WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
College langs de Afgrond
Loosdrecht, vr 21 december 2012

Het bestemmingsplan Tussen de Dijken leidde gisteren bijna tot de val van het DB-VVD-D66 college. Drie wethouders spraken het machtswoord.

Illegale bouw en kap

Er is veel te doen geweest over het bestemmingsplan Tussen de Dijken. Dat bestemingsplan gaat over het gebied waarin de Drecht ligt. Aan de Drecht grenzen stukken grond. Sommige eigenaren van die grond hebben het deel dat grenst aan de Drecht verkocht aan Natuurmonumenten. Anderen hebben de groen in gebruik conform de gebruiksvoorschriften. En enkelen storen zich aan geen enkel voorschrift, kappen bomen en bouwen recreatiewoningen ondanks handhaving, mediation (bemiddeling), juridische procedures, gerechtelijke uitspraken en boetes. Zij gaan gewoon door.

Er hebben langdurige hoorzittingen plaatsgevonden voorafgaand aan het ontwerpen van het bestemmingsplan waarover gisteren besloten werd. Voor een aantal partijen was de uitkomst van die hoorzittingen aanleiding om het raadsvoorstel inzake het bestemmingsplan te amenderen. Dat amendement zou echter ook inhouden dat (een deel van) de illegale activiteiten gelegaliseerd zou worden.


Het college bungelt aan een zijden draadje. Let op de lichaamstaal.
De wethouders Boermans (voor) en Zagt (achteraan) bestuderen intensief hun papier, evenals burgemeester Martijn Smit.
Wethouder Gerard Abrahamse (links) kijkt of zijn schoenen nog goed gepoetst zijn en wethouder Jaap van Waveren (overzijde) leunt achterover om zo de kat uit de boom te kijken.
Griffier Joop van Ditmarsch (midden) kijkt om of er hulptroepen in zicht zijn.

Diep verdeeld

Dat laatste was de kwestie waarover de coalitie en het college diep verdeeld was. De voorstanders van het amendement stelden zich op het standpunt dat de commissie die de hoorzittingen uitvoerde een advies gaf aan het college met zwaarwegende redenen om tot legalisatie over te gaan. De tegenstanders vonden dat illegale kap en bouw niet gelegaliseerd mocht en kon worden. Bij de behandeling van het bestemmingsplan gaf wethouder Gert Zagt al een voorzet toen hij zware woorden sprak over legalisatie van illegale activiteiten.


Enige zorg bij de ambtelijke staf over hoe dit afloopt.

Opgerekt

Er lagen gisteren enkele amendementen op het besluit over het bestemmingsplan en een motie waarin de voorschriften van het bestemmingsplan werden opgerekt. Grotere recreatiehuisjes, meer grond voor de huisjes en een smallere groenstrook langs de Drecht en lichte verblijfsrecreatie . Martin Vuyk (VVD) lichtte de amendementen toe, die waren ondertekend door VVD, CDA, PvdA, WIJ en soms GL, dan weer D66. Ben Steenvoorden (WIJ) maakte een voorbehoud van zijn steun voor de amendementen. Hij wilde eerst de uitkomst van het debat afwachten.


De wethouders Boermans en Zagt overleggen met Felix Flameling (GL), Nanne Roosenschoon (D66) en Jan Hermans (PvdA).

Weigeren om uit te voeren

Wethouder Gerard Abrahamse ontraadde de amendementen en de motie, maar sprak geen onaanvaardbaar uit. Hij legde zijn standpunt uit aan de raad. Iets later vroeg en kreeg wethouder Gert Zagt het woord. Hij verklaarde namens de wethouders Van Waveren (DB), Boermans (D66) en zichzelf dat zij weigerden om het bestemmingsplan met de amendementen uit te voeren en te handhaven. Gert Zagt verklaarde dat de drie wethouders zouden aftreden als de twee meest verregaande amendementen zou worden aangenomen. Het effect was alsof hij een handgranaat naar binnen had geworpen in de raadszaal. Zijn mededeling ontlokte Joep Frijdal (VVD) de inmiddels klassieke Samsomuitspraak: "Nou doet u het weer." De stoom kwam uit zijn oren van kwaadheid.
Het college balanceerde op het randje van de afgrond. Werden de amendementen aangenomen, dan bleef alleen de VVD wethouder over en was de crisis een feit.

Nou doet u het weer!


Het gezicht van VVD-fractievoorzitter Joep Frijdal (L) staat op zwaar onweer.
Later zal Liesbeth Siderius (M) tegen het amendement stemmen dat mede door de VVD is ondertekend.
Rechts Martin Vuyk, die het woord voerde over de amendementen.

Er bleken voor- en tegenstanders van de amendementen te zijn in alle partijen. De voorstanders verweten wethouder Gert Zagt dat hij "weer de raad gijzelde" met zijn eigen standpunt. Co de Kloet was buitengewoon fel in zijn oordeel over de drie wethouders. "De raad is het hoogste orgaan. Een wethouder moet gewoon uitvoeren wat de raad besluit. Dit is ongehoord! Dit heb ik nog nooit meegemaakt!!"
Zagt: "Wij staan voor betrouwbaar, eerlijk en integer. Het effect van de amendementen is dat illegaliteit wordt bedekt met de mantel der liefde. Deze drie wethouders gaan dat niet uitvoeren."

Burgemeester Martijn Smit gaf de raad twee mogelijkheden om over na te denken tijdens de daarop volgende schorsing. Uitstel van de stemming naar het nieuwe jaar of toch nu stemmen met het risico dat het college zou vallen.


Eén van de vele, vele schorsingen gisteravond.
Iedereen overlegt koortsachtig met iedereen.

Koppen tellen

Tijdens de schorsing werden de koppen geteld. Na de schorsing werd overgegaan tot stemming, omdat gebleken was dat het gevaar geweken was. Co en Henk de Kloet (DB) stemden voor het amendement, evenals Theo Reijn (CDA), Jan Verbruggen (CDA), Martin Vuyk (VVD), Joep Frijdal (VVD), Felix Flameling (GL), Kees Haverkamp (CDA) en Jan Hermans (PvdA).
Tegen stemden Ab Krook (DB), Marcel Maassen (DB), Joep Nuissl (DB), Nanne Roosenschoon (D66), Liesbeth Siderius (VVD), Ben Steenvoorden (WIJ), René Voigt (DB), Emile Bakker (DB), Miep van Hattem (DB) en Ria Hennis (DB). Tien tegen, negen voor.
Bij de stemming over het tweede amendement was de uitslag identiek.

Het college was gered, maar de verhoudingen binnen de coalitie zullen er niet beter op geworden zijn. Nog veertien maanden volhouden.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief