WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Nescio Lezing en Koffieconcert
KOrtenhoef, zo 10 november 2013

Op zondag 17 november geeft Dr. Michael Stoker de Nescio lezing in het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef onder de titel 'Fernando Pessoa over authenticiteit en doen alsof'.

persbericht

 

Nescio Lezing en Koffieconcert

Op zondag 17 november geeft Dr. Michael Stoker de Nescio lezing in het Oude Kerkje aan de Dijk in Kortenhoef onder de titel 'Fernando Pessoa over authenticiteit en doen alsof'.

Fernando Pessoa: Scheppen is noodzakelijk, leven niet.

Fernando Pessoa (1888-1935) wordt beschouwd als de grootste Portugese dichter van de twintigste eeuw. Hij liet bij zijn dood een kist na met bijna 30.000 blocnotevelletjes, dicht beschreven pagina’s en snippers papier vol gedichten, verhalen en essays. Sindsdien zijn onderzoekers van over de hele wereld bezig dit enorme en raadselachtige oeuvre te ontsluiten. Er bleek een complete literatuur in de kist verborgen te zitten, met oeuvres ondertekend door tientallen bedachte schrijvers, ‘heteroniemen’ genaamd, zelf gecreëerde literaire stromingen en teksten die inmiddels als meesterwerken in de West-Europese letterkunde gelden. Pessoa’s mysterie is ruim 75 jaar na zijn dood nog steeds niet helemaal ontrafeld. Wat bezielde de man om zich te verschuilen achter tachtig andere, bedachte levens?

In de Nesciolezing gaat Pessoa-kenner Michaël Stoker in op enkele van Pessoa’s beroemdste teksten, ter illustratie van Pessoa’s overtuiging dat je pas echt oprecht en authentiek kunt bestaan als je de waarheid liegt en de werkelijkheid naar je eigen hand zet.

Michaël Stoker promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over het Boek der Rusteloosheid, een meesterwerk van de Portugese schrijver Fernando Pessoa (1888-1935). Voor dit onderzoek woonde hij in Portugal en bracht hij lange tijd door in de Pessoa-archieven in Lissabon, waar hij diverse onbekende teksten van de schrijver aan het licht bracht. In 2009 verscheen zijn boek 'Fernando Pessoa: De fictie vergezelt mij als mijn schaduw', een introductie in het leven en werk van de schrijver. Sinds 2004 geeft hij in binnen- en buitenland lezingen over Pessoa en de Portugeestalige literatuur. Naast zijn academische onderzoek maakte Stoker ook enkele radiodocumentaires voor de VPRO, was hij jarenlang verbonden aan de literaire organisaties het Poëziecircus en SLAU en is sinds dit jaar directeur van de nieuwe instelling Het Literatuurhuis in Utrecht. Zie:www.hetliteratuurhuis.nl

Het concert zal worden verzorgd door Daniël van der Hoeven, vleugel en Elise Sluiman, hobo.


Elise Sluiman

Daniël van der Hoeven

Zij spelen voor de lezing:

F. Poulenc - Sonate voor hobo en piano:
- Elégie ( Paisiblement, Sans Presser)
- Scherzo ( Très animé)
- Déploration ( Très calme)

Na de lezing:

J.S. Bach - uit WTK 1: Prelude en fuga in c Klein en Cis groot (piano solo)
L. van Beethoven - Sonate ‘Frühlings’ voor hobo en piano, deel 1: Allegro

Daniël van der Hoeven

Daniël van der Hoeven (Amerongen,1985) begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen bij Frits Kroese in Amersfoort. In 2003 begon hij aan zijn Bacheloropleiding bij Ellen Corver aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in mei 2008 afstudeerde. Zijn Masteropleiding volgt hij sinds datzelfde jaar bij Naum Grubert. Daniël volgde masterclasses bij onder meer Dmitri Bashkirov, Stefan Vládar en in 2007 en 2008 bij Brigitte Engerer, professor aan het Conservatoire Supérieure van Parijs, van wie hij sinds december 2008 privé- les krijgt. Prijzen bij het Prinses Christina Concours leidden tot een optreden in Carnegie Hall in New York in het najaar van 2005. Voorts soleerde Daniël in concerten met het Jeugd Orkest Nederland en gaf hij enkele concerten in Parijs. In april 2010 werd Daniël door de internationale vakjury verkozen tot winnaar van het vierde YPF Nationaal Pianoconcours. Als onderdeel van zijn prijzenpakket ontving hij de Youri Egorov Gold Medal uit handen van meesterpianist Evgeny Kissin. In maart 2013 werd Daniël uitgeroepen tot winnaar van het Internationale Bach Concours in Würzburg.

Elise Sluiman

Elise Sluiman (Rijswijk, 1989) studeert momenteel met de hulp van een cultuurfondsbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds master hobo aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Karel Schoofs. Naast moderne hobo specialiseert Elise zich op barokhobo, waarvoor ze studeert bij Frank de Bruine en Paul Dombrecht. Van 2006 tot 2013 studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag o.a. bij Ali Groen en Lucas Macias Navarro. Tijdens haar masteropleiding in Den Haag volgde ze de tweejarige Orkest Master, een samenwerkingsverband tussen het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Elise soleerde met concerten van Vivaldi en een dubbelconcert voor hobo en fagot. Ze heeft verschillende projecten met de Nederlandse ensemble en orkestacademie gespeeld en speelde mee in projecten van de György Ligeti Academy.
Op barokhobo speelde ze verschillende cantates in de serie ‘Bach op Vrijdag’ en met Holland Baroque Society. Ze ontving in 2010 een 2e prijs plus een prijs voor de beste vertolking van een Nederlandse compositie na 1914 op het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. Verdere lessen en masterclasses in binnen- en buitenland volgde Elise o.a. bij Maurice Bourgue, Thomas Indermühle en Bart Schneemann.

Informatie

Aanvang: 11.00 uur
Kortenhoefsedijk 168 Kortenhoef
Entree: € 8,00 kinderen gratis
www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief