toegang tot het terrein komt aan de Rading, maar voor voetgangers en fietsers komt er aan de Dennenlaan ook een toegang. Nadat alle procedures doorlopen zijn zou in 2015 kunnen worden begonnen met de bouw.


De geplande situatie.
Vijf duurzame gebouwen met groene daken en zonnepanelen op het dak.
(Foto: Presentatie Bosons)

De commissie reageerde zeer positief op de presentatie.


Ralph Valkonet (PvdA)

Herman Veldhuisen (CDA)

Jan Verbruggen (CDA)

Het Loosdrechts Terras

Wethouder Jaap van Waveren nam enige onduidelijkheden weg voorafgaand aan het debat. Er komt geen compleet nieuwe invulling van het DC. De uitgangspunten, aantrekkelijk centrum, zicht op de plas, passantenhaven en pier blijven gehandhaafd. De grondexploitatie blijft ongewijzigd. Wel wordt er, na de opzegging van het contract met Heijlijgers, een nieuwe start gemaakt. In de komende tijd worden tal van deskundigen en partijen gepolst over de mogelijkheden met het terrein, om de kans op succes te vergroten. Dat moet uiteindelijk leiden tot een projectplan. Daarbij worden kleine stappen genomen, dus niet het hele DC als één project aanbesteden, maar deel voor deel, te beginnen met de Irenekavel. Op de Bornholmkavel wil de wethouder zo snel mogelijk een tijdelijke voorziening plaatsen om ook uit die kavel opbrengsten te krijgen.
De commissie was overwegend positief, al werd er veel goede raad aan de wethouder gegeven. Voor Co de Kloet (DB) was dat aanleiding om te zeggen: "Iedereen weet het hier heel goed, luister niet naar ze en ga gewoon door met de ontwikkeling."

Brugchelen

WBV Gooi en Omstreken kocht Huize Brugchelen indertijd van de gemeente, nadat het besluit was gevallen om het gemeentehuis op de Rading 1 te vestigen. Aan de verkoop was de voorwaarde verbonden dat Brugchelen gebruikt zou worden voor appartementen voor 1 of 2-persoonshuishoudens. Dat werd in 2005 bepaald door een motie die ingediend werd door Nelleke Schenkkan (GL) en die door de raad werd overgenomen. Gooi en Omstreken presenteerde gisteren haar bouwplan voor Brugchelen. Indertijd was de gedachte dat het bestaande bejaardenhuis verbouwd zou worden. Inmiddels is de gedachte gerijpt om er nieuwbouw te plegen.


Het nieuwe Brugchelen.
Links ligt het Noordereinde. Achter het gebouw is parkeergelegenheid.
(Foto: Presentatie Harmonische Architectuur)

De commissie was zeer te spreken over het gepresenteerde plan, dat weinig afwijkt van het vigerende bestemmingsplan (dat nog maar een half jaar geleden werd vastgesteld). Parkeren gaat naar achteren. Het gebouw komt, gezien vanaf het Noordereinde, op de linkerkant van het kavel te staan, met veel ruimte tussen de erfgrens met het voormalige gemeentehuis en het nieuwe gebouw. Wethouder Abrahamse noemde terloops een Stichting in oprichting die zich bezig zou houden met de cultuurhistorische waarde van 's-Graveland. (Een doublure met de Stichting Curtevenne.) Ook de nieuwe Stichting zou instemming hebben gegeven aan het plan voor Brugchelen.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief