WIJDEMEERSE WEBKRANT
Concurrerende schooltijden
Kortenhoef, do 19 juli 2012

De verzuiling komt terug door de verschillende schooltijden van alle scholen in Kortenhoef. Niet de beste school, maar de beste tijden!

Niet meer kiezen voor de beste school of de eigen levensovertuiging, maar voor de handigste schooltijden. Daar gaat het volgens Chantal Bentvelsen helaas naar toe.

ingezonden brief

Concurrerende schooltijden


Een van de weinige zonnige middagen deze zomer zitten we in de speeltuin. Heerlijk dorps zegt iedereen elkaar gedag en spelen de kinderen met elkaar. Het gesprek dat ik al lopend door het peuter/kleuterdeel opvang, de nieuwe schooltijden in ons dorp. Tijden veranderen en de scholen hebben dat heel letterlijk genomen.

Als mama van een bijna drie jarige komt de keuze voor een school steeds dichterbij. Ik hou alle lokale media in de gaten om te horen wat de ideeën zijn. De Curtevenne en de Antonius houden gezamenlijk een informatie avond voor de ouders. De Regenboog houdt een slag om de arm en wil alles eerst beter onderzoeken voor ze verdere stappen gaan ondernemen.

De verschillende modellen die uitgelegd zijn hoor ik van een buurvrouw. De (huidige) ouders van de leerlingen mogen gaan stemmen. Vervolgens wordt het stil…heel stil. Nergens kan ik de vorderingen vinden. Via via hoor ik dat de scholen keuzes gemaakt hebben.

Tot mijn grote verbazing hebben we in ons kleine dorp nu 3 scholen met drie verschillende schooltijden!!

Ouders gingen voorheen op zoek naar de beste manier van onderwijs en keken waar vriendjes heen gingen. Nu gaan ze ook kiezen op basis van schooltijden. En ik moet toegeven dat ik dat zelf ook mee ga laten wegen. Terwijl dat tegen mijn natuur in gaat. Het zou toch om het onderwijs moeten gaan.

De scholen geven aan dat ze met de naschoolse opvang en sportclubs in overleg gaan en dat er nu veel meer tijd is voor activiteiten tijdens de opvang. Bijna alle activiteiten vinden nu op de vrije middagen plaats. Maar hoe willen ze dat gaan doen met 3 verschillende uitgaanstijden? En houden ze ook rekening met de zwemlessen in Bussum en andere sportclubs buiten Kortenhoef die wel op de “ vrije” middagen gegeven worden, of zijn we straks allemaal gebonden aan 1 naschoolse opvang en sportclub?

Het meest jammere is nog dat de kinderen uit 1 straat / wijk straks niet meer bij elkaar aan de deur kunnen komen om te spelen. De vriendjes zijn op andere tijden uit.

Het lijkt wel een beetje op de verzuiling van vroeger.
Jij hoort bij die school, club en kan met die vriendjes spelen.
Gevolg: als ouder kiezen we niet meer voor het onderwijs dat het beste past bij ons kind ,maar kiezen voor de meest praktische oplossingen.

En ik betrap mezelf daar ook op. Au!

Chantal Bentvelsen
Kortenhoef

Naschrift redactie WWK:

Wij gingen langs de websites van de drie genoemde scholen om even snel te kijken wat de schooltijden nu zijn en wat ze worden. Althans, dat dachten wij...

  • Op de website van de Regenboogschool konden wij, ook na flink zoeken niets over schooltijden vinden. Niet wat ze nu zijn en ook niets over een eventuele aanpassing.
  • Op de site van de Curtevenneschool vonden wij veelgestelde vragen over het nieuwe rooster en opmerkingen en reacties van ouders. Wat de tijden nu zijn konden wij niet vinden. Wat de uitkomst van de stemming wordt is ons ook niet duidelijk geworden.
  • De website van de Antoniusschool vertoont hetzelfde beeld als die van de Curtevenneschool. Een enquêteformulier en reacties op de enquête. Ook hier vonden wij de huidige schooltijden niet, evenmin wat ze na de vakantie zullen zijn.

Op zijn minst kan de voorlichting over de schooltijden verbeterd worden lijkt ons.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief