WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
OSG: Kleur in de Kerk?
Kortenhoef, zo 1 januari 2012

Op 15 januari organiseert de OSG weer een Nescio-lezing annex koffieconcert in het Oude Kerkje in Kortenhoef.

persbericht

Kleur in de kerk?

Op 15 januari organiseert de OSG weer een Nescio-lezing/ koffieconcert in het Oude Kerkje in Kortenhoef met een lezing door Dr. Peter van Dael over 'Kleur in de kerk?'.


Dr. Peter van Dael.

Beelden in de kerk zijn niet vanzelfsprekend. Dat heeft te maken met het Bijbelse beeldverbod: “Gij zult u geen gesneden beeld maken ..”( Exodus 20 : 4 ), maar ook met de vereiste eenvoud en soberheid. Wat dit laatste betreft hebben onder anderen de vroegchristelijke kerkvader Hieronymus en Bernardus van Clairvaux uit de 12de eeuw van zich laten horen. Kerken die zijn opgetrokken overeenkomstig de door hen geformuleerde principes treffen we aan bij de cisterciënzers en de bedelorden, in de reformatie en in de “contra- reformatie”.

Maar er klinken ook andere geluiden. Monniken kunnen misschien zonder kleurige voorstellingen, maar “het volk” heeft deze nodig! Voor sommigen verwijzen het goud en de kleuren in de kerk zelfs naar het hemelse licht.
Peter van Dael is Jezuïet en werkte als docent kunstgeschiedenis aan de VU in Amsterdam en aan de Pontificia Università Gregoriana te Rome.

Concert

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door Machteld van de Putte (mezzo-sopraan), zang en Roeland van de Sande, vleugel. Zij zullen enige liederen ten gehore brengen uit de cyclus “Hermit Songs” van Samuel Barber.


Machteld van de Putte

Roeland van de Sande.

Roeland van de Sande

Roeland van de Sande studeerde klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium o.a. bij Ton Hartsuiker en kamermuziek bij Eli Goren. Na een masterclass bij het vermaarde Suk- trio besloot hij zich vooral toe te leggen op kamermuziek. Zijn tweede liefde is de improvisatie; de lessen bij jazzpianist Bert van den Brink hebben hem daartoe op het goede spoor gezet. Nu is hij als uitvoerend musicus actief in zowel de klassieke als de lichte muziek. Hij speelt in verschillende kamermuziekbezettingen, met een voorkeur voor zangbegeleiding. Ook heeft hij een ruime ervaring als koorbegeleider. En eens in de maand is hij te horen in De Rode Hoed waar hij pianospeelt bij Het Debat op Zondag. Als pianodocent heeft hij een privé- praktijk en is hij verbonden aan de Amersfoortse muziekschool.

Machteld van de Putte

Machteld van de Putte, mezzo-sopraan, studeerde solozang aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Maria Acda en Meinard Kraak en vervolgde haar zangstudie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Diane Forlano en Gerda van Zelm, waar zij in 2000 het diploma Solozang Klassiek behaalde. Momenteel wordt zij gecoached door Lucia Meeuwsen.
Machteld van de Putte zong o.a. in de Nederlandse Bachvereniging, Cappella Amsterdam en bij Buffo Operamakers. Recentelijk trad zij op met het Bachkoor Holland, Capella Frisae, Capella Isalana, en Ribatutta. Als solist zingt zij een repertoire dat reikt van de middeleeuwse Hildegard von Bingen tot en met hedendaags muziektheater.

Oude kerkje Kortenhoefsedijk 168 Kortenhoef
Aanvang 11.00 uur
Entree : € 7,00, kinderen gratis

www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief