WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Tegen samenwerking WSVW
Wijdemeren, do 6 juni 2013

In de gemeenteraad van 23 mei verzetten CDA, PvdA en GroenLInks zich tegen de keuze om samen te werken met Stichtse Vecht en Weesp. In een persbericht geven ze toelichting.

Het voorstel om de samenwerking wel verder te onderzoeken werd door de coalitiepartijen DB, VVD en D66 gesteund.

persbericht

GroenLinks

Onderbouwing samenwerking Wijdemeren-Stichtse Vecht-Weesp
(WSVW)
boterzacht en bedreiging voor goede uitvoering sociaal domein

De fracties van CDA, PvdA en GroenLinks in Wijdemeren zien een samenwerking met Stichtse Vecht en Weesp als een bedreiging voor de uitvoering van de taken die gemeenten van het Rijk krijgen overgedragen in het sociaal domein (jeugd, arbeidsmarkt, maatschappelijke zorg). Het steekt de fracties dat na het verkennend onderzoek wel een lijstje met 'samenwerkingstaken' wordt gegeven, maar elke onderbouwing hiervoor ontbreekt. Ook is er niet naar andere samenwerkingsvormen binnen de bestaande en al samenwerkende regio Gooi en Vechtstreek gekeken.

Volgens CDA, PvdA en GroenLinks is de hele voorgestelde samenwerking op lucht gebaseerd en geboren uit angst voor samenvoeging met een grotere gemeente. Er is vooral gekeken naar wat in Gooi en Vechtstreek niet lijkt lukken, maar niet naar zaken die wel goed gaan. Inwoners van Wijdemeren, en met name degenen die op zorg aangewezen zijn, zullen de dupe worden van deze zinloze bestuurlijke rondedans.

Voorbereiding sociaal domein teniet gedaan

Op dit moment wordt in Gooi en Vechtstreek op het gebied van het sociaal domein uitstekend samengewerkt. Door deze samenwerking konden bijvoorbeeld de huishoudelijke hulp en het WMO taxivervoer in de regio een kwaliteitsimpuls krijgen en wordt veel kennis gedeeld bij de uitvoering van de WMO. Ook wordt al enkele jaren de nieuwe wetgeving vanuit het Rijk met de betrekking tot de overgang van de Jeugdzorg en AWBZ intensief voorbereid. Dat is dinsdagavond nog eens gebleken tijdens een voortgangsbespreking van de verantwoordelijke wethouder en ambtelijke organisatie aan de gemeenteraad. De jarenlange voorbereiding wordt straks teniet gedaan als de samenwerking in Gooi en Vechtstreek wordt beëindigd. Wijdemeren zal met Stichtse Vecht (en gedeeltelijk Weesp) helemaal opnieuw moeten beginnen. Bij de voorbereiding zijn verschillende ambtenaren van de gemeente Wijdemeren gemiddeld één tot anderhalve dag per week betrokken geweest. Allemaal verspilde energie en geld.

Voordelen aantonen is niet meer nodig

Ondanks de lovende woorden in het Raadsvoorstel (het leek wel een toeristische brochure) zijn de voordelen van het nieuwe samenwerkingsverband niet aangetoond. Dit was voor de grootste coalitiepartij DorpsBelangen in februari nog aanleiding om met een motie af te dwingen dat de voordelen nadrukkelijk aangetoond moesten worden.
Tijdens de donderdag gehouden raadsvergadering zijn volgens DorpsBelangen de omstandigheden gewijzigd en gaat het er niet meer om de voordelen aan te tonen. Er moet gewoon samengewerkt worden met Stichtse Vecht en Weesp want de samenwerking in Gooi en Vechtstreek is vooral een 'treurige verspilling van geld en energie', Daarbij wordt volstrekt voorbij gegaan aan al die zaken waar in het gewest uitstekend en efficiënt wordt samengewerkt. De GGD en GAD werden in het debat regelmatig als voorbeelden genoemd.

Samenwerken moet

CDA, PvdA en GroenLinks vinden dat samenwerking met andere gemeenten noodzakelijk is, maar dat daarbij wel de belangen van de inwoners voorop moeten staan. En dan vooral van de inwoners die een extra steuntje nodig hebben en op enige vorm van zorg zijn aangewezen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief