WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Teleurgesteld in CDA'ers
Nederhorst den Berg, zo 10 juli 2011

Cor Koster, ooit voorzitter van het CDA Wijdemeren, weet nu zeker waarom hij uit het CDA stapte. Om mensen als Donner, Deetman, Leers en Bleker. Zou DB wat zijn?

ingezonden brief

CDA en CDA'ers

Ik was destijds dermate teleurgesteld in het landelijke CDA dat ik mijn langjarig lidmaatschap opzegde. Ik vond het niet acceptabel dat mijn partij haar principes overboord zette en met de gedoogsteun van de PVV in de regering ging.

Dat betekende ook dat ik geen lid meer was van het plaatselijke CDA. Jammer, want ik had met een paar mensen goed contact. Nu kom ik ze alleen nog maar toevallig tegen: in de supermarkt, tijdens een wandeling, bij de Praxis… Op de publieke tribune bij een raadsvergadering zie ik nooit iemand van het CDA.

Ik leefde in de veronderstelling dat het landelijke CDA spoedig in zou zien dat men onmogelijk samen kon werken met de PVV en dat men de coalitie zou opblazen. Dat is niet gebeurd. Integendeel. De vraag is: waar ligt dit aan? Ik denk nu dat ik het weet. Het ligt aan de mensen.

Neem Henk Bleker, CDA-staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hij was aanvankelijk tegen een paar ideetjes van Wilders, o.a. over hoofddoekjesverbod en tuigdorpen. Niet alleen was hij tegen, nee… hij zou er "met een gestrekt been ingegaan zijn" als hij het voor het zeggen gehad had. Zei hij... Toen het puntje bij het paaltje kwam, bood hij Wilders zijn excuses aan. Hij had het niet zo bedoeld...

Aan een touwtje

Of neem Gerd Leers, minister Immigratie en Asiel, vertrokken als burgemeester van Maastricht vanwege een kwestie van machtsmisbruik. Hij zei, toen hij na een paar negatieve uitspraken over de PVV gevraagd werd hoe hij zichzelf zag als minister… "De PVV heeft me niet aan een touwtje". Een dappere uitspraak. Vervolgens moest ook hij onder het juk van Geert Wilders door.

En dan nu… een ogenschijnlijk onschuldig bericht in de NRC van vrijdag 8 juli 2011. Wim Deetman (CDA lid van de Raad van State) ontving 75.000 euro ten onrechte uit advieswerk, bovenop zijn normale gage als lid van de Raad. Hij was vergeten dat te melden, zei hij. Zoals de NRC rapporteerde: "Hij zei in april dat hij zich 'niet bewust' was geweest van de regels. Dat was opvallend omdat de afdeling advisering van de Raad van State, waarvan Deetman lid is, in 2008 de regering positief adviseerde over het besluit dat de staatsraad heeft overtreden." Voor degenen die het niet meer weten: Deetman is de CDA'er die samen een stel PvdA-ministers verantwoordelijk is voor de teloorgang van het Nederlandse onderwijs.

Galante uitweg

Maar gelukkig heeft hij een CDA-vriendje, minister Piet Hein Donner. Die bood hem, zoals de NRC stelde, "een galante uitweg". Donner vond dat Deetman niets terug hoefde te betalen want het was allemaal de schuld geweest van ambtenaren. Die hadden de arme Deetman verkeerd voorgelicht...

Ach wat zielig... die arme Deetman... De man die zelf de regering had geadviseerd over deze zaak. Toch lekker als je zo'n CDA-vriendje hebt als Piet Hein Donner.  Dan kun je zeggen: "Ik was me er niet van bewust." Of, in het veel mooiere Duits: "Ich habe es nicht gewusst." Deetman, die de publicitaire bui al ziet hangen, betaalt toch liever maar het ten onrechte verkregen geld terug.

Het NRC-verhaal eindigt met een mededeling over wat er nog meer speelt: de opvolging van Tjeenk Willink die met pensioen gaat als vicepresident van de Raad van State. Donner is kanshebber voor die functie. Derhalve krijgt Donner opnieuw te maken met Deetman, want die speelt als lid van de club een rol in de mogelijke benoeming... Vandaar misschien de nogal begripvolle opstelling van Donner. CDA'ers onder elkaar, weetjewel...

Ideologie

Kijk… dat is waarom ik geen lid meer zal worden van het CDA. Ze hebben een prima ideologie: gespreide verantwoordelijkheid, gerechtigheid, solidariteit en rentmeesterschap. Ik kan me daar helemaal in vinden. Maar de mensen die door het CDA op belangrijke functies neergezet worden - Leers, Bleker, Deetman, Donner en anderen - hebben slechts één ideologie: ik, ik ik.

Mocht de coalitie van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV ontploffen, dan nog zal ik geen CDA-lid meer worden. Het CDA is het CDA niet meer...

Wat dan wèl? Je moet toch ergens lid van zijn...?  De VVD is niet veel beter…. Groen Links en D66 stellen helemaal niets meer voor… De PvdA? Och gut...

Hoe zou het zijn bij Dorpsbelangen?

Cor Koster
Nederhorst den Berg

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
Het Weer
half bewolkt
23 gr.
windkr. 2