WIJDEMEERSE WEBKRANT
Veenstaete Geopend
Kortenhoef, di 3 juli 2012

Zaterdagmiddag werd Veenstaete officiëel geopend. Ter gelegenheid daarvan kwam het beeldhouwerk De Groep terug in de oude gemeente.

persbericht

Veenstaete geopend met champagnefles met 400 ballonnen

Aan de rand van het Gooi, in Kortenhoef, is zaterdag 30 juni het nieuwe wooncentrum Veenstaete voor 55+ met 137 huurappartementen en vele voorzieningen feestelijk geopend. De hele zonnige middag was het feest in de binnentuin voor de nieuwe huurders, bewoners van de groepswoningen, familie, vrijwilligers en de overige genodigden van eigenaar en verhuurder, zorgorganisatie Inovum.


De ballonnen worden losgelaten. (Foto: Astrid Bron)

Speciale gasten waren Aad Koster, directeur van brancheorganisatie Actiz en Joost Boermans, locoburgemeester van Wijdemeren. Zangkunstenaar en actrice Hanneke Evink presenteerde de dag op ludieke en muzikale wijze. De dag begon met een feestelijke exclusieve lunch voor alle huurders in het restaurant in Veenstaete, de Brasserie. Tijdens de lunch bood Maarten Vlam namens kunstenaars van de Kunstroute een prachtig schilderij aan. Floralia schonk daarna een bijzondere boom.

‘Woonvorm van de toekomst’

Wim Schimmel, raad van bestuur van Inovum, sprak de gasten toe. “Zoals veel mensen hier weten, hadden we twee verzorgingshuizen. Huize Brugchelen in ’s-Graveland en Oudergaard op deze locatie.
Dergelijke verzorgingshuizen zijn niet meer de woonvorm waar ouderen op zitten te wachten: een ruimte zo groot als een garage past niet bij deze tijd. Veenstaete is gebouwd met het oog op de woonwensen van de ouderen van nu en de komende 20 jaar.” Aad Koster vervolgde: “Je ziet hier een stukje van de toekomst. Mensen willen allemaal zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Het liefst in de eigen woonomgeving, maar als het moeilijker wordt, ook in een omgeving waar je een beroep kunt doen op zorg in de nabijheid, op welzijn, op voorzieningen, maar wel met zoveel mogelijk behoud van zelfstandigheid. We zullen in Nederland meer van dit soort woonvormen gaan bieden, waar mensen zelf de dingen doen, samen met directe omgeving, familie en mantelzorgers. We kunnen zo in de toekomst garanderen dat er voldoende zorg voorhanden blijft voor mensen die niet zonder kunnen.”

Goede voorziening

Locoburgemeester Joost Boermans, sprak uit blij te zijn met de voltooiing van Veenstaete. Het was geen eenvoudige route maar uiteindelijk is er nu wel een goede voorziening voor ouderen in Wijdemeren bijgekomen. Als geschenk aan de huurders van Veenstaete en Inovum, bood hij het beeld ‘groep’ van kunstenares Els Rijerse uit ’s-Graveland in langdurige bruikleen aan. Het beeld stond vroeger voor het gemeentehuis in ’s-Graveland en verhuisde na de sluiting van dit gemeentehuis naar het nieuwe gemeentehuis aan Rading 1 in Loosdrecht. Volgens Boermans hoort het beeld bij ’s-Graveland/Kortenhoef. De symboliek - het kunstwerk verbeeldt een familie - is daarbij treffend. In Veenstaete zijn familie, mantelzorgers en vrijwilligers van groot belang voor het welzijn van de ouderen. Wim Schimmel en manager Welmoet Gerritsen van Veenstaete waren zichtbaar verheugd met dit fantastische geschenk. Ook de aanwezigen, van wie velen het beeld al jaren kennen, vinden het beeld een enorme aanwinst.

Het moment

De officiële openingshandeling, het openen van een 8 meter hoge champagnefles met 400 ballonnen, werd gezamenlijk verricht door de sprekers, de heer G. van Litsenburg (bedenker van naam Veenstaete); de oudste huurder mevrouw De Beus, één van de jongste huurders de heer Jan Bijlsma, vertegenwoordigers van personeel en vrijwilligers: Hanneke Lemmers, Ankie Hinloopen en Greet Veen, en vertegenwoordigers van de huurders: Niek Steenvoorden, Ton Meester en Piet Conijn. Andere gasten hielpen spontaan een handje mee.

Op en top feest


Ankeveens Havenloos Mannenkoor (Foto: Astrid Bron)

Buiten in het zonnetje en op de begane grond in Veenstaete, genoten alle aanwezigen van het Ankeveens Havenloos Mannenkoor, workshops van slagwerkgroep B-Mol, gymjuf Elly de Greef en de Koersbalclub. Anderen genoten van de expositie van de kunstenaars van de Kunstroute, de bezichtiging van appartementen in Veenstaete en de rondleiding door de buitenschoolse opvang van De Klimboom. In de binnentuin was een gezellige sfeer gecreëerd met de tent van de cateraar en kramen van Inovum, Versa Ouderenadviseurs en de zussen Thera en Yvonne Van Erp, respectievelijk verloskundige en diëtiste. Zij huren een praktijkruimte in Veenstaete. De kramen van Margriet Loohuizen met kleding en gezellige snuisterijen en bloemen van Hoveling, maakten het plaatje compleet. De middag werd afgesloten een optreden van Harald Veenstra, met bekende sfeervolle liedjes van vroeger en een gratis ijsje. Hanneke Evink toverde een lach op het gezicht van de gasten met een cadeautje uit haar bijzondere jurk. Uit de fotoreportage blijkt: iedereen genoot, een prachtige dag.Veenstaete: zelfstandig wonen, zorg dichtbij

Veenstaete bestaat uit 137 (senioren) appartementen verschillend van grootte, waarbij voor de kleinere appartementen ook huurtoeslag mogelijk is. Daarnaast zijn er twee groepswoningen met ieder zeven bewoners met dementie. Het gehele gebouw, als ook de appartementen, zijn rolstoel toe- en doorgankelijk. Alle basisvoorzieningen zijn onder handbereik. Zo is er een winkel, een kapper en pedicure en ruimte voor fysio- en ergotherapie. Een huisarts houdt er praktijk en de ouderenadviseurs van Welzijnsorganisatie Versa houden er spreekuur. Ook is er een gezellige Brasserie waar iedereen ’s avonds een warme maaltijd kan gebruiken.

Verhuurinformatie

Belangstellenden voor een huurappartement in Veenstaete, kunnen contact opnemen met Bureau Zorgbemiddeling van Inovum, telefoon 035 58 88 387, e-mail zorgbemiddeling@inovum.nl. Zie ook www.veenstaete.nl.

Naschrift WWK:


Het beeld op zijn oude plek voor het gemeentehuis.

De Groep, een beeld van Els Rijerse, stond jarenlang voor de ingang van het fraaie gemeentehuis van 's-Graveland aan het Noordereinde. Na de ingebruikname van het Knorr-kantoorgebouw en de sluiting van het 's-Gravelandse gemeentehuis kreeg het beeld een plek bij het Wijdemeerse gemeentehuis in Loosdrecht op een plek waar het niet tot zijn recht kwam. Het college besloot dat de binnenplaats van Veenstaete een betere plek voor het beeld was.


Het gemeentehuis met daar voor het beeld.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Astrid Bron
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief