WIJDEMEERSE WEBKRANT
Eénenveertig procent!
Nederhorst den Berg, wo 23 september 2009

De OZB verhoging werd gedoseerd door het college. In twee persberichten. In elk een beetje. Cor Koster rekent ons voor dat de verhoging enorm is.

Update 23-9-2009, 20.41 uur: Cor Lam gaf een reactie. Zie hieronder.

ingezonden brief

41%

De meeste mensen haken af als ze teveel getallen zien, maar het is best zinnig eens een keertje naar een paar cijfers te kijken. Om te zien hoe de burger door zijn eigen lokale overheid bespeeld wordt. Leest u even mee?

Het valt allemaal reuze mee voor de burger, lijken B&W te zeggen. Goed, de OZB moet wat omhoog, maar als je naar de percentages kijkt valt het allemaal nogal mee. Uit een persbericht van de gemeente van 15 september: "De OZB opbrengst moet in 2010 met 2% extra omhoog, in 2011 geen extra verhoging, in 2012 met 6% en in 2013 met 5%."

Die percentages vallen nogal mee: 2%, 5%, 6%, enne... in 2011 GEEN verhoging! Na'h ja, leuk is anders, maar dit is wel op te brengen. Er staat echter één zorgwekkend woordje in het persbericht: "extra". Wat betekent dat? Welnu, dat betekent "bovenop" de verhogingen die al eerder aangekondigd waren. Waneer was dat dan dan? Op 25 maart dit jaar. Toen stond er in een persbericht dat de OZB omhoog zou gaan met 6% in 2010 en 13% in 2011. Wat in geen van beide persberichten stond, was dat er sowieso een verhoging van 1% per jaar zou plaatsvinden, vanwege de inflatie.

Het is een bekende truuk. Je verdeelt het slechte nieuws in stukjes waarvan iedereen zegt: "leuk is het niet, maar het had erger gekund", en hoopt dat niemand de zaak optelt. Mensen hebben tenslotte een slecht geheugen. Maar waar het op neerkomt is dat in 4 jaar tijds de OZB met 41% omhoog gaat. Kijk maar even naar bijgaand plaatje, waarbij de OZB voor dit jaar op 100 gesteld is.

Is dat erg? Ja natuurlijk. Het is ronduit schandalig dat ons eigen gemeentebestuur dit soort truuks gebruikt. Ik zou bijna willen zeggen tegen B&W: "Wees een kerel; zeg waar het op staat". Maar met de huidige samenstelling van ons gemeentebestuur zou dat ongepast zijn.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Cor Lam, 23-9-2009, 20.01:

Nog even een aanvulling op het schrikbriefje van Cor Koster: 41 % OZB erbij in 4 jaar.......

Dat is al belachelijk, maar elk jaar worden de waarden van de onroerende zaken ook nog aangepast. Wat gaat dat ons ook nog brengen?

Wooorden schieten tekort......

Cor Lam
Loosdrecht

bron
WWK
foto
---
auteur
---
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
20 gr.
windkr. 2