WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Co de Kloet is Tachtig
Kortenhoef, wo 29 februari 2012

Vandaag is Co de Kloet jarig. De programmamaker, schrijver, raadslid en wethouder werd tachtig jaar geleden geboren op 29 februari 1932.

De WWK feliciteert Co de Kloet van harte met zijn twintigste verjaardag en wenst hem nog vele gezonde jaren toe. Of is het zijn tachtigste verjaardag?


Co de Kloet, tachtig jaar jong.
Foto: Douwe van Essen

Verjaart iemand die op schrikkeldag jarig is ieder jaar, of om de vier jaar? Dat is een interessante vraag. Misschien wordt Co de Kloet pas twintig, waar zijn leeftijdsgenoten, die een dag eerder of later jarig zijn, tachtig jaar oud zijn.

Een fenomeen

Hoe dan ook, Co de Kloet is een fenomeen. Eind jaren vijftig van de vorige eeuw was Co, samen met Herman Stok, de motor achter het VARA programma Tijd voor Teenagers. Dat was het eerste programma in zijn soort dat aandacht besteedde aan popmuziek. Little Richard, Bill Haley, Elvis, Cliff Richard, The Shadows, maar ook The Blue Diamonds, aanstormende talenten als Willeke Alberti, Johnny Lion en Rob de Nijs, The Golden Earrings en vele, vele anderen. (Ook uw redacteur zat iedere zaterdagmiddag aan de radio gekluisterd.) En hij schreef veel (jeugd)boeken die meestal in Kortenhoef speelden.

Van PvdA naar DB

Co de Kloet speelt ook al vele jaren een rol in de lokale politiek. Eerst voor de PvdA, waarvoor hij vanaf de jaren zeventig lange tijd wethouder was in 's-Graveland. Na een motie van wantrouwen en een breuk met de PvdA was hij enige tijd afwezig van het politieke toneel. Kort na de oprichting van Dorpsbelangen voegde hij zich bij die partij waarvan hij al snel partijleider was.

Weer werd hij wethouder in 's-Graveland, nu voor DB in een college met CDA wethouder Gerard Torsing, waarmee hij de wereldhit Hanja maakte. Een roemrucht college onder voorzitterschap van Wim Kozijn. Aan zijn wethouderschap kwam weer een eind door een motie van wantrouwen. Maar zoals altijd kwam Co weer glorieus terug.

Geestig en vilein

In 1994 trad Co de Kloet weer aan als fractievoorzitter van DB, voortgezet in 1998, terwjl hij zijn geestige, maar vaak ook vileine, stukjes in de WieWatWaar schreef. Niet vies van een beetje bluf om de kiezers te verleiden om op zijn partij te stemmen. In de raad met een scherpe tong. Gevoelig voor onrecht en voor ambtelijke en politieke onzin. Met een liefde voor schilderkunst, die hij deelde met Wim Kozijn. De gemeentelijke kunstcollectie groeide dan ook gestaag met zijn volle steun.
Zelden of nooit zul je Co de Kloet onduidelijk en wollig horen praten met meel in de mond.

DB Klonen

In de aanloop naar de herindeling deed DB, geïnspireerd door Co de Kloet, een meesterzet. Er werden DB's gekloond in Loosdrecht en in Nederhorst den Berg. Dat leidde tot een groot succes, vooral in Loosdrecht. Co de Kloet werd in 2002 wethouder in Wijdemeren. DB viel uiteen in DBL en DBW. In een raar conflict van DBW met de coalitiepartners, waar wethouder Co de Kloet part noch deel aan had, werd hij voor de derde keer afgezet. Op de achtergrond bleef Co actief binnen DB. Onder het pseudoniem "Putter" schreef hij weer een groot aantal stukjes waarin de toenmalige coalitie van VVD, CDA, GL en PvdA er vaak van langs kreeg.

Co weer in de Raad

Na de verkiezingen in 2010 was de overwinning van DB zo groot, dat het de partij erg veel moeite kostte om de negen raadszetels bezet te krijgen. Tegen de laatste nog te bezetten DB-raadszetel zei Co de Kloet, na enige aarzeling, ja. En zo zit hij nu al weer anderhalf jaar in de DB fractie. Af en toe vlamt hij als vanouds, als de fractiediscipline het toelaat en de kans op politieke ongelukken niet al te groot is. Een enkele keer neemt hij zijn pen ter hand om zijn ergernis van zich af te schrijven.

Beste Co,

Wij wensen je vandaag een fijne verjaardag met je vrouw, kinderen en kleinkinderen. Geniet er maar van, want de volgende is pas weer in 2016.

Wijdemeerse Webkrant

Rik Jungmann en Douwe van Essen.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief