WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
25 Procent loost Fout
Nieuw Loosdrecht, ma 14 februari 2011

Het rioolstelsel in Nieuw Loosdrecht wordt doorgemeten. Vijfentwintig procent van de onderzochte woningen is fout aangesloten.

Niet waterdicht

Het rioolstelsel inNieuw Loosdrecht is een gescheiden stelsel. Twee rioolsystemen, een stelsel voor betrekkelijk schoon hemelwater en een tweede stelsel voor afvalwater dat naar de rioolwaterzuivering wordt afgevoerd. Ieder pand is aangesloten op de beide stelsels. Op papier en in theorie een prachtig systeem. Naar nu blijkt is dat systeem toch niet zo waterdicht. Als er bij de huisaanlsuitingen fouten zijn gemaakt en het afvalwater daar toch in het hemelwaterriool terechtkomt, dan is het gescheiden rioolstelsel zinloos.

217 van de 888 fout (25%)

Er werd vermoed dat die foute aansluitingen in Nieuw Loosdrecht voorkwamen. Daarom werd aan Teeuwissen Rioolreiniging gevraagd om met een nieuwe revolutionaire methode de zaak in iedere aansluiting met geluid door te meten. Eind januari waren er 888 van de 2420 woningen doorgemeten. Daar kwamen toch wel schokkende cijfers uit. Bij 127 van de 888 woningen was de hemelwaterafvoer aangesloten op het vuilwaterriool. Nu is dat niet zo'n groot probleem, behalve bij zware regenbuien. Dan kan er overstort van afvalwater op het open water optreden.

Poep in de Plassen

Veel ernstiger was dat bij 90 woningen de vuilwaterafvoer was aangesloten op het hemelwaterriool. Met andere woorden, deze 90 woningen loosden hun afvalwater, inclusief urine en fecaliën, direct op het open water van de plassen.

De projectleider, Bert Kiewiet, wist dat er wat fout zat, omdat er bij metingen afvalwater in het hemelwater was aangetroffen, maar hij was toch verbaasd over het hoge aantal foute aansluitingen. Bij die woningen waar een foute aansluiting gevonden is wordt verder onderzocht of het hele pand fout is aangesloten, of dat het om een enkel afvoerpunt gaat.

Goede medewerking

De bewoners werkten in het algemeen goed mee. Bij 57 woningen kon het onderzoek niet gedaan worden. In 43 gevallen reageerden bewoners niet op de uitnodiging, in 14 gevallen waren de bewoners in tegenstelling tot wat zij hadden aangegeven op het moment van de controle toch niet thuis. Rioolzorg benadert beide groepen een tweede keer om de controle alsnog te kunnen uitvoeren.

Riosonic in de prijzen

Dat de methode die in Nieuw-Loosdrecht wordt toegepast echt uniek is, bleek op 2 februari jl. op de landelijke bijeenkomst van Rioned, de koepelorganisatie voor rioolzorg in Nederland. Daar kozen de deelnemers Riosonic tot ‘beste innovatie op het gebied van riolering 2010'.

Warm doorspoelen

Toen, enkele jaren geleden, de badkamer van uw redacteur verbouwd werd was daar, naar later bleek, een briljante loodgieter aan het werk geweest. De man had de warm waterleiding aangesloten op de stortbak van het toilet. Het gevolg was dat wij dampend konden doorspoelen. Wel chique, om met heet water door te spoelen, maar wij hebben het toch maar laten herstellen.

Gezien het hoge aantal fouten in Nieuw Loosdrecht dringt zich de vraag op of de bouwer van de betreffende huizen de fout heeft gemaakt, of dat klussend Loosdrecht massaal de aansluitingen heeft verwisseld.

bron
website Wdm
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
regenachtig
8 gr.
windkr. 2