WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Gezondheidspeiling 2012
Wijdemeren, vr 14 september 2012

Gezondheidspeiling 2012. Aan ruim 15.000 inwoners stuurt de GGD vanaf vandaag een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen.

persbericht

Gezondheidspeiling 2012
Het licht op groen voor uw gezondheid

Half september gaat de ‘Gezondheidspeiling 2012’ van start. Aan ruim 15.000 inwoners stuurt de GGD vanaf 14 september een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Er worden vragen gesteld over diverse onderwerpen als lichamelijke en geestelijke gezondheid en leefgewoonten (onder andere roken, alcoholge­bruik en bewegen). Mensen die de vragenlijst via internet invullen kunnen aan het eind van de vragenlijst een persoonlijk leefstijladvies krijgen. Mensen die de vragenlijst op papier invullen krijgen een pen met informatie.

Manita van Acker, epidemioloog van GGD Gooi & Vechtstreek, vertelt over de peiling:

"‘De gegevens uit het onderzoek vormen een belangrijke basis voor de ontwikkeling van het lokale gezondheidsbeleid en het organiseren van activiteiten om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren. Passen de voorzieningen bijvoorbeeld bij wat mensen nodig hebben om zo gezond mogelijk te leven? Zijn er veranderingen vergeleken met het onderzoek van vier jaar geleden? Komen er in onze regio problemen voor die groter zijn dan elders in het land? Het onderzoek biedt aanknopingspunten om de gezondheid van de lokale bevolking te verbeteren".

De GGD Gooi & Vechtstreek houdt elke vier jaar een dergelijk onderzoek onder haar inwoners. In 2004 en 2008 heeft de GGD ook zo’n grootschalig vragenlijst­onderzoek uitgevoerd.

Nieuw is dat alle GGD-en in Nederland dit onderzoek tegelijkertijd - in het najaar van 2012 - uitvoeren. Door samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) levert het onderzoek nu ook informatie op over de gezondheid van de inwoners van heel Nederland.

De ruim 15.000 inwoners uit Gooi en Vechtstreek die een vragenlijst krijgen toegestuurd, zijn door middel van een steekproef uit de bevolkingsregisters van de gemeenten getrokken. Het aantal mensen in de steekproef is zo gekozen dat er een goed beeld wordt verkregen van de gezondheidssituatie per leeftijdscategorie en per gemeente. Het is daarom van belang dat iedereen die een vragenlijst heeft ontvangen, deze ingevuld weer terugstuurt.
Mevrouw Engelsman, directeur GGD Gooi & Vechtstreek, benadrukt het belang dat iedereen de vragenlijst invult en terugstuurt: "Door de vragenlijst in te vullen en terug te sturen helpen de inwoners mee dat de gemeenten en zorginstellingen hun voorzieningen en activiteiten zo goed mogelijk kunnen laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de mensen".

De resultaten uit 2004 en 2008 zijn deels naast de resultaten uit 2012 te leggen: met deze vergelijkingen kunnen de gemeenten hun lokale gezondheidsbeleid nog beter vormgeven.

In de loop van 2013 verschijnen de resultaten in regionale kranten en op de GGD-website, www.ggdgooi.nl.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief