WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Antwoord Reclamebeleid
Wijdemeren, ma 23 mei 2011

Het CDA stelde op 27 april kritische vragen over de (digitale) reclameborden die in heel Wijdemeren zijn opgedoken. Het college antwoordt.

Op 27 april stelde het CDA een aantal kritische vragen over het beleid ten aanzien van buitenreclame en de digitale borden die bij de komgrenzen verrezen zijn. Het CDA had zijn twijfels of artikel 7 van de Grondwet geen geweld werd aangedaan, omdat evenementen en verenigingen niet meer vrijelijk kunnen plakken in de openbare ruimte. Het college vindt dat met de digitale borden een goed alternatief wordt geboden voor het wildplakken en stelt dat aan artikel 7 volledig recht wordt gedaan.

Opbrengst genereren

Uit de antwoorden is op te maken dat het huidige beleid in 2009, door het vorige college (toen onder verantwoordelijkheid van wethouder Gerard Abrahamse), in de steigers is gezet. Dit college voerde dat beleid verder uit. De doelstelling van het beleid was om inkomsten te genereren uit buitenreclame en bovendien wildgroei te voorkomen.


Wildgroei voorkomen.

€ 21.653,-- per jaar

De vrijwel kosteloze driehoeksborden behoren tot het verleden. Op 1 maart heeft de gemeente een contract afgesloten met Van Puffelen Reclame Buiten B.V. voor een periode van tien jaar. De totale opbrengst in tien jaar is € 216.530,--, ofwel € 21.653,-- per jaar. De verenigingen en andere organisaties die evenementen organiseren moeten hun aankondigingen doen op de acht digitale borden. Die boodschappen worden kosteloos door de gemeente geplaatst. Zelf plakken en/of borden plaatsen is er niet meer bij. Daar is over gesproken, maar door dat toe te staan ging de afdracht van Van Puffelen aan de gemeente sterk omlaag.

Overleg met SLOEP

In de aanloop naar het besluit om met Van Puffelen in zee te gaan is met de Stichting SLOEP uit Loosdrecht overlegd. Die stichting had houten borden bij de komgrens om evenementen in Loosdrecht aan te kondigen. Die borden zijn verwijderd. Er is niet met andere organisaties overlegd. Andere organisaties hebben een brief ontvangen met de aankondiging van het nieuwe beleid. Op die brief heeft niemand gereageerd, aldus het college.

Geen inspraak

De plaats van de digitale borden en de reclameframes (de borden aan lantaarnpalen) zijn gekozen door de gemeente in samenspraak met Van Puffelen. Bij die plaatsbepaling is gekeken naar de plaats waar voorheen driehoeksborden stonden. In die procedure is geen informatie aan omwonenden gegeven, of is er de één of andere vorm van inspraak of overleg geweest. Zowel over de digitale borden als over de reclameframes zijn slechts enkele klachten binnengekomen. Waar mogelijk is snel op die klachten gereageerd.

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
20 gr.
windkr. 5