WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Begroting 13 voor, 5 tegen
Wijdemerens, do 14 november 2013

Dinsdagavond werd de begroting voor volgend jaar en de jaren daarna met 13 tegen 5 aangenomen. Tegen stemden CDA, PvdA en GL. Voor D66, DB, VVD en Siderius.

Ab Krook (DB) was afwezig tijdens de begrotingsbehandeling dinsdagmiddag en -avond, waardoor het uiteindelijk niet 14 - 5 werd, maar 13 - 5.


Marcel Maassen (DB)

Theo Reijn (CDA)

Felix Flameling (GL)

De algemene beschouwingen van de fracties staan op de gemeentelijke website:

  1. Algemene beschouwingen Dorpsbelangen 34.7Kb
  2. Algemene beschouwingen VVD 19.4Kb
  3. Algemene beschouwingen CDA 1.4M
  4. Algemene beschouwing PvdA 200.1Kb
  5. Algemene beschouwing D66 42.1Kb
  6. Algemene beschouwing GroenLinks 22.8Kb
  7. Algemene beschouwing fractie Siderius 377.1Kb

Middagdebat

's Middags hielden de fracties hun algemene beschouwingen, gevolgd door een debat dat vrijwel geheel ging over de wenselijkheid om al dan niet uit de Regio Gooi en Vechtsrreek (het Gewest) te stappen en nauwe banden aan te gaan met Stichtse Vecht en Weesp (SWW). Hoewel de raad indertijd besloot dat die Wijdemeren zich(gedeeltelijk of geheel) terugtrekt uit het Gewest, blijft dat een onderwerp van gesprek.


Joep Frijdal (VVD)

Liesbeth Siderius (Siderius)

René Voigt (DB)

De keuze voor nauwe samenwerking binnen SWW zal op lange termijn waarschijnlijk betekenen dat er met die gemeenten gefuseerd gaat worden. Een raadslid noemde dat "voorsorteren op de fusie". VVD en D66 bleken in het debat voorstander te zijn van complete ontkoppeling van het Gewest,

Dorpsbelangen wil zowel gaan samenwerken in SWW verband als delen van de samenwerking behouden uit het huidige Gewestpakket. CDA, PvdA en GL wezen erop dat Wijdemeren al tientallen jaren zeer nauw verbonden is met het Gewest. Zij vonden dan ook dat Wijdemeren samenwerking moet blijven zoeken in het Gewest en de met buurgemeenten in het Gooi. Ook Liesbeth Siderius was die mening toegedaan, vanwege alle onduidelijkheden en onzekerheden in het sociale domein en de jeugdzorg. Zij zei: "We zijn niet geïnformeerd over de samenwerking binnen SWW, we moeten het verdorie doen met een spoorboekje.".


Burgemeester Martijn Smit

Omdat DB de absolute meerderheid in de raad heeft, hebben noch VVD en D66, noch CDA, PvdA, Siderius en GL een kans om hun wens te realiseren. Marcel Maassen (DB) en Joep Nuissl (DB) maakten dat vooral aan Theo Reijn (CDA) en Felix Flameling (GL) op niet mis te verstane wijze duidelijk.
Joep Frijdal (VVD) bleek op zijn beurt onaangenaam verrast toen René Voigt verklaarde dat "niet op alle fornten de Regio de rug wordt toegekeerd". Frijdal verweet Voigt min of meer van twee walletjes te willen eten.
Het werd volstrekt duidelijk dat bij alle partijen niet helder voor de geest staat welke activiteiten wanneer worden overgeheveld naar SWW. Het kabinet doet daar ook aan mee, door per dag met nieuwe besluiten te komen en de koers te wijzigen.

Groenvoorziening

Een ander onderwerp dat gistermiddag ruime aandacht kreeg was de openbare ruimte en het openbare groen. Uit het resultaat van het Burgerpanel als uit de klachten die de gemeente ontvangt blijkt dat de inwoners veel op- en aanmerkingen hebben op de wijze waarop de gemeente omgaat met het openbaar groen, de trottoirs, de speelplaatsen en de wegen.


Wethouder Boermans (D66)

Wethouder Van Waveren (DB)

Wethouder Zagt (DB)

Rekenkamer niet korten

Het college had zelf bedacht dat er wel 10.000 euro bezuinigd kon worden op de gemeentelijke rekenkamer, die onafhankelijk oordeelt over de gemeentelijke activiteiten. Dat voorstel viel in slechte aarde. Bijna alle partijen spraken hun afkeuring uit over deze eenzijdige actie van het college.

OZB stijgt met 2,6%

Voor het eerst was er geen enkele discussie over de hoogte van de OZB in 2014 en over de totale woonlasten. De OZB stijgt met 2,6%. Het inflatiepercentage. De andere woonlasten als afvalstoffenheffing, etc. blijven vrijwel gelijk. Overigens klonk stijging met het inflatiepercentage in het verleden zeer vertrouwenwekkend toen de inkomens met hetzelfde percentage stegen, maar die tijd ligt al lang achter ons, dus is er wel degelijk sprake van een stijging in absolute zin.

Met 13 -5 aangenomen

Tijdens de avondsessie, de beantwoording door het college en de stemming over de begroting moest uw redacteur verstek laten gaan, waardoor wij daar geen verslag van kunnen doen. Uit diverse bronnen was te horen dat er zich geen schokkende dingen voor deden. De begroting werd aangenomen met de stemmen van CDA, GL en de PvdA tegen.

Nieuwe lijsttrekkers


Lijsttrekker Sandra van Rijkom (PvdA/GL)

Lijsttrekker Tim Emmelot (VVD)

Sinds enige tijd zijn de nieuwe lijsttrekkers van enkele partijen regelmatig op de publieke tribune te zien, waar zij warm lopen voor het politieke handwerk en de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief