WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Visiestuk Wijdemeren
Wijdemeren, vr 3 februari 2012

De raad sprak over de visie op de toekomst van Wijdemeren, waarin toerisme en recreatie centraal staan.

Visiestuk De Kern van Wijdemeren

Waar gaan we heen met Wijdemeren? Waar moet de gemeente op middelllange termijn zijn geld en inspanningen op inzetten om gunstige economische ontwikkelingen in de toekomst te bevorderen? Dat zijn in het kort de vragen waarop in het visiestuk een antwoord wordt gegeven. Bij de beantwoording spelen recreatie en toerisme een hoofdrol.


Griffier Joop Ditmarsch en burgemeester Martijn Smit.

PvdA tegen

Er was één partij die tegen het voorstel was en bleef. Jan Hermans (PvdA) vond dat de gemeente geen geld moet uitgeven aan projecten voor recreatie en toerisme, terwijl de burger van Wijdemeren merkt dat het openbaar groen verwaarloosd wordt, er bezuinigd wordt op subsidies voor verenigingen en de bezuinigingen nog niet ten einde lijken te zijn.

De andere partijen waren enthousiast over de inhoud van het visiestuk, al hadden zij ieder hun eigen aandachtspunten. Het CDA en DB zien graag plannen voor een randweg aan het stuk toegevoegd. DB wil daarenboven dat er een vaarverbinding langs de randweg wordt mee gepland. GL was het over het algemeen eens met de andere partijen. Over een randweg valt met die partij echter niet te praten.

Wel of geen aquaduct?

Het meest omstreden bleek een aquaduct in de N201, daar waar nu een brug ligt die de Wijde Blik verbindt met het Hilversums Kanaal. Het CDA en GL zagen hier wel wat in om te bereiken dat met staande mast via een aan te leggen kanaal tussen de Wijde Blik en de Eerste Plas gevaren kan worden. De VVD ging nog wat verder en diende daar een amendement voor in.

Blij met de bijval

Burgemeester Martijn Smit was blij met de bijval die het visiestuk van de raad kreeg. Hij was teleurgesteld in de PvdA. "Ook al is het crisis, wij kunnen niet niets doen, want als de economie weer op gang komt zijn wij te laat. En dat is fout." Wethouder Gerard Abrahamse wilde praten over randwegen uitstellen tot het najaar. "Dan praat het college over randwegen en zullen wij ons oordeel daarover geven."

Wethouder Jaap van Waveren bleek zelf bij tal van watersport ondernemers en de HISWA gepeild te hebben of er behoefte bestond aan een aquaduct. Daar kwam steeds één kort antwoord op. "Nee." Bovendien rekende hij voor dat er nog twee aquaducten nodig zullen zijn om van de Wijde Blik de Eerste Plas te bereiken. Om kort te gaan, hij is geen voorstander van een aquaduct.

DB verdeeld

Het standpunt van de wethouder leidde tot een geprikkeld debatje tussen Joep Frijdal (VVD) en wethouder Van Waveren. Frijdal wil een onderzoekje, Van Waveren vindt dat overbodig. Frijdal kreeg steun van René Voigt (DB) die ook vroeg om een formeel onderzoek om voor eens en voor altijd van de spookdiscussie over het aquaduct af te komen. Bij de stemming over het VVD-amendement inzake het aquaduct bleek DB verdeeld te stemmen. Emile Bakker, Miep van Hattem en Co de Kloet schaarden zich aan de zijde van WIJ, GL en de PvdA (6 stemmen) tegen onderzoek naar een aquaduct. De overige dertien raadsleden steunen het onderzoek naar het aquaduct.

Rond elf uur was de vergadering afgelopen. Op 8 maart is er geen raad.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief