WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Koster over Veenstaete
Nederhorst den Berg, wo 1 juni 2011

Cor Koster reageert op het debat over Veenstaete dat gisteren in de commissie MZ gevoerd werd. Hij heeft er vertrouwen in dat het goed komt.

Dossier Oudergaard

ingezonden brief

Verhuizen

Ongeveer drie-en-een-half jaar geleden moesten 67 hoogbejaarden in Kortenhoef verhuizen van Oudergaard naar een blok op elkaar gestapelde portocabines, in de volksmond containers geheten. Op dit moment zijn er van die oorspronkelijke 67 bewoners nog maar 18 over, want er zijn in de loop van de tijd mensen overleden en er zijn mensen vertrokken naar een verpleeghuis. De overigen kunnen in januari 2012 hun intrek nemen in het nieuw-gebouwde Veenstaete. Tenminste, als er eerst nog even een probleempje opgelost wordt.


De druk bezochte open dag van Veenstaete.

Het probleem zit 'm in de vraag of wonen in Veenstaete voor alle mensen die destijds naar de portocabines moesten financieel wel mogelijk zal zijn. Dat lijkt niet voor 100% het geval te zijn als je alleen maar AOW en geen of heel weinig pensioen hebt. Volgens Inovum, de exploitant van het "woonzorgcomplex", betreft het één oudere die oorspronkelijk in het oude Oudergaard heeft gewoond en nu in de tijdelijke huisvesting zit. Volgens de ouderenbonden zullen aanzienlijk meer mensen problemen krijgen omdat de berekeningen over o.a. de mogelijke huursubsidie niet kloppen. Huurtoeslag is echter gewoon mogelijk, althans voor mensen zonder eigen vermogen.

Dat er enig wantrouwen is ten aanzien van Inovum is wel begrijpelijk, gezien de voor geschiedenis van Oudergaard. Een overzicht daarvan is te vinden in een artikel in Binnenlands Bestuur. Maar nu heb ik de stellige indruk dat men van goede wil is en dat de zaak goed aangepakt wordt.  Het gaat trouwens niet om een erg hoog bedrag voor die enkeling voor wie het wonen in Veenstaete financieel moeilijk is. Daar moet een mouw aan te passen zijn. Er zijn immers potjes als huisraadfonds en participatiefonds, en er kunnen maaltijdvergoedingen gegeven worden.

Wat me in ieder geval deugd gedaan heeft is de snelheid waarmee de gemeente op de zaak ingesprongen is. Een week geleden kwam Ria Hennis van Dorpsbelangen met vragen over de zaak. Afgelopen dinsdag kwam alles uitvoerig aan de orde als ingelast punt bij de vergadering van de commissie Maatschappelijke Zaken. Daar konden Henk Stuyver namens de ouderenbonden en Welmoet Gerritsen als locatiemanager van Veenstaete hun zegje doen.  Wethouder Joost Boermans bleek zich inmiddels grondig in de zaak te hebben verdiept. Ik heb er alle vertrouwen in dat het hem zal lukken om samen met andere partijen een oplossing te vinden.
 
Overigens... complimenten voor de manier waarop Ria Hennis van DB zich inzette voor de betrokken burgers, ook bij de laatste commissievergadering. Ze deed dat voortreffelijk.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Cor Koster
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
zonnig
20 gr.
windkr. 1