WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jeugdzorg in 2015
Wijdemeren, vr 1 november 2013

De gemeenten Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren garanderen in 2015 continuïteit van zorg voor kinderen die vóór 1 januari 2015 gebruik maken van jeugdzorg.

persbericht

Voor cliënten jeugdzorg blijft zorgaanbieder in 2015 hetzelfde
Belangrijke stap naar jeugdzorg in 2015

De gemeenten Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren garanderen in 2015 continuïteit van zorg voor kinderen die vóór 1 januari 2015 gebruik maken van jeugdzorg. Zij blijven ook na 1 januari 2015 van dezelfde instantie zorg ontvangen. Dit geldt ook voor kinderen die op 31 december 2014 op de wachtlijst staan. De afspraken hierover staan in de ‘regionale intentieovereenkomst zorg voor de jeugd’ die op donderdag 31 oktober officieel is overhandigd aan de landelijke Transitiecommissie Jeugdzorg. De intentieovereenkomst is tot stand gekomen in overleg met de jeugdzorgaanbieders, hun huidige financiers en de provincies Noord-Holland en Utrecht.

Nu valt de jeugdzorg nog onder verschillende overheidslagen en financiers, zoals de provincie, de zorgverzekeraars en het ministerie van Justitie. Vanaf 1 januari 2015 vallen bijna alle vormen van jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van gemeenten. Denk daarbij aan jeugd- en opvoedhulp, jeugdreclassering, jeugdbescherming, hulp aan kinderen met een beperking en de geestelijke gezondheidszorg tot 18 jaar. Doel van de verandering van de jeugdzorg is kinderen eenvoudiger, sneller en effectiever te kunnen helpen.

Samenwerkingsverband Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren

Jeugdzorg is één van de drie taken die per 1 januari 2015 aan de gemeenten worden overdragen. Ook voor de taken op het gebied van werk & inkomen en de verzorging en begeleiding van mensen die het op eigen kracht niet geheel redden, is de gemeente straks verantwoordelijk. De gemeenteraden van Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren hebben in mei 2013 besloten de krachten te bundelen en deze opgave samen op te pakken. Uitgangspunt is dat de drie gemeenten de zorg voor inwoners zoveel mogelijk in dat verband regelen. Specialistische zorg die om een groter samenwerkingsverband vraagt, wordt met Utrechtse gemeenten opgepakt. Zorgaanbieders actief in Noord-Holland en Utrecht zijn en blijven hierbij nauw betrokken. Vaststaat dat kinderen en jongeren uit de drie gemeenten die zorg ontvangen, dit ook na 1 januari 2015 bij dezelfde instantie blijven ontvangen.

Zorgaanbieder blijft in 2015 hetzelfde

De intentieovereenkomst is een belangrijke stap naar 1 januari 2015. Met dit document waarborgen de drie gemeenten zorgcontinuïteit na deze datum. Dit betekent dat kinderen en jongeren uit Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren, die op 31 december 2014 zorg ontvangen ook in 2015 recht hebben op deze zorg bij dezelfde instantie waar ze op dat moment zorg ontvangen. Dit geldt ook voor cliënten die op dat moment een verwijsbrief of indicatie hebben, maar waarvan de hulpverlening nog niet is gestart (op de wachtlijst staan). Alle aanbieders uit de regio’s Gooi en Vechtstreek en Utrecht die zorg leveren aan cliënten uit Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren worden komende periode betrokken bij het vaststellen van de uiteindelijke overeenkomsten.

Regio Utrecht West

Er is door 28 gemeenten en meer dan 60 jeugdzorgaanbieders samengewerkt aan de intentieovereenkomsten. De provincie Utrecht bestaat uit 6 regio’s. Deze regio’s zorgen gezamenlijk voor de continuïteit van specialistische zorg en zorg die het beste op grote schaal kan worden ingekocht, zoals het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, residentiële zorg (beschermd wonen), pleegzorg, etc. Daarnaast werken de 7 gemeenten van de regio Utrecht West (De Ronde Venen, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht, Weesp, Wijdemeren en Woerden) samen aan de inkoop van preventie en ambulante zorg dichtbij het gezin.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief