WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zorgen over Jeugdwet
Wijdemeren, ma 23 december 2013

Fractievoorzitter en raadslid Liesbeth Siderius, kinderarts, maakt zich ernstige zorgen over het goed overhevelen van de Jeugdzorg van de provincie naar Wijdemeren.


Liesbeth Siderius (fractie Siderius)

Update 24 december 2013, 16.19: In Binnenlands Bestuur van vandaag staat een artikel dat de twijfels en zorgen van de Eerste Kamer beschrijft over de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015.

Daar staat: "De Eerste Kamer is nog lang niet overstag voor de nieuwe Jeugdwet die van het kabinet per 1 januari 2015 moet gaan gelden. Veel fracties willen meer duidelijkheid van de staatssecretarissen Martin van Rijn van VWS en Fred Teeven van Justitie. De fracties hebben maandag tientallen vragen naar de bewindslieden gestuurd."

persbericht

Kind van de rekening in nieuwe Jeugdwet

Op 19 december heeft de gemeenteraad van Wijdemeren een motie aangenomen van de fractie Siderius waarin de fractie burgemeester en wethouders oproept om bij het overhevelen van de Jeugdzorg naar de gemeenten, de rechten van het kind scherp in het oog te houden.  Op het eerste gezicht een overbodige motie, maar in het licht van de complexe materie en het ontbreken van voldoende feitenkennis bij veel raadsleden, geen overbodige luxe.

Fractievoorzitter en raadslid Liesbeth Siderius, kinderarts, maakt zich ernstige zorgen over het goed overhevelen van de Jeugdzorg van de provincies naar de gemeenten. Zij is bang dat met name kinderen die niet noodzakelijker wijze als probleemgeval gelden, denk hier aan kinderen met een handicap, wel als zodanig worden aangemerkt, met alle gevolgen van dien. “ In de nieuwe Jeugdwet zullen de Jeugdzorg, die probleemkinderen in portefeuille heeft, en de maatschappelijke zorg voor kinderen met een beperking, worden samengevoegd en gezamenlijk worden uitgevoerd door de gemeenten.
De uitvoering van de verschillende onderdelen van de nieuwe Jeugdwet vereist specifieke deskundigheid en dient aan te sluiten op de preventieve gezondheidszorg. Ik ben ontzettend bang dat de gescheiden onderdelen, preventie, wmo en opvoedingsproblemen, vermengd zullen worden door een gebrek aan deskundigheid bij de uitvoerders van de gemeenten. Daarom heb ik het college verzocht bij de transitie Jeugdzorg en voorbereiding van de Jeugdwet de rechten van het kind na te leven en wanneer de rechten in het geding komen door deze overheveling, de raad, de samenwerkingspartners, VNG en de Rijksoverheid hiervan tijdig op de hoogte te stellen. Dit in de hoop dat er nog kan worden bijgestuurd.”

Siderius sluit zich aan bij de zorgen die geuit werden door deskundigen tijdens de beraadslagingen in de Eerste Kamer op 9 december j.l.:  dat binnen de gemeenten te weinig feitenkennis is aangaande deze complexe materie en dat men onvoldoende kan weten wat de belangen van het kind daadwerkelijk inhouden. De Fractie Siderius maakt zich eveneens zorgen over de bundeling van gevoelige gegevens bij de gemeenten, waardoor de Wet bescherming persoonsgegevens in geding komt. “Ik ben bang dat de belangenbehartiging van kinderen op gemeentelijk niveau onvoldoende geborgd kan worden. Het belang van het kind moet voorop staan bij alle maatregelen die kinderen aangaan. Volgens het Verdrag van de Rechten van het Kind is de Rijksoverheid verantwoordelijk voor het welzijn van alle kinderen en moet de overheid toezicht houden op alle voorzieningen voor de zorg en bescherming van kinderen. Er is vanuit de gemeenten behoefte aan duidelijke kaders door de Rijksoverheid waarbinnen alle beslissingen aangaande de belangen van het kind kunnen worden getoetst.

Zoals het nu gaat vind ik dat er onvoldoende doordacht beleid wordt gemaakt. Onder druk van tijd worden arrangementen doorgedrukt waarvan in de toekomst kinderen en ouders de dupe zullen zijn.”

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Douwe van Essen
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief