WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Vada a bordo, cazzo!
Nederhorst den Berg, vr 20 januari 2012

Cor Koster onderzocht wat hij over rampen in Wijdemeren kon vinden op de gemeentelijke website. De ramp met het cruiseschip inspireerde hem.

ingezonden brief

Vada a bordo, cazzo!

Er is een boeiende opname van het gesprek tussen de kapitein van het rampschip Costa Concordia en een officier van de kustwacht. De kapitein had het cruiseschip verlaten terwijl er nog vele passagiers en bemanningsleden aan boord waren.

De uitroep van de kustwacht "Vada a bordo, cazzo!" - in goed Nederlands: "Ga aan boord, lul" - is inmiddels populair geworden als opschrift van een T-shirt.

Hoe zit dat bij ons… in Wijdemeren? Hoe zouden onze stuurlui reageren bij een ramp? Zijn wij voldoende voorbereid? Als je op de gemeentelijke website zoekt naar "ramp" dan is één van de meest recente documenten een collegebesluitenlijst van 19-08-2008. Daarin staat: "Het college besluit: de 59e wijziging CAR/UWO, over de inzet ambtenaar die taken uitvoert in het kader van de Wet rampen en zware ongevallen, per 1 oktober 2008 vast te stellen." Misschien niet echt geruststellend.

Rampenoefening

En hoe staat het met rampenoefeningen? Sommige gemeenten houden elke twee jaar een rampenoefening, maar niet Wijdemeren. De laatste bij ons was een "bestuurlijke rampenoefening", gehouden op maandag 17 december 2007, ruim vier jaar geleden. Als je het verslag daarvan op de gemeentelijke website leest, dan zie je daar een stel mannen rond een tafel zitten. Die zitten daar bestuurlijk te oefenen, onder voorzitterschap van burgemeester Don Bijl. Op de tafel: koffie en veel papier. Men besprak een "denkbeeldige ramp". En wat voor ramp dan wel? Een windhoos op de Loosdrechtse Plassen. En niet zo maar een windhoos.... "Niet midden in de nacht, niet op een zondagmorgen, maar net op het tijdstip van de Sloepentocht, een zaterdagmiddag in juni." Tsjonge… jonge. De meeste reddingsboten van de gezonken Concordia konden niet gebruikt worden, maar dat zal ons niet gebeuren! Reddingsboten zat... Het barst van de sloepen, op een sloepentocht.


Het resultaat van de rampenoefening? Het is te verleidelijk om niet letterlijk te citeren: "De oefening verliep goed en men deed de nodige ervaring op." Maar niet alleen verliep de oefening goed, ook "de nazorg kreeg extra aandacht". Bestuurlijk, wel te verstaan...

Gaat u maar rustig slapen

We kunnen dus met z'n allen rustig gaan slapen. De gemeentelijke overheid waakt over ons. Ons kan weinig of niets gebeuren. Onze bestuurlijke rampenoefeningen hebben dat uitgewezen. Burgemeester Don Bijl en wethouders Wim Neef, Nelleke Schenkkan en Lia Moote weten in ieder geval precies wat er moet gebeuren, mocht het noodlot toeslaan...

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Wordt: "vada a bordo, cazzo" een gevleugelde uitdrukking in watersportkringen in Loosdrecht deze zomer? Bij de gondelvaart bijvoorbeeld. Red. WWK

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
div.
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief