WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Lezing over Etty Hillesum
Kortenhoef, wo 5 januari 2011

Op 16 januari zal Marijke Dijkstra, van het “Etty Hillesum Centrum” in Deventer spreken over leven en werk van Etty Hillesum.

persbericht

OSG Kortenhoef zondag 16 januari 2011 Kerkje a/d Dijk
NESCIO-LEZING annex KOFFIECONCERT

Verwondering in het leven en werk van Etty Hillesum

Op 16 januari zal Marijke Dijkstra, van het “Etty Hillesum Centrum” in Deventer spreken over leven en werk van Etty Hillesum.

Het thema ‘verwondering’ doet denken aan een uitspraak van de filosoof Cornelis Verhoeven: “Niets is gewoon, eenvoudig of vanzelfsprekend. Gewoon zijn slechts die dingen waarover wij besloten hebben niet meer na te denken.”
Voor Etty Hillesum waren er weinig dingen gewoon of vanzelfsprekend. In haar dagboek zien we dat ze juist diep over alles nadacht, zich van alles afvroeg en zich over veel dingen verbaasde en verwonderde.

Met de nagelaten geschriften van Etty Hillesum hebben we een kostbaar geschenk in handen. Iemand die -in oorlogstijd- op zo’n eerlijke manier haar geestelijke ontwikkeling beschrijft “opdat niet iedereen die na mij komt opnieuw hoeft te beginnen”, dat is niet alleen iets wat intrigeert en inspireert, maar ook verbaast en verwondert. Vooral wat zij geschreven heeft over aanvaarding en overgave en daar op een wonderbaarlijke manier kracht uit put, heeft Marijke Dijkstra inzicht gegeven in een bewustwordingsproces dat een dimensie van
ongekende diepte laat zien. In deze inleiding zal met name worden stilgestaan bij haar proces van aanvaarding (hetgeen volgens Etty niet hetzelfde is als resignatie).

In juli 1942, als de jacht op de Joden in Amsterdam in volle gang is, schrijft ze:“Omstandigheden zullen er immers altijd zijn, goede en slechte, en het feit van de omstandigheden, de goede en de slechte, moet men aanvaarden, wat niet belemmert dat men zijn leven er aan kan wijden de slechte te verbeteren. Maar men moet weten uit welke motieven men die strijd voert en men moet beginnen bij zichzelf, iedere dag opnieuw bij zichzelf.”

Over Marijke Dijkstra:

In Deventer is het Etty Hillesum Centrum al 14 jaar een plek waar gewerkt wordt vanuit het gedachtegoed van Etty Hillesum. Marijke Dijkstra is daar al sinds de oprichting in 1996 als vrijwilliger bij betrokken. De eerste jaren als lid van de expositiecommissie, daarna als medebegeleider van de leesgroep en nu actief bij het project “Deventer leest Etty”.
Het gedachtegoed van Etty is een grote inspiratiebron in Marijkes leven, ook in haar werk als beeldend kunstenaar (www.marschilderijen.nl ).

Voor meer informatie over het Etty Hillesum Centrum, zie www.ettyhillesumcentrum.nl

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door:

Roeland van de Sande, vleugel en de mezzosopraan Machteld van de Putte, zang.

Zij brengen de volgende werken ten gehore:

W.A. Mozart (1756-1791) : Das Lied der Trennung
Als Luise die Briefe ihres ungetreuen Liebhabers verbrannte
Abendempfindung an Laura

F. Schubert (1797-1828) : Der Zwerg
Der Tod und das Mädchen
Romanze

B. Britten (1913-1976) :
Uit Folksongs: The Plough Boy
The Salley Gardens
Sweet Polly Oliver

R. Vaughan Williams (1872-1958):
Uit Songs of Travel:
The Vagabond
The Infinite Shining Heavens
Whither must I wander

Aanvang: 11.00 uur Kortenhoefsedijk 168 Kortenhoef Toegang: € 6,00
Zie ook: www.osg-kortenhoef.nl

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
1 gr.
windkr. 4