WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
IJs, IJs en nog eens IJs
Kortenhoef, do 9 februari 2012

Wijdemeren is een kloppend ijshart van de regio. Ankeveen, Kortenhoef, Loosdrecht en Nederhorst ritselen van de schaatsers.

De WWK redactie was gisteren en vandaag te vinden op de baan op Kortenhoef. Gisteren was het nog betrekkelijk rustig. Vandaag was het zeer druk. Een impressie van de twee dagen.

Douwe van Essen, de WWK fotograaf, maakte gisteren een fotoalbum van de sfeer op de baan in Kortenhoef. Heel Nederland op de schaats, zo lijkt het. Oud en jong. Sportievelingen en recreanten. Een enkele wandelaar of fietser en soms zelfs een hondje. Mooie beelden. Een stukje klunen. Iedereen vriendelijk en in een goed humeur, zeker als de zon, zoals gisteren, ook zijn best doet.

Drie euro per auto

De eigenaar van het weiland doet goede zaken. Honderden auto's die per stuk en per keer graag drie euro neertellen om hun auto op het hobbelige bevroren modderveld kwijt te kunnen. Over de provisorisch aangelegde brug wordt de sloot overgestoken naar de baan waar de muziek uit de luidspreker schalt. Ook de Koek en Zopie vindt gretig aftrek. De clubkas van Onderling Genoegen kan het wel gebruiken om jaren zonder ijs door te komen.

Verkeer in de war

Gisteren was er nog geen éénrichtingverkeer op de Kortenhoefsedijk. Vanmiddag wel. Van de Vreelandseweg richting Kortenhoef was toegestaan. Aan het eind van de Kerklaan stond een rijtje auto's met chauffeurs die zich vruchteloos afvroegen wat ze moesten doen om hun weg te vervolgen. Omkeren? Maar het Zuidereinde was ook verstopt richting de Vreelandseweg. Er was zelfs sluipverkeer over de Beresteinseweg richting Kerkelanden en dan weer terug naar Kortenhoef en Loosdrecht. De bermen van de Vreelandseweg stonden aan weerszijden vol met auto's. Het hoorde er vandaag allemaal bij, want vandaag was het echt druk. Een tweede weiland was in gebruik genomen. Over de Dijk rijden was er nauwelijks bij.

Klunen

Maar het was het waard. De baan lag er mooi bij en er werd regelmatig geveegd. Er moest wel opgepast worden op scheuren, maar dat is de "charme" van natuurijs. Tien en vijfentwintig kilometer kon er geschaatst worden. Wat wind mee en wat tegen over kleine sloten en over het Wijde Gat. De vijfentwintig kilometer leidde over een stuk Hilversums Kanaal naar het natuurgebied achter de kerk aan de Dijk. Een onvervalste kluunplaats met een mat over de Dijk om weer terug te komen naar de ijsbaan. Oud Hollandse taferelen. Hoezo geen Elfstedentocht? Er wordt in heel Nederland en zeker in heel Wijdemeren naar hartelust geschaatst. En dat is een hele troost. Ideetje voor de Kern van Wijdemeren?

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief