WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Het lot van de Columnist
Wijdemeren, wo 5 januari 2011

In Binnenlands Bestuur (BB) staan vandaag de wederwaardigheden van een kritische columnist in Maasdriel, die schreef voor het lokale blad.

In De Zijlijn

Het artikel in BB opent met: "De Maasdrielse columnist Bert Cattel heeft zijn wekelijkse en populaire column in het huis-aan-huisblad Het Carillon moeten opgeven nadat zijn uitgever onder druk gezet is door VVD-fractievoorzitter Frits van Endhoven en indirect door leden van de zittende coalitie in het college."

Lezing van het stuk wekte bij mij onmiddellijk associaties aan het roemruchte verleden van twee Wijdemeerse politici en hun rol in de lokale bladen. DB-Wethouder Jaap van Waveren en ex-DB-wethouder, nu DB- raadslid Co de Kloet.

Het is nog maar vijf jaar geleden dat de uitgebreide stukken in de Nieuwsster van de hand van Jaap van Waveren op het gemeentehuis met ingehouden woede werden gelezen. De inhoud van de stukken vond men abject en leugenachtig, zo werd soms in de wandelgangen gezegd. Maar ja, wat kon je er tegen doen?

In 2003 nam het toenmalige college het besluit om met de gemeentepagina naar de Gooi en Eembode te gaan, die in Wijdemeren als Wijdemeren Journaal op de deurmat zou ploffen. Dat besluit werd toen, naast andere motieven, ook enigszins ingegeven door de gebrekkige samenwerking van de uitgevers van de lokale bladen op dat moment en door de zeer onwelgevallige artikelen van Jaap van Waveren in de Nieuwsster. Die artikelen deden regelmatig stoom uit de oren van het toenmalige hoofd communicatie van de gemeente en uit die van collegeleden komen. Het vervolg kennen we. Het Wijdemeren Journaal werd een flop. De gemeentepagina ging terug naar Dunnebier en Ten Herkel. In 2004 trad Jaap van Waveren toe tot de raad, waarmee het schrijven van controversiële stukken afgelopen was. En vorig jaar werd hij wethouder.

Ook ex-wethouder en nu DB-raadslid Co de Kloet heeft als columnist een langjarige reputatie als gelegenheidshorzel in de pels van vele colleges en ambtenaren. Gelegenheidshorzel, omdat hij zijn scherpe stukken onder het pseudoniem Putter alleen schrijft als zijn partij in de oppositie zit.

Eind jaren negentig was het schrijven van stukken in de Wie Wat Waar in 's-Graveland tot nationale sport verheven. Co de Kloet voerde de columnisten aan, maar anderen, waaronder Douwe van Essen, konden er ook wat van. Niemand werd gespaard. De spaanders vlogen je om de oren. De spanningen in de 's-Gravelandse politiek liepen op zeker moment zo hoog op dat er, na onderzoek van een extern bureau, zelfs een heuse schrijfstop voor columns werd afgekondigd om de sfeer niet verder te bederven. Daarna bleef het jarenlang stil.

Co de Kloet kon het schrijven niet laten. Na een afwezigheid van vijf jaar publiceerden de WWK en de Triangel op 10 november 2005 de eerste Putter. Die was getiteld "Koperen Zwaailicht". Het was een hilarische column die was gewijd aan DBL-fractievoorzitter Gert Zagt, die een motie van wantrouwen had ingediend tegen wethouder Ties Hagen, maar die motie ook vrijwel direct weer introk. (DBL was toen coalitie zoals u zich herinnert, terwijl DBW van Co de Kloet, met harde hand uit de coalitie was gezet en dus oppositie was. Het kan verkeren.)

Tientallen scherpe Putters volgden in de jaren daarna, maar niet in de lokale bladen, want daar stond de gemeentepagina in en Putter zat niet in de coalitie. Zo simpel was het. Eén keer ging het faliekant mis. Per ongeluk kwam er toch een column van Putter in de Wie Wat Waar en de Brug terecht. Die Putter zat bij vergissing bij de door Herman Stuijver ingezonden kopij, die de drukker vervolgens netjes in het blad plaatste. Ook toen trad er tijdelijke oververhitting op bij de afdeling communicatie op de Rading 1. De rook was te zien vanuit de Voorstraat te Nederhorst den Berg.

Na zijn toetreding tot de raad verstomde het onvervalste Putter getsjilp. Een enkele keer een beetje nagalm, maar dat was het.

Aan al die gebeurtenissen uit de afgelopen jaren moest ik denken toen ik dat las.

Over die columnist in Maasdriel.

Rik Jungmann

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
1 gr.
windkr. 4