WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
CDA Ouderen-Infomarkt
Ankeveen, zo 27 november 2011

Ruim honderd bezoekers trok de Informatiemarkt voor Ouderen die het CDA samen met de ouderenbonden organiseerde.

persbericht

CDA-Kamerlid Sabine Uitslag:
'Geen lijstjes afvinken, maar kijken wat nodig is.'

'Volgend jaar opnieuw?' Dat was de eensluidende reactie van ouderen en zorgaanbieders na afloop van de Informatiemarkt 'Ouderenzorg in Wijdemeren' die het CDA Wijdemeren in samenwerking met de gezamenlijke ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB had georganiseerd. Met ruim honderd bezoekers was het vrijdag jl. een gezellige drukte in Partycentrum De Drie Dorpen in Ankeveen.


Sabine Uitslag tweede kamerlid CDA.

Aanleiding voor de informatiemarkt zijn de vele veranderingen in de zorg en met name de ouderenzorg. Ouderen vragen zich af hoe ze ook in de toekomst mee kunnen blijven doen in hun eigen omgeving, waar ze kunnen wonen en hoe ze de zorg kunnen blijven krijgen die ze nodig hebben. Vragen die ook hun kinderen en mantelzorgers bezig houden. Ondanks alle veranderingen moeten meedoen, wonen en zorg gewaarborgd blijven.

Informatie op markt en van sprekers

De directe persoonlijke informatie van vijftien zorgaanbieders aangevuld met een drietal deskundige sprekers over ouderenzorg bleek een goede combinatie. Of zoals een bezoeker vertelde: "Je hoort wat op de tv en leest wat in de kranten, maar hoe het nu allemaal precies zit is toch wel lastig te ontdekken. Nu hoor je het rechtstreeks van deskundigen en als je verder wat wilt weten loop je even langs de kraampjes zonder vooraf afspraken te maken voor allerlei spreekuren. Heel praktisch zo'n middag."

In 'Den Haag' praten we verder

Tweede Kamerlid Sabine Uitslag (CDA) verontschuldigde zich vooraf voor de beperkte tijd die ze nu had om met de bezoekers te spreken. Alleen al de klim naar het podium vergde voor het hoogzwangere kamerlid behoorlijk wat inspanning. "Na de geboorte van ons kindje nodig ik u graag uit in de Tweede Kamer om een uurtje rustig door te praten en dan laat ik u meteen zien waar wij werken."
Over dat werk was Uitslag zeer stellig. "De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is typisch iets dat je lokaal moet invullen. In 'Den Haag' kunnen we alleen maar wetten maken, dat is ons werk. Lokaal moet je vervolgens de ondersteuning geven die past bij de vraag van de mensen in je eigen omgeving."
Volgens het kamerlid betekent dat niet meer de bekende lijstjes afvinken. "U kent dat wel. Dan kom je bij het zorgloket en dan wordt gekeken waar je recht op hebt. Een scootmobiel, een rollator, een traplift….. Maar waar je recht op hebt is niet altijd wat je nodig hebt. Zo staan er heel veel scootmobielen ongebruikt voor de deur. Met wat we noemen 'de kanteling' wordt vooral gekeken naar wat iemand nodig heeft om mee te kunnen blijven doen in de eigen gemeenschap."

Niet het aanbod, maar de vraag is bepalend

Martin Vredenduin, voorzitter van de onlangs geïnstalleerde Wijdemeerse WMO-Raad sloot daarop aan. "Centraal staat de vraag: wat is de beste oplossing in uw specifieke situatie. Daarbij gaat het niet om het aanbod (het af te vinken lijstje), maar om de vraag." Volgens Vredenduin is het de taak van de WMO-Raad om het gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd te adviseren over het lokale WMO-beleid. Een uitdagende taak, zeker in een tijd waar heel wat op ons afkomt. "In Wijdemeren wordt nu gewerkt aan het WMO-beleid 2012-2015 dat in het voorjaar van 2012 klaar moet zijn. Daarbij kijken we goed naar de invloed van de bezuinigingen en de stelselwijzigingen, zoals de AWBZ en Jeugdzorg die naar de WMO komen."
In de WMO-Raad zijn verschillende belangen vertegenwoordigd. "WMO is meer dan ouderenzorg. Natuurlijk zijn ouderen vertegenwoordigd, maar ook chronisch zieken, mensen met een fysieke beperking, geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang en verslavingszorg. Wat we nu nog missen is een vertegenwoordiger van de jeugdzorg. En juist de jeugdzorg wordt een belangrijke taak van de WMO."

Spending Department


Staand: links Theo Reijn (fractievoorzitter CDA), rechts Joost Boermans wethouder sociale zaken.

De Wijdemeerse wethouder Joost Boermans (D66) toonde zich enthousiast over het CDA-initiatief, al had hij wat moeite met het grote CDA-logo dat naast hem stond. "Niettemin, complimenten voor het CDA en de ouderenbonden om op deze informatiemarkt gebruikers en aanbieders van ouderenzorg op een heel praktische manier bij elkaar te brengen." Boermans temperde het enthousiasme van Martin Vredenduin een beetje. "Ik verwacht niet dat het nieuwe gemeentelijke WMO-beleid al in het voorjaar van 2012 klaar is. In de regio zijn we er al hard mee bezig, maar we weten nog niet precies wat er allemaal vanuit het Rijk op ons afkomt. Vervolgens moeten we de regionale afspraken ook nog lokaal gaan invullen. Dat moeten we zorgvuldig doen en ik verwacht dat het wel eind 2012 wordt voordat er een nieuw beleidsplan ligt." Ook het deze middag inmiddels beroemde 'afvinklijstje' bracht Boermans ter sprak. "Door mijn collega's in het college word ik wel eens het 'Spending Department' genoemd. Maar we geven niet alleen geld uit, we kijken ook waar we kunnen bezuinigen. Bijvoorbeeld op scootmobielen, rollators e.d. En dan niet alleen of ze wel of niet worden gebruikt, maar ook of we gemeenschapsgeld moeten uitgeven aan vermogende mensen die deze voorzieningen ook zelf kunnen betalen."

Van zorgen voor, naar zorgen dat

Afsluitend stelde gespreksleider en CDA-fractievoorzitter Theo Reijn dat voor hem vier woorden belangrijk zijn. "We gaan van 'zorgen voor', naar 'zorgen dat'. Geen afvinklijstjes waar we zorgen voor allerlei voorzieningen die mensen al dan niet nodig hebben, maar zorgen dat mensen mee kunnen blijven doen in hun eigen gemeenschap. Uitgaan van de zelfredzaamheid van mensen en aanvullen waar dat nodig is. Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal."
Reagerend op Sabine Uitslag en Joost Boermans beloofde Reijn: "CDA Wijdemeren gaat zorgen dat we volgend jaar naar de Tweede Kamer gaan om met Sabine Uitslag verder te praten en we gaan zorgen dat wethouder Joost Boermans eind volgend jaar het Wijdemeerse WMO-beleid tijdens een informatiemarkt hier in de De Drie Dorpen kan presenteren en met ons allemaal kan bespreken."

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Douwe v. Essen
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
bewolkt
10 gr.
windkr. 5