WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Muurbloempjes en Praters
Nederhorst den Berg, do 17 maart 2011

Cor Koster houdt van statistiek. Hij turfde de spreektijd van de door ons gekozen raadsleden. Er zijn sprekers en muurbloempjes.

Update 19-3-2011, 16.54: In het stuk van Cor Koster stond dat Emile Bakker in de D66 fractie zit. Dat is onjuist. Hij is lid van de negenkoppige DB fractie.

ingezonden bericht

Spreektijd

In de verkiezingstijd heeft elke kandidaat de kiezer beloofd dat hij/zij op zou komen voor de belangen van de burger.  Doen die kandidaten dat ook als ze eenmaal in de raad zitten? Doen ze daar hun mond wel open?

Hoe vaak en hoe lang de gemeenteraadsleden aan het woord zijn, zegt natuurlijk niet zoveel over de kwaliteit van een ieders bijdrage. Maar het zegt wel iets over de inzet. Opkomen voor het belang van de burger vereist immers in ieder geval dat men af en toe z'n mond opendoet in de gemeenteraad.

Tegenwoordig kun je makkelijk zien en horen wat de raadsleden allemaal bespreken. Op de gemeentelijke website staan de geluidsverslagen met een nauwkeurige transcriptie van wat iedereen gezegd heeft, zelfs met het aantal minuten en seconden dat men aan het woord was. Ik ben gaan turven hoe vaak en hoe lang raadsleden het woord voerden in vier recente vergaderingen, namelijk die van 16 september, 14 oktober, 25 november en 15 december  2010. Welnu, er blijken grote verschillen te zijn.

In bovenstaand grafiekje (grotere afbeelding) staat voor elk raadslid het aantal minuten dat hij of zij aan het woord was. Die tijden variëren van in totaal  56 minuten voor Theo Reijn (CDA fractievoorzitter) tot welgeteld  0 ("nul") minuten voor Emile Bakker (DB), Liesbeth Siderius (VVD) en Jan Verbruggen (CDA). De fractievoorzitters van D66, Groen Links en Dorpsbelangen doen het ook niet slecht, maar alle anderen zitten voornamelijk stil voor zich uit te kijken. Zelfs Martin Vuijk van de VVD die over het algemeen wel een eigen mening heeft te verwoorden, gebruikte in die vier vergaderingen maar 15 minuten spreektijd, een gemiddelde van minder dan 4 minuten per vergadering. En dan Dorpsbelangen. Het is opvallend hoe weinig die fractie te zeggen heeft. DB heeft 9 mensen in de raad, maar hun totale spreektijd (49 minuten in 4 vergaderingen) is duidelijk minder dan de tijd die Theo Reijn in z'n eentje opeiste.

Muurbloempjes

Drie raadsleden waren slechts muurbloempjes; zij hebben hun mond niet opengedaan. Emile Bakker (DB), Liesbeth Siderius (VVD) en Jan Verbruggen (CDA) hadden niets bij te dragen, afgezien van een stem voor of tegen een bepaald voorstel. In alle gevallen was hun "voor" of "tegen" identiek aan de stem van de rest van de fractie. Voor het overige waren zij uitsluitend decoratief aanwezig.

Trouwens, ook andere raadsleden deden het kalm aan. Kees Haverkamp (CDA) had slechts iets meer dan anderhalve minuut nodig in vier vergaderingen. Kennelijk laten de CDA'ers alles over aan hun fractievoorzitter.  Ab Krook (DB) kwam ook niet ver met zijn 2 minuten en 12 seconden, en zelfs zijn fractiegenoot Co de Kloet had verrassend weinig te zeggen: hij was 4.5 minuut aan het woord.

Er zijn 19 raadsleden, maar de grafiek toont 20 staafjes. Er waren namelijk "onbekende sprekers", die de notulist niet kon identificeren. Zij namen ruim 4 minuten voor hun rekening.

Waar was Van Waveren?

Niet alleen de gekozen raadsleden voerden het woord. De burgemeester, als voorzitter van de raad, deed natuurlijk het vaakst zijn mond open: een totale spreektijd van 75 minuten. Ook de wethouders kwamen af en toe te voorschijn uit de dug-out om hun zegje te doen. Wethouder Abrahams, wiens welluidende zij het nogal wijdlopige betogen ik altijd met genoegen beluister, volgde hem met 40 minuten. Collega Zagt was een stuk bondiger; hij had slechts 28 minuten nodig. Wethouder Boermans deed het zelfs met een minuut minder.

Opvallend is dat in deze vier vergadering geen spoor van wethouder Van Waveren te bekennen was. Voorzover ik weet weet was hij er wel, maar kennelijk hoefde hij niet op te treden. Mooie job...

Beurten

De hoeveelheid spreektijd is op zich interessant, maar belangrijker is het aantal "beurten", d.w.z. het aantal keren dat iemand het woord neemt. Het geeft tot op zekere hoogte aan hoe attent en alert een gemeenteraadslid is. Welnu, ook hier scoort Theo Reijn (CDA) het hoogst. Met 89 beurten laat hij Renee Voigt (53), Joep Frijdal (51), Nanne Roosenschoon (24) en de anderen ver achter zich.

Natuurlijk zegt totale spreektijd of aantal beurten niet alles. Het gaat tenslotte om wat je zegt. Misschien moeten we met een aantal mensen een systeem ontwerpen waarmee we de bijdrage van elk gemeenteraadslid op inhoud kunnen beoordelen. Dan kunnen we bij de volgende verkiezingen een echte kieswijzer opstellen.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
8 gr.
windkr. 2