WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Keutel van D66
Wijdemeren, vr 20 december 2013

Gisteravond vond de laatste raad van 2013 plaats in een versierde raadszaal. De vergadering werd afgesloten met een zes en zestig klapper van Nanne Roosenschoon.


Nanne Roosenschoon (D66)

Motie evaluatie winkelsluiting

De laatste raad van het jaar eindigde met een uiterst merkwaardige zevenklapper, of misschien moet hij zes-en-zestigklapper genoemd worden omdat D66 er de hoofdrol in speelde. Wat was het geval?
Aan het eind van de vergadering werd gesproken over een motie die ingediend werd door Ria Hennis (DB) en Nanne Roosenschoon (D66). Met die motie wilden de indieners bereiken dat de evaluatie van de winkeltijdenverordening eerder zou plaatsvinden dan de raad op 28 november besloot. Op zich is het opmerkelijk dat voorgesteld wordt een raadsbesluit van minder dan een maand geleden nu al weer te wijzigen.

De argumentatie voor de motie werd door Ria Hennis (DB) gegeven. Zij had een jurist met specialisatie in sociale wetten in haar persoonlijke omgeving gesproken die haar had aangeraden om de evaluatie eerder te doen, omdat er anders juridische problemen konden ontstaan. Nanne Roosenschoon (D66) steunde haar kennelijk blind, want hij verklaarde dat hij niet precies wist hoe de vork in de steel zat, maar wel steun gaf.
Voor een goed begrip van de situatie, het voorstel dat drie weken geleden werd aangenomen was een initiatiefvoorstel van VVD, D66, PvdA, GL en Siderius dat na een lange martelgang uiteindelijk de steun van DB kreeg.

Keutel in, keutel uit

Joep Frijdal (VVD) spaarde zijn voormalige coalitiegenoot en mede-indiener D66 niet. "We hebben dit voorstel vorige maand aangenomen. Toen is de evaluatie al naar voren getrokken naar 2015 en nu trekt D66 zijn keutel in." Ook de andere partijen waren behoorlijk kritisch over de motie.

Volkomen onverwacht vroeg Roosenschoon daarop om een schorsing. Wethouder Joost Boermans (ook D66) stormde op hem af om te overleggen. Iets later kwam Roosenschoon terug aan de tafel. Hij verklaarde nu plotseling dat hij bij nader inzien de motie toch niet meer steunde. De keutel van D66 lag weer op tafel (in overdrachtelijke zin).

Zo simpel

Alle ogen waren nu gericht op Ria Hennis (DB) die de motie kon handhaven omdat DB de absolute meerderheid had. In eerste instantie deed zij dat ook. Alle ogen verplaatsten zich nu naar het college. Burgemeester Martijn Smit verklaarde dat het college de motie zal uitvoeren als de raad dat besluit. Die mededeling leidde weer even tot een kakafonie aan meningen. Het college schorste de vergadering even om onderling te overleggen.
Bij terugkomst bracht de burgemeester de motie terug tot de kern. Is er sprake van een juridisch probleem, zoals door Ria Hennis verwoord, of niet? Hij stelde haar voor om de motie een maand te laten liggen en intussen de juridische kwestie te beoordelen. Ria Hennis trok de motie in. Burgemeester Smit sloot de vergadering af met een stichtelijk woord, waarna men aan de borrel en de hapjes ging.


2013 werd uitgeluid met een borrel.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief