WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Sypesteyn in Zwaar Weer
Nieuw Loosdrecht, di 4 oktober 2011

Kasteel Museum Sypesteyn in Nieuw Loosdrecht zond een noodkreet de wereld in. Als er geen sponsors gevonden worden gaat het mis.

persbericht

Van kasteel tot ruïne?

Sypesteyn Loosdrecht in zwaar weer

Het Loosdrechtse Sypesteyn, het jongste kasteel van Nederland, zal in zeer zwaar weer terechtkomen als niet snel sponsors gevonden worden om gebouw, park en museale collecties te redden.

In de buitenplaats die Jonkheer Henri van Sypesteyn stichtte combineerde hij zijn drie passies: zijn voorgeslacht, zijn kunstverzamelingen en historische tuinarchitectuur. Hij legde de grondslag in de vroege jaren van de vorige eeuw en liet bij zijn overlijden in 1937 een romantisch kasteel na waarin hij kunst en historie verenigde, gelegen in een oase van rust. Bekend zijn vooral de schitterende verzameling Loosdrechts porselein en de uitgestrekte formele tuinen.

Risico’s gebouw en collecties

De laatste tijd zijn de subsidiestromen sterk afgenomen. Niet alleen door de algemene tendens van een terugtredende overheid, maar ook door de gemeentelijke herindeling uit 2002, waardoor Sypesteyn niet meer in de provincie Utrecht ligt maar in Noord-Holland, en zijn Utrechtse exploitatiesubsidie kwijt raakte. Verder wordt de toch al zeer beperkte ondersteuning van de gemeente Wijdemeren, waarvan Loosdrecht deel uitmaakt, binnen vier jaar afgebouwd naar nul.

Hierdoor komt niet alleen een verantwoorde exploitatie in gevaar, maar ontstaat ook het risico dat het in middeleeuwse stijl opgetrokken gebouw waarin talloze oude bouwonderdelen zijn verwerkt, met wat daarin staat tentoongesteld in verval raakt. Ter illustratie van de pijn: het laatste groot onderhoud aan het kasteel-museum dateert van twintig jaar geleden, de laatste restauraties van het tentoongestelde van tien jaar terug. De gas-, licht- en waterleidingen moeten worden vernieuwd en het zou wenselijk zijn de toegankelijkheid voor ouderen en invaliden te verbeteren. Ook is het moeilijk een volstrekt minimum aan professionele krachten te betalen, zodat een legioen vrijwilligers voor de dagelijkse gang van zaken zorgt. En natuurlijk moet er geld komen om voor het publiek aantrekkelijke exposities op te zetten.

Steun gezocht

Sypesteyn balanceert op het randje. Weliswaar biedt een nieuwe bestemming van het op het terrein gelegen vroegere restaurant De Schutse in de toekomst enig perspectief in de vorm van inkomsten uit pacht, maar snelle steun van alle kanten is nu broodnodig. Het jongste kasteel van Nederland moet niet de jongste ruïne worden. Daarom is een fondsenwervingsactie gestart die op korte termijn resultaat moet opleveren. En Sypesteyn mag dan wel arm zijn, toch kan het sponsors ook aantrekkelijke tegenprestaties bieden. Zo kan bijvoorbeeld een ‘Kasteelheer voor een dag’ zijn relaties op het kasteel uitnodigen en zijn vlag op de transen laten wapperen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Rik Jungmann
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt
17 gr.
windkr. 3