WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
College over DigiHacks
Wijdemeren, di 6 september 2011

Vandaag gaf het college antwoord op de vragen van DB over de problemen met DigiNotar en de Iraanse hackers. Het lijkt mee te vallen.

ingezonden bericht

Vragen Dorpbelangen:

  1. In hoeverre is de Gemeente Wijdemeren getroffen door de hack van DigiNotar?

    Momenteel is er geen signaal dat Wijdemeren getroffen is door de hack van DigiNotar.
  2. Kunt u uitsluiten, dat computers van burgers die via het e-loket contact hebben gehad met de gemeente besmet zijn geraakt?

    Er zijn momenteel geen signalen dat er een corrupt certificaat voor Wijdemeren is afgegeven door DigiNotar om voor DigiD-handelingen te gebruiken. Er zijn dan ook geen signalen dat een andere website zich voordoet als een zorgloket of bewonersloket op www.wijdemeren.nl en frauduleuze handelingen uitvoert.
  3. Aan welk gevaar hebben burgers bloot gestaan?

    In Wijdemeren wordt DigiD gebruikt om een burgerservicenummer op te halen via DigiD en af te geven aan het digitale loket. Op basis van dat burgerservicenummer wordt op onze website vervolgens een aanvraagformulier vooraf ingevuld. Er zijn geen signalen dat burgers aan gevaren hebben bloot gestaan tijdens de tijd dat de centrale DigiD-omgeving nog beveiligd werd door een DigiNotar-certificaat. Inmiddels is het certificaat van de centrale DigiD-omgeving vervangen door een PinkRoccade-certificaat en is er een actieve monitoring op het DigiD-verkeer georganiseerd door de organisatie Logius.
  4. Welke maatregelen neemt de Gemeente op dit moment om de veiligheid te waarborgen?

    Wijdemeren gaat de certificaten die door DigiNotar zijn afgegeven voor het digitale loket door nieuwe certificaten vervangen. Op advies van Logius wordt er een bericht op onze website geplaatst met een verwijzing naar www.rijksoverheid.nl. De digitale loketten blijven, ook op advies van Logius, in de lucht, vanuit de gedachte dat het DigiD-verkeer zorgvuldig wordt gecontroleerd door Logius.
  5. Op de website van de gemeente zien wij nog geen melding van het feit, dat burgers mogelijk een risico lopen of hebben gelopen. Bent u van plan om zo spoedig uitleg te verschaffen aan burgers over wat er al dan niet is voorgevallen?

    Zie antwoord vraag 4.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zware buien
16 gr.
windkr. 5