WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Tentoonstelling Hist. Kring
Ankeveen, za 3 november 2012

Vanmorgen opende burgemeester Martijn Smit de tentoonstelling van de Historische Kring 's-Graveland in De Drie Dorpen.

Vandaag en morgen (zondag 4 november) is in De Drie Dorpen in Ankeveen een tentoonstelling te bewonderen die werd samengesteld door de Historische Kring In De Gloriosa (HKIDG). De HKIDG houdt zich bezig met de geschiedenis van 's-Graveland, Kortenhoef en Ankeveen. De vereniging bestaat dertig jaar en viert dat jubileum met een tentoonstelling over de geschiedenis van het verenigingsleven in de drie dorpen.


Voorzitter Frans van Giessen houdt een toespraak.

Voorzitter Frans van Giessen opende de tentoonstelling met een toespraak waarin hij inzicht gaf in het werk van de Kring. Twaalf vaste medewerkers zijn iedere woensdag in touw om berichten, knipsels en andere zaken te ordenen, te archiveren en digitaal te ontsluiten. Het resultaat staat online op www.hk-kortenhoef.nl. Daarnaast zijn er enkele schrijvers die stukken aanleveren voor het eigen periodiek, de WieWatWaar en andere bladen. Ook onderhoudt de HKIDG contacten met andere soortgelijke verenigingen, de gemeente en scholen. Burgemeester Martijn Smit was onder de indruk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de bewaarde foto's en dokumenten die de zaal vulden. Ook stonden er enkele kramen van verenigingen, zoals DSO en de SV 's-Graveland, die acte de présence gaven. Burgemeester Smit verrichte de openingshandeling door een vlag weg te trekken.


Burgemeester Martijn Smit verricht de openingshandeling.

Honderd jaar of meer

De HKIDG koos voor het onderwerp verengingen om al die vrijwilligers bij al die verenigingen te bedanken. Vijftig lokale verenigingen vond de HKIDG, waarvan er nu nog 21 bestaan.
De waarschijnlijk oudste plaatselijke vereniging, de ’s-Gravelandse IJsclub, heeft meer dan 100 jaar bestaan met de baan achter het oude Postkantoor bij de Smidsbrug.Die vereniging is 15 tot 25 jaar geleden opgeheven.
Gelukkig kennen wij nog wel de in 1887 opgerichte Ankeveense IJsclub (thans 125 jaar) en de  Kortenhoefse IJsclub “Onderling Genoegen”, waarvan de oprichtingsdatum niet helemaal bekend is, maar die naar schatting ongeveer even oud is.
Ook de muziekvereniging BMOL is ouder dan 100 jaar (11-2-1899) en vele verenigingen bestaan al tientallen jaren of hebben tientallen jaren bestaan.
Muziekvereniging Amicitia en de voetbalvereniging ’s-Graveland bestaan meer dan 90 jaar (sinds 1921) en de toneelvereniging DSO is opgericht in 1934 en bestaat dus 78 jaar. De postduivenvereniging De Plassenjagers is opgericht in1964 en bestaat dus al 48 jaar!


Het publiek met vele bekende gezichten, waarond oud-burgemeester van 's-Graveland, Wim Kozijn.

Informatie

De tentoonstelling "En zij vereenigden zich" van de Historische Kring In de Gloriosa wordt gehouden in Hotel-restaurant-partycentrum De Drie Dorpen aan de Cannenburgerweg 51 in Ankeveen.
De tentoonstelling is gratis toegankelijk en is te bezichtigen op 3 en 4 november van 10.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie is te vinden op de website van de HK.


Een overzicht van de tentoonstellingsruimte.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief