WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bibliotheek mag door
Wijdemeren, vr 23 november 2012

De bibliotheek houdt de huidige subsidie, al was er wel flinke kritiek op het functioneren van de organisatie.

In oktober 2010 werd afgesproken dat er 50.000 euro op de bibliotheek bezuinigd zou worden. Er werd een voorwaarde aan gesteld. De bibliotheek moest een aantal doelen halen in september 2012. Werden die niet gehaald, dan zou de subsidie met 100.000 extra gekort worden in 2013. Het college was van mening dat de doelen grosso modo gehaald waren, al was het aantal leden wat meer gedaald dan afgesproken.


Marian Buvelot, de directeur van de bibliotheek volgde
de beraadslagingen op de publieke tribune.

VVD ziet het niet zitten

De VVD, bij monde van Martin Vuyk, was niet tevreden met het optreden van de bibliotheek. Men had moeite om managementnformatie van de bibliotheek te krijgen. Ook de verdeling van de leden over Wijdemeren baarde de liberalen zorg. Zo komt 80% uit Nieuw Loosdrecht en 9 % uit de rest van Wijdemeren. De resterende 11 % komt uit Hilversum en Hollandse Rading. Vuyk rekende voor dat iedere Wijdemeerder van zuigeling tot grijsaard 12.50 betaalt voor een voorziening waarvan maar weinig Wijdemeerders gebruik maken. De daling van het aantal leden van 18% sinds 2010 is groter dan het doel van 15%. Ook het feit dat in Kortenhoef e.o. geen vestiging is en de bibliobus al twee jaar weg is stemde de VVD treurig. Dat alles was voor de liberalen reden om het raadsvoorstel niet te steunen en de gele kaart uit te reiken aan de bibliotheek.

Kritisch

Het CDA, GroenLinks en de PvdA waren kritisch, met name over het ontbreken van de bieb in 's-Graveland/Kortenhoef, zeker na het opheffen van de bibliobus twee jaar geleden en in mindere mate over het ledenverlies. Toch waren zij bereid om de bibliotheek het voordeel van de twijfel te geven en nog een jaar uit de wind te houden.

DB uiterst positief

Miep van Hattem van DB steunde de bibliotheek voor 200%. De doelen waren volgens haar wel gehaald. Met de opening van de Spot neemt het ledenaantal weer toe. Bovendien benadrukte zij het belang van een biliotheek voor de cultuur en scholing. "Er moet een steunpunt komen in Kortenhoef, desnoods..." : was haar slotzin. Wat zij met "desnoods" bedoelde werd niet duidelijk.

Wel gehaald!


Wethouder Joost Boermans.

Wethouder Boermans verdedigde het raadsvoorstel met enorm vuur. Hij vond dat de bibliotheek gehinderd was door de late oplevering van de Spot in Nederhorst den Berg. Eeen vestiging in Kortenhoef stond niet in de doelstellingen. Dat gold dus niet als criterium voor het voorliggende raadsvoorstel, aldus de wethouder. Blij liet hij weten dat hij gisteren een sms van de directeur van de bibliotheek kreeg waarin deze liet weten dat de doelstellingen gehaald zijn. "Ik daag ieder raadslid uit om aan te tonen dat de bibliotheek de doelstellingen niet gehaald heeft." :schalde het door de zaal.

Martin Vuyk (VVD) verklaarde enigszins besmuikt: "De bibliotheek huurt het gebouw voor 1 euro en zelfs die ene euro wordt niet betaald".
Aansluitend werd er gestemd. Alle raadsleden stemden voor het raadsvoorstel, behalve de drie VVD-ers.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief