WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Tegen Schaliegas
Wijdemeren, ma 3 september 2012

Cor Koster verdiepte zich in schaliegas. De schrik sloeg hem om het hart. Hij hoopt dat het gemeentebestuur er heel goed over nadenkt.

Update 4-9-2012, 20.30: Commentaar van Nico van Zanten bij geplaatst. (Zie onderaan.)

ingezonden brief

Fraccen

Soms kun je leren van andere gemeenten, zelfs van een gat als Boxtel, in Brabant. Daar wilde het buitenlandse energiebedrijf Cuadrilla proefboringen doen naar schaliegas. De firma gaf de gemeente Boxtel 150.000 euro "goodwill-premie" en dat kwam goed uit, want net als onze gemeente zat Boxtel krap bij kas. De gemeenteraad vond het echter helemaal niks, en ook de rechter vernietigde de vergunning voor een proefboring. Nu tobt men met de vraag of men die premie wel of niet zal teruggeven...

Wat is schaliegas?

Schaliegas bevindt zich in diepe, vroeger onbereikbare aardlagen, en kan tegenwoordig met moderne technieken gewonnen worden. Aardgas, dus. Daarbij worden onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in de ondergrond gespoten, waardoor het gesteente scheurt. Het proces heet fraccen , (op z'n Engels fracking ). Technisch heel geavanceerd, maar milieutechnisch rampzalig.

Als je het onderwerp opzoekt in YouTube krijg je onder andere dit. Het huidige kabinet vindt echter dat dit soort gas, op deze manier gewonnen, een belangrijke bijdrage kan leveren. Aan wat… is niet helemaal duidelijk. Eén of andere energiemaatschappij heeft al al een exploratievergunning aangevraagd voor de Utrechtse Heuvelrug, en kennelijk valt Wijdemeren daaronder.

Toestemming voor die vergunning is overigens nog niet gegeven, want de overheid laat eerst nog onderzoek doen naar de risico's.

Risico's

Die risico's zijn zeer groot. De angst slaat je om het hart als je je in de materie verdiept. Frankrijk heeft de methode al verboden, en zelfs een land als Bulgarije heeft de ontginning stopgezet. In Amerika wordt natuurlijk naar hartelust doorgefract. President Bush was destijds helemaal vóór. Op de agenda van de commissie Ruimte en Economie bij ons staat deze week een brief van de Nederlandse organisatie "Schaliegasvrij", die wil dat dit soort boringen niet in Nederland plaatsvindt.

Het is te hopen dat de commissie de zaak doorverwijst naar de gemeenteraad, met het advies om dit soort praktijken gewoon te verbieden.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Nico van Zanten, 's-Graveland: De gemeente Boxtel heeft iets meer dan 30.000 inwoners. Dat zijn er ongeveer 7.000 meer dan de gemeente Wijdemeren. De kwalificatie 'gat' door Cor Koster is dan ook misplaatst.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief