WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
ECO-XXI Zoen aan Zee
Wijdemeren, do 11 juli 2013

Cor Koster las met stijgende verbazing over het bronzen ECO-XXI certificaat dat wethouder Abrahamse in de wacht wist te slepen. Nou ja, in de wacht sleepte..

ingezonden brief

Zoen aan Zee

Onlangs schreef Rik Jungmann een mooi ironisch stukje naar aanleiding van het persbericht van de gemeente over ECO XXI, waarbij hij ook de ecologische wapenfeiten van wethouder Abrahamse belichtte. Rik had gelijk: niet iets om vreselijk trots op te zijn. Het is zelfs erger dan het lijkt.

Het bericht van de gemeente suggereert dat de Noord-Hollandse gedeputeerde Jan van Run naar Wijdemeren kwam om iets uit te reiken. Niet, dus. Wethouder Abrahamse (VVD) moest naar Bloemendaal, alwaar de gedeputeerde (ook VVD) 'awards' uitreikte aan de gemeenten Bergen, Bloemendaal en Wijdemeren. Drie vliegen in één klap dus. En waar vond de plechtigheid plaats, op deze mooie zomerse namidddag? Op camping “De Lakens”, meer specifiek in Paviljoen Zoen aan Zee. Heus, dat staat er. Zoen aan Zee. In de Lakens. VVD'ers onder elkaar. Bunga-bunga is er niks bij.

Slechts brons

Wijdemeren kreeg een bronzen award. De gemeente Bloemendaal kreeg zilver, Bergen goud. Brons krijgt iedereen die zich aanmeldt en dat stelt dus helemaal niets voor. Je hoeft alleen maar een paar kruisjes in vakjes neer te zetten waarna je een "standaard juryrapport" krijgt. Van de 22 Nederlandse gemeenten die meedoen zijn er maar drie met bronsWe horen dus bij de zwakste gemeenten in het land. Zelfs Bussum heeft goud. Bussum? Ja, Bussum! Trouwens, de award is niet eens van brons. Het is een 'certificaat', een papiertje dat scheef in een lullig lijstje hangt. Niet alleen bij ons, ook bij andere gemeenten hangt-ie scheef. En je krijgt een vlag. Daarvoor moet je dan € 3.500,= betalen. Dure zoen aan zee...

Het is jammer dat de presentatie zo klungelig was, wat nog versterkt werd door de manier waarop de gemeente er zelf ruchtbaarheid aan gaf. Men had natuurlijk nooit zo'n foto moeten publiceren. Dat neemt niet weg dat het ECOXXI-gebeuren best belangrijk is, waarbij ik me overigens afvraag of de gemeenteraad dat zelf ook vindt: in de novemberraad stond het op de hamerstukkenlijst zodat niemand er een woord over zei. Zelfs Felix Flameling van GroenLinks niet. (Het bedrag voor deelname, 3.500 euro, ging af van het budget voor de monumentenwacht. red. WWK)

FEE

De internationale club die voor ECO XXI verantwoordelijk is, FEE (de naam zegt het al: 'fee' is Engels voor honorarium) is typisch het soort organisatie dat eet uit de Brusselse subsidieruif. Ze timmeren wel aan de weg maar een financieel jaarverslag is onvindbaar zodat je niet kunt nagaan waar het geld precies vandaan komt en waar het heengaat. Datzelfde geldt voor de Nederlandse afdeling. Kortom, het is voornamelijk een certificeringsclubje, altijd een beetje schimmig. Wat je wel kunt vaststellen is dat men houdt van mooie uitspraken als "eindelijk een communicatiemiddel naar de raad om de inspanning te bepalen", wat dat dan ook moge betekenen.

Toch is het wel goed als een gemeente laat zien dat men "duurzaamheid" belangrijk vindt. Ik zal het verloop van het hele proces dan ook met interesse volgen. Laten we hopen dat het meer wordt dan kruisjes in hokjes en scheefhangende papiertjes in een HEMA-lijst. We horen op z'n minst voor goud te gaan!

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift WWK:


Foto: www.eco-xxi.nl
De trotse ontvangers van de certificaten in Zoen aan Zee..
Opvallend: Geen van de certificaten zit recht in de lijst.
Nou ja, de middelste, maar die is wellicht Goud.

ECO Geheimtaal

Op de website van ECO-XXI staat deze bestuurlijke ECO geheimtaal:

"Gedeputeerde Jan van Run reikte de awards uit samen met Hak van Nispen, bestuurslid van FEE-Nederland, de organisatie die ECO XXI in Nederland implementeert. De uitreiking vond plaats in Paviljoen Zoen aan Zee op de Kennemerduin camping “De Lakens”  in Bloemendaal aan Zee. Dit is een camping met een Gouden Green key keurmerk voor duurzame recreatieondernemingen. Een goed voorbeeld, dat werd gevolgd door de gemeenten Bergen, Bloemendaal en Wijdemeren met respectievelijk een gouden, zilveren en bronzen ECO XXI award."

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
site eco-xxi.nl
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief