WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nescio-lezing Kortenhoef
Kortenhoef, zo 6 september 2009

Op zondag 20 september wordt in het Oude Kerkje aan de Kortenhoefsedijk weer een Nescio-lezing gegeven. Dit keer over rituelen.

persbericht

Nescio-lezing annex koffieconcert in het Oude kerkje van Kortenhoef
Zondag 20 september 2009

Rituelen in tijden van verandering

Na het thema ‘eeuwig leven’ zal dit seizoen in de zgn. Nescio-lezingen het thema ‘rituelen in tijden van verandering’ centraal staan. Hoekstra en Kranenborg omschrijven in hun boek “Rituelen in religieus Nederland” het waarom van rituelen als volgt:

”Rituelen hebben als algemeen doel om op een zichtbare wijze met een niet zichtbare, hogere of andere werkelijkheid om te kunnen gaan, niet eenmalig, maar in voortdurende herhaling van vertrouwde handelingen, gebaren en woorden…Rituelen hebben nog een andere functie: zij geven een duidelijk ritme in iemands leven.”(blz.19) Vervolgens worden drie categorieën onderscheiden:

  1. overgangsrituelen
  2. crisisrituelen
  3. cyclische rituelen.

Wat maakt dat rituelen vaak eeuwenlang onveranderd uitgevoerd worden terwijl er verder zoveel veranderingen plaatsvinden in het dagelijks leven?
De sprekers van de Nescio-lezingen zullen een tipje van de sluier oplichten. Mevrouw Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor volkscultuur zal het spits afbijten door op 20 september in te gaan op onze volksrituelen en tradities. Het zal duidelijk worden, dat juist in tijden van verandering tradities -rituelen- waardevol zijn: houvast bieden.


Ineke Strouken

Ineke Strouken is directeur van voornoemd centrum en tevens bestuurslid van de Stichting Vertellen. Zij studeerde in Tilburg en Utrecht geschiedenis en sinds 1985 betrokken bij het Ned. Centrum voor volkscultuur ( voorheen Informatiecentrum Volkscultuur). Naast de algehele leiding is Strouken verantwoordelijk voor de grote publieksprojecten, zoals het Jaar van de tradities in 2009 en is zij hoofdredacteur van de tijdschriften “Traditie” en “Volkscultuur Magazine”.

Het concert rond de lezing zal worden verzorgd door: Bert Sanders fluit, Jos Smits vleugel en Jan Verbeek viool. Vóór de lezing spelen zij: “Pastorale” van Hendrik Andriessen. Hendrik Andriessen componeerde dit stuk in kamp Vught in 1942. Het begrip “eeuwig leven” is dan erg dichtbij: beklemmend klinkt het stuk aan de ene kant, moedig tegelijkertijd en hoopvol, ruimte scheppend.

Ná de lezing spelen zij: “Deux Interludes” van Jacques Ibert (1890-1962). “Deux Interludes” is een ontwapenend, helder, vrolijk, Spaansgetint stuk.

Oecumenische Streekgemeente OSG
Aanvang : 11.00 uur
Plaats : Kortenhoefsedijk 168
Toegang : € 6,00, kinderen gratis

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
17 gr.
windkr. 2