WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Hemd: nader dan de Rok?
Wijdemeren, di 5 april 2011

De raad besloot vorige week om extra geld uit te trekken voor oud-wethouders. In dezelfde raad werd besloten om minima niet tegemoet te komen.

ingezonden brief

Iets extra's

Als je minder inkomen hebt dan "110% van de bijstandsnorm", dan kun je in aanmerking komen voor iets extra's. Om een kachel te kopen, een stofzuiger, een koelkast, een computer en dergelijke. Je moet er dan wel 7 jaar mee doen, maar dat zou moeten kunnen. Een beetje computer gaat heus wel 7 jaar mee.

Het is een mooie regeling. Maar wat kun je eigenlijk krijgen?  Als je aanvraag gehonoreerd wordt, is dat maximaal € 570 voor gezinnen en alleenstaande ouders, en € 500 voor alleenstaanden. Dat geld krijg je niet zomaar. Je moet minstens drie jaar lang qua inkomen onder die "110% van de bijstandsnorm" zitten. De gemeente heeft een mooie tabel die aangeeft hoeveel 110% is. En da's niet veel.   Als je daarvan moet rondkomen, heb je het niet gemakkelijk.

Het CDA was enige tijd geleden gekomen met het idee om die beperkende voorwaarde  - je moet minstens drie jaar onder die 110% zitten om in aanmerking te komen - te verlagen van drie jaar naar twee jaar.  Het college van B & W wilde dat niet, en de raad - waarin Dorpsbelangen bijna de absolute meerderheid heeft - besloot het college daarin te volgen. Alleen het CDA, de PvdA en Groen Links waren voor de verlaging van de termijn. De andere fracties niet. Het was te duur… het was niet voorzien in de begroting… Kortom, de minima moesten het maar gewoon doen met wat ze hadden. Iets extra's kon er niet vanaf. We leven immers in moeilijke tijden.

Nieuwe baan

In diezelfde vergadering was er een voorstel om oud-wethouders wat extra's te geven om hun kans op een nieuwe baan te vergroten.  Die oud-wethouders hebben weliswaar wachtgeld - in het eerste jaar 80 procent en daarna 70 procent van het inkomen dat ze hadden toen ze nog werk deden voor de gemeente - maar wat extra geld voor bijvoorbeeld een cursus zou ze misschien eerder aan ander werk kunnen helpen.

De raad vond in meerderheid dat je daar best zo'n 10.000 euro per persoon voor over kon hebben. Precies 20 keer zoveel als een alleenstaande kan krijgen om een koelkast te kopen.. na 3 jaar.

De raad beslist

Twee agendapunten... Eentje over extra geld voor mensen die het financieel moeilijk hebben. En eentje over extra geld voor mensen met een alleszins redelijk wachtgeld.  Maar een extraatje is alleen weggelegd voor degenen die het 't minst nodig hebben: oud-wethouders. Zo heeft de raad beslist.

Ik zat me op de publieke tribune te verbijten. Was er nou niemand in de raad die wees op de discrepantie? Waarom wèl extra geld voor ex-politici en géén extra geld voor mensen aan de onderkant van de maatschappij? In beide gevallen was er niets voorzien in de begroting. Maar het ene kon wel, het andere kon niet.

Niemand legde de verbinding tussen die twee agendapunten. Hoe dat komt? Ik weet het niet. Ik ben ervan overtuigd dat we goede mensen hebben in de raad van Wijdemeren. Mensen die zich inzetten voor de burgers. Voor ALLE burgers, en niet alleen voor ex-collega's. Ik weet zeker dat hier géén sprake is van bewuste vriendjespolitiek. Maar soms geloof ik echt dat ze niet weten wat ze doen.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift WWK:

In gedachten lopen we de oud-wethouders langs. We hebben er nogal wat. Wie gaat er gebruik maken van deze riante reïntegratieregeling naast het wachtgeld? Is dat Nelleke Schenkkan, Lia Moote, Betske van Henten, Wim Lorjé? Toch niet Co de Kloet en Wim Neef nemen wij aan....

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
RSS feed van de WWK.  Volg de WWK op Twitter
reageer
zoek
nieuwsbrief
bewolkt
10 gr.
windkr. 4