WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Bouwen in NdB? Hoe hoog?
Nederhorst den Berg, za 31 december 2011

Een bewonersgroep die zich presenteert onder de naam BergsForum stuurde de uitslag van een dorpspeiling in Nederhorst den Berg.

Gezien het onderwerp van de peiling "Hoogbouw" lijkt de peiling mede geïnspireerd te zijn door de bewonersgroep (Singelgroep) die zich verzet tegen de geplande nieuwbouw op de plek van het voormalige gemeentehuis aan de Voorstraat.

Lees ook het dossier over de Voorstraat.

ingezonden bericht

Uitslag Dorpspeiling over ‘Hoogbouw’

Enkele weken terug werd in De Brug een eerste oproep geplaatst voor het meedoen aan een dorpspeiling voor Nederhorst den Berg.

Deze werd geïnitieerd door het BergsForum – een groep inwoners die politiek neutraal is en zich d.m.v. het houden van enquêtes richt op onderwerpen die in het dorp spelen, zoals ruimtelijke ordening, kinderopvang, sportvoorzieningen, OV, veiligheid, etc. Op die manier wordt de mening van de dorpsbewoners beter gehoord.  Het ligt in de bedoeling om meerdere enquêtes te houden over onderwerpen die de dorpsbewoners aanspreken. Hieronder vindt u de eerste terugkoppeling.

Voor deze allereerste dorpspeiling valt over de respons niet te klagen; namens 98 inwoners is gereageerd.
Op de vraag wat ten aanzien van het dorpse karakter van Nederhorst den Berg maximaal wenselijk is qua bouwhoogte werd als volgt gereageerd:
8 Meter          41,2%
10 Meter        35,3%
12 Meter        20,6%
14 Meter        0,0%
16 Meter        2,9%

Op de vraag waar de respondenten woonachtig zijn, luidden de antwoorden:
Hinderdam 0,0%
Dammerweg 14,7%
Horn- en Kuierpolder 17,6%
Blijkpolder 11,8%
Centrum 14,7%
Overmeer 26,5%
Horstermeerpolder 14,7%

Enkele personen gaven aan elders te wonen: Vreelandseweg, Nigtevecht (overzijde Vecht), Venenburg en Weesp (heeft wel vakantiehuisje in NdB). Een toelichtende reactie hierop luide als volgt: ‘Wij hebben bewust gekozen voor het wonen in dit dorp. Voorzieningen worden helaas steeds minder, maar het wonen in een kleine landelijke gemeenschap heeft nog steeds onze voorkeur. Het bouwen binnen deze groene gemeente mag het landelijke/dorpse karakter geen geweld aan doen, nieuwe bebouwing moet daarom passen bij de huidige bebouwing, Wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt heeft dat niet alleen een negatief gevolg voor de huidige bewoners, maar kan ook het beeld / gevoel dat men krijgt bij het betreffende nieuwbouw project negatief beïnvloed worden.’

Tot slot werd gevraagd naar een eventuele opmerking, tip of idee. Hieronder de reacties:

  • Vecht voor het behoud van ons karakteristiek dorpsgezicht.
  • Er zijn nu al zoveel eensgezinswoningen die langere tijd te koop staan.
  • Wij hadden graag gezien dat de bouw niet hoger wordt dan de bestaande huizen er omheen.
  • Is het aantal woningen dat de komende jaren gerealiseerd gaat worden wel nodig? De verwachting is dat het inwonersaantal van Nederland/ West-Europa alleen maar af zal nemen door vergrijzing. Wat als er straks te veel huizen zijn? Op de lagere scholen is momenteel de teruggang van het aantal leerlingen al merkbaar. Worden de woningen gerealiseerd om de sportvereniging van nieuwe voorzieningen te voorzien? of omdat we ze de komende 50 jaar hard nodig hebben?
  • De hoogte en massaliteit van nieuw te bouwen complexen dienen in overeenstemming te zijn met de wensen van alle omwonenden.
  • Behalve de hoogte is de bouwstijl erg bepalend voor hoe hoog het overkomt. In klassieke huisvorm is al veel meer acceptabel, dan in blokkendoosvorm.
  • Woningbouw binnen de kern Nederhorst den berg is hard nodig. Te veel jongeren moeten noodgedwongen uitwijken naar bv Almere. Overmeer Zuid kan een aanwinst worden met een gevarieerd aanbod van verschillende woningtypen en kan ook voor het huidige oude gedeelte van Overmeer een verbetering opleveren.
  • Er zal in NdB behoefte blijven aan woningen en appartementen. Voorlopig kan er niet voldoende gebouwd worden. Onze kinderen worden nu genoodzaakt in Weesp, Hilversum, Almere etc. te gaan wonen. Als we als ouderen willen verkassen naar iets kleiners treft ons hetzelfde. Dan heb ik het nog niet gehad over dat gezwets over landschappelijke en cultuurhistorische waarden. We hebben behoefte aan een dorp met leven(s); ook om de middenstand op niveau te houden. Of is het beter voor het milieu dat we voor ieder boodschapje in de auto naar verderop rijden?
  • Niet alleen hoogbouw is uit den boze, ook het willen herbestemmen van natuurgebied voor bouwgrond, zoals bijv. langs het Ankeveense Pad verdient jullie aandacht.
  • Geen hoogbouw in ons dorp!!!
  • Wees alert op: Wat gaat er gebeuren met de oude Brandweerkazerne! En wat met de grond achter Het Spieghelhuys (daar zijn al eerder 2 enorme flatgebouwen ingediend)! En wat met de grond daar tegenover (achter Brinkers)!
  • Bouw geen DURE koopwoningen, bouw daarvoor in de plaats mooie grote huurwoningen. En bouw dan op de plekken van de geplande woontorens meerdere duplex woningen. Koopwoningen verkoop je nu toch niet, die zijn er al genoeg. Huur is ook beter voor jonge gezinnen en starters. dat is onze mening!!

Korte beschouwing

De eerste peiling geeft een gemengd beeld weer over hoe inwoners kijken naar het aspect nieuwbouw/hoogbouw. Op de vraag over de bouwhoogte blijkt duidelijk dat driekwart van de respondenten bij eventuele nieuwbouw geen hogere nokhoogte wenst dan hetgeen in de omgeving gebruikelijk is. Dit staat op gespannen voet met enkele actuele bouwplannen van de gemeente, waaronder de twee zogeheten Vechtcomplexen van 14 meter hoogte te Overmeer. Een respondent gaf daarnaast aan dat ook de bouwstijl erg bepalend voor hoe hoog een gebouw overkomt; een klassieke huisvorm is eerder acceptabel dan in blokkendoosvorm. De laatste opmerking hierboven roept om huurwoningen in plaats van koopwoningen. Een nadere blik op het planologisch beleid van de gemeente leert dat de gemeente aansluit op de regionale afspraken rond nieuwbouw, waarbij een verdeelsleutel wordt gebruikt ten aanzien van het percentage ‘sociale woningbouw’ en duurdere segmenten. Argument hierachter is dat projectkosten mede worden gedragen door de duurdere koopwoningen. Vraag is of dit inderdaad zo is en dat de eventuele opbrengsten uit verkoop niet in de algemene kas verdwijnen. Is dit laatste het geval dan voert de gemeente geen goed planologisch beleid, want zij laat zich mede leiden door financiële motieven.

De opmerkingen overziend is een meerderheid tegen nieuwbouw/hoogbouw. Hierbij worden kritische vragen gesteld zoals waaruit de behoefte voor nieuwbouw zou blijken? Ook werd de terechte opmerking geplaatst dat er al zoveel woningen lange tijd te koop staan. Aangezien de gemeente haar bouwplannen baseert op de woonvisie ‘Kiezen en regisseren’ uit 2005 (uit de ‘hoogtijdagen’ van woningbouw/vraag) is deze kritiek op het gemeentelijk beleid (en haar regionale afspraken) niet ongegrond. De woningmarkt is immers al meerdere jaren ingestort en de vooruitzichten zijn ronduit somber. Zelfs krimp van het inwonertal dreigt, waardoor grootschalige nieuwbouw niet valt te rechtvaardigen. Tegelijk kan worden betoogd dat de achterhaalde visie ook eenzijdig is, daar zij zich (vooral) op een aspect van de ruimtelijke ordening richt, zonder daarbij een visie te hebben op het behouden en versterken van de woon- en leefruimte kwaliteiten. In het voorgaande bericht werd al aangegeven dat de onderscheidende kwaliteiten van Nederhorst den Berg (en gemeente) de ruimte, de rust, de vergezichten, de natuur- en cultuurhistorische waarden zijn. Dit vertegenwoordigt ook een economisch kapitaal voor bewoners en bezoekers, maar wordt sinds enkele jaren in verhoogd tempo aangetast (op basis van de ‘verstening’ van het dorp). Een samenhangende visie gebaseerd op hoe bewoners dit beleven en waarderen is daarom hoognodig.

Daarentegen klinkt ook de roep om betaalbare woningen en appartementen (huur of koop) voor met name de jongeren/starters en jonge gezinnen – die wegens gebrek hieraan noodgedwongen moeten verhuizen. Ook dit is een bekend gegeven dat daarom een dubbel gevoel geeft, want woonkansen lijken vooral weggelegd voor mensen buiten het dorp, terwijl eigen inwoners het nakijken hebben. Een oplossingsrichting zou kunnen zijn indien de gemeente voortaan haar woonvisie en eventuele bouwplannen afstemt op dorpsniveau en zich niet laat (ver)leiden door regionale afspraken, financiële belangen en gemeente-breed beleid. Nederhorst den Berg is immers niet Kortenhoef en Loosdrecht is geen Ankeveen. Maatwerk en maatvisie is nodig, waarbij de behoeften en de belangen van de bewoners op de eerste plaats zouden moeten staan. Eventuele ontwikkelingen – indien noodzakelijk – zouden dan van onderop worden gevoed in plaats van bovenaf worden afgedwongen.

Voor aankondigingen, discussies, etc. Kunt u terecht op de LinkedIn groep van Nederhorst den Berg. (N.B. Alleen als u al een LinkedIn account heeft of er één aanmaakt. Red. WWK)

Mocht u in de toekomst ook uw stem willen laten horen, geef dan uw mailadres door via: bergsforum@gmail.com

Met vriendelijke groet,
het BergsForum

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief