WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
1,5 Miljoen voor de Ster van Ldr
Loosdrecht, do 11 april 2013

De provincie stelt 1,5 miljoen Euro ter beschikking voor het beheer van de Ster van Loosdrecht. De provincie gaat samen met de vereniging Ster van Loosdrecht aan de slag.

persbericht

Provincie geeft groen licht voor uitvoering Gebiedsplan Ster van Loosdrecht

Nu ook Provinciale Staten op 8 april definitief hebben ingestemd met het beschikbaar stellen van € 1,5 miljoen voor de Ster van Loosdrecht, kan de provincie samen met de vereniging Ster van Loosdrecht aan de slag met de plannen om dit unieke gebied in de Gooi en Vechtstreek te behouden en te versterken.

Provinciale Staten hadden in een motie in 2009 1,5 miljoen euro geoormerkt voor een duurzaam gebiedseigen beheer in de Ster, een uniek gebied van 250 hectare in Loosdrecht dat tevens als natuur (EHS) begrensd is. Voorwaarde was wel dat de grondeigenaren met een goed en uitvoerbaar plan zouden komen, waarmee zij de natuur- en landschapsdoelen van de provincie kunnen realiseren. De vereniging Ster van Loosdrecht heeft vervolgens een gebiedsplan opgesteld waarin staat aangegeven hoe grondeigenaren gezamenlijk het karakteristieke en unieke landschap van de Ster willen behouden en versterken. Met de toegekende € 1,5 miljoen euro kan de basis gelegd worden voor de uiteindelijke realisatie van dit plan.

Overeenkomst

De provincie is verheugd over de positieve samenwerking in het gebied. In de afgelopen weken heeft de vereniging met verschillende grondeigenaren gesproken en is besloten tot verdere samenwerking. Voor de zomer sluit de provincie een overeenkomst af met de vereniging over de besteding van de gelden, uitvoering, verantwoording en evaluatie van de gerealiseerde natuur- en landschapsdoelen door de vereniging Ster van Loosdrecht.

De provincie gaat de uitdaging aan met een nieuwe vorm van gebiedsontwikkeling door de grondeigenaren zelf. Het gebiedsplan is uniek in Nederland. De provincie werkt al jaren samen met de eigenaren aan de ontwikkeling van een innovatieve vorm van natuurbeheer door de eigenaren zelf (zonder grondverwerving). Die eigenaren zijn voornamelijk niet-agrariërs. Het gebiedsaanbod en het gezamenlijke beheer kunnen een voorbeeld zijn voor andere gebieden. Grondbezitters in de Ster die zich ook willen aansluiten bij de uitvoering van het plan, kunnen zich melden bij de vereniging. Het gehele plan en meer informatie over de vereniging is te vinden op: www.stervanloosdrecht.nl

Achtergrondinformatie


De Ster van Loosdrecht

De Ster van Loosdrecht ligt tussen de Oud- en Nieuw Loosdrechtsedijk, vanaf de ’s Gravelandse Vaart tot aan de midgetgolfbaan. Het unieke karakter van de Ster ligt vooral in de sfeer van het landschap en de cultuurhistorie. De middeleeuwse ontginningsgeschiedenis is nog steeds af te lezen aan het landschap. Het gebied is ongeveer 250 hectare groot en laat een uniek middeleeuws stervorming verkavelingspatroon zien, afwijkend van vergelijkbare verkavelingen in veenweidegebieden. De kavels en afwateringsslootjes lopen in een punt naar de Drecht, de stervorm.


Roerdomp Foto: Michiel van Balen

Op een oorkonde uit 1298 is te vinden dat bouwland is verkocht aan de Utrechtse Domkannunik Maurits. Deze Maurits had Egidius van Mijnden (zoon van Gijsbert I van Amstel) in dienst. Het verhaal gaat dat Egidius aan de basis stond van de ontginning van het gebied.
Het gebied de Ster maakt onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur, een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden en Natura2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Het Stergebied is van betekenis als foerageergebied voor onder andere zwanen en zilver- en purperreigers. Het gebied biedt ook mogelijkheden voor de roerdomp.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
div.
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief