WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
HKL tegen Huurverhoging
Loosdrecht, ma 21 november 2011

Het bestuur van de Historische Kring Loosdrecht (HKL) stuurde een brief naar de raadsleden om te protesteren tegen de huurverhoging.

Voor de volledigheid. Aanstaande donderdagavond om 20.00 is er raadsvergadering.

Update 21-11-2011, 17.12: Oeps. Wij schreven dat het accommadatiebeleid niet op de agenda staat. Bovendien stond hier dat er ingesproken kan worden voorafgaand aan de raad.

Dubbel fout. Er is maar één agendapunt donderdag en dat is..., het accommodatiebeleid. Omdat het het enige agendapunt is zagen wij het even over het hoofd.

En dan, inspreken voorafgaand aan de raad is al lang geleden door deze raad afgeschaft.

Twee keer fout dus. Mea culpa, mea maxima culpa. Red. WWK

ingezonden brief

Aan de Leden van de Raad van Wijdemeren

Loosdrecht 20 november 2011

Geachte Raadsleden,

Het bestuur van de HKL heeft in haar vergadering alle elementen die een rol spelen rond het onderwerp huurharmonisatie, en met name de daaruit voortvloeiende - voor de Kring niet acceptabele - huurverhoging uitgebreid besproken.

Het door de HKL in een overleg met de wethouder aangeboden voorstel tot een compromis werd door de heer Zagt als niet realiseerbaar bestempeld, en is ook niet in het voorliggende raadsvoorstel verwerkt. Kennelijk is een compromis niet aan de orde en dus niet meer valide.

Alles overwegende stelt het bestuur thans  - na uitvoerige bestudering van het geldige huurcontract en juridische toetsing - vast, dat de Kring geen ander keuze heeft dan het huidige huurcontract onverminderd te continueren. In tegenstelling tot wat de behandelend ambtenaar in het raadsvoorstel beweert, dat de huurovereenkomst tussentijds is op te zeggen, zijn wij van mening dat het contract niet open te breken is. Een rechter zal desgewenst vaststellen dat het contract in redelijkheid en billijkheid is vastgesteld, en dat een overheid die een wettelijk contract éénzijdig verandert zich met onbehoorlijk bestuur bezighoudt.
Samen met de bevestiging die oud-wethouder Enserinck van de voormalige Gemeente Loosdrecht ons op 14 november 2011 gaf, waarbij hij stelde, dat de door de HKL voor de Gemeente verrichte werkzaamheden destijds mede de basis vormden voor de lage huurprijs en het niet betalen van de nutsvoorzieningen, hetgeen beide in het contract werd opgenomen, maakt dit contract het ons mogelijk om zonder hoge advocaatkosten een procedure te kunnen voeren, waarna, naar onze vaste overtuiging, ten gunste van ons zal worden geoordeeld.

Het bestuur van de Kring moet helaas vaststellen, dat de grote toegevoegde waarde, die de HKL duidelijk vertegenwoordigt, kennelijk niet meer van belang is, in tegenstelling tot de situatie van ruim 12 jaar geleden, toen het contract tot stand kwam.

Waar het, naar de mening van de HKL, de plicht is van de Raadsleden om de wet te respecteren, het huurcontract is immers een wettelijke overeenkomst, stelt het bestuur u de volgende vragen:

  1. Is uw Raad op de hoogte van de precieze inhoud van het huurcontract met de HKL, c.q. is u een kopie van het huurcontract overlegd?
  2. Bent u van mening dat ook de gemeente Wijdemeren is gehouden door haar overeengekomen civielrechtelijke overeenkomsten correct en loyaal (kortom op magistratelijke wijze) na te komen?
  3. Is uw Raad op de hoogte van het feit, dat het oorspronkelijk voor een periode van 10 jaar geldende contract, in 2008 met eenzelfde periode stilzwijgend, geheel ongewijzigd en zonder enige begeleidende opmerking of aanvulling van de gemeente Wijdemeren, is verlengd?
  4. Is uw Raad met ons van mening, dat er in de afgelopen periode kennelijk geen enkele reden is geweest om het betreffende contract te beëindigen dan wel te wijzigen ?
  5. Waar de huurharmonisatie als zodanig uiteraard geen reden kan zijn om een bestaand contract, dat gebaseerd is op bepaalde omstandigheden en onderhandelingen uit het verleden - die nog steeds en zelfs in versterkte mate van kracht zijn - terzijde te schuiven, vraagt ons bestuur u, of u met ons van mening bent, dat deze omstandigheden en onderhandelingen ieder voor zich zwaarwegende argumenten vormen om het contract te eerbiedigen?
  6. Is dit contract door, of in opdracht van de Gemeente beoordeeld door een jurist ? Indien ja, hebt u inzage in dit advies gekregen ?
  7. Is de Raad zich bewust van de verplichtingen die de Gemeente heeft met betrekking tot het  beheer van het historisch/cultureel erfgoed, in brede zin, van de Gemeente?
  8. Is de Raad bekend met het aan de Gemeente uitgebrachte rapport van 30 november 2006 van de Rijksdienst RACM met betrekking tot de Erfgoedinspectie / Monumenten, en de daarin gedane aanbevelingen met betrekking tot de inzet van Historische Verenigingen in de Gemeente?
  9. Is de Raad op de hoogte van het antwoord van de Gemeente op deze aanbevelingen, waarin gewag wordt gemaakt van de bestaande betrokkenheid van de Historische Kringen, zoals ook is vastgelegd in de door uw Raad vastgestelde Monumentennota van januari 2006, art 3.36.

In onze ogen zou het een daad van onzorgvuldig bestuur zijn om huurharmonisatie in de komende Raadsvergadering goed te keuren, zonder deze aspecten bij uw besluitvorming te betrekken, door op de gestelde vragen een goed onderbouwd antwoord te verlangen.

Wij vertrouwen met de wijsheid en het inzicht van uw Raad te mogen rekenen, en verblijven,

met vriendelijke groet,

Ernst Haselhoff Lich Kasteleijn, Voorzitter
Jan Sevenstern, Secretaris

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
mistig
2 gr.
windkr. 1