WIJDEMEERSE WEBKRANT
Urker wint Palingroken
Kortenhoef, za 5 september 2009

Dolf Gnodde uit Urk is de winnaar van het Nederlands Kampioenschap Plaingroken dat vanmiddag in Kortenhoef werd gehouden.


Afgeladen feesttent.

(Link naar het fotoalbum.)

In de volgepakte tent maakte voorzitter Wim Kozijn van de jury bekend wie het Nederlands Kampioenschap Palingroken gewonnen had. Hij deed dat op zijn zeer eigen en onnavolgbare wijze, waarbij hij de spanning tot het maximum opvoerde. Het zout, de textuur, de smaak van de paling, ieder element van een mooie gerookte paling werd uitbundig en tot op de bodem belicht.


Nee Wim, je moet de micro iets hoger vasthouden...

Af en toe liet de microfoon hem even in de steek. Waarnemend burgemeester Karen Heerschop, die dit jaar tot de jury was toegetreden, stond hem op die heikele momenten terzijde. Zij toonde hem weer even de werking van de micro (je moet je hand daar houden...), waarna de thriller van de uitslag van het kampioenschap verder uitgerold kon worden door de met de gave van het woord begiftigde verteller, oud-burgemeester Kozijn van 's-Graveland.


Waarnemend burgemeester Karen Heerschop van Wijdemeren reikt de presentatieprijs uit aan Kees Voorn uit Utrecht.

De lijst werd afgewerkt van nummer tien tot en met de kampioen. Iedere deelnemer kreeg een bemoedigend woord van Kozijn. Soms verbaasde die zich over de herkomst van de palingroker. "Winschoten? Er zitten toch geen palingen in het Winschoterdiep?" Even gleed de voorzitter uit toen hij nummer drie al noemde, terwijl nummer vier nog in spanning wachtte. Ook dat slippertje werd charmant opgevangen. Bij nummer drie: "Ja die kent u al, dat is wel zo handig."


De heer Elzinga, nr. 5

Jan Schuurkamp, nr. 4

René de Vries, nr. 3

Bert Teuwissen, nr. 2

Een enkele prijswinnaar had kennelijk de hoop al opgegeven om in de prijzen te vallen. Wim Kozijn moest in die gevallen herhaalde oproepen doen om de winnaar in kwestie voor het voetlicht te krijgen. "Ik was al aan het opruimen..." Uiteindelijk verschenen alle winnaars, sommige met flinke vertraging.


De gelukkige familie Gnodde uit Urk. Links, met rode trui, Yvonne van den Brand, de voorzitter van de Vechtplassen Palingrook Commissie.
In het midden Dolf Gnodde de kampioen.

Het bekendmaken van de kampioen, Dolf Gnodde uit Urk, leidde tot uitbundige vreugde bij de familie Gnodde. Vorig jaar was Dolf Gnodde nummer drie. "Al die jaren heb ik voor anderen gezout en andere hand en spandiensten verricht. En nu is het eindelijk mijn beurt." :sprak een stralende Dolf Gnodde. Nadat hij voorzitter Yvonne van den Brand had gekust informeerde juryvoorzitter Wim Kozijn voorzichtig of Dolf daarmee op Urk geen problemen zou krijgen. Dat bleek niet het geval.

109 Rokers

De prijs voor de beste presentatie ging naar Kees Voorn uit Utrecht.
Het kampioenschap is als enige officieel erkend door het Nederlands Visbureau. Het is het grootste en meest professionele palingrook kampioenschap van Nederland. Er deden dit jaar 109 palingrokers een poging om met de felbegeerde wisseltrofee naar huis te gaan. Gelijke strijd voor alle deelnemers was gegarandeerd omdat alle wedstrijdpaling uit dezelfde partij kweekaal kwam.
Iedere deelnemer kreeg een aantal wedstrijdpalingen om te roken. Na een rooktijd van 1 tot 3 uur werden 3 palingen per roker bij de jury ingeleverd. De overige palingen werden verkocht, de opbrengst van €. 900,- is bestemd voor de stichting Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind.

Jury

De jury- bestaande uit oud-burgemeester Wim Kozijn (voorzitter),  Mariëtte Lutgerink directeur van het Nederlands Visbureau, meesterkok Eric de Boer van restaurant Lakes te Hilversum, Menno Loohuizen een van de initiatiefnemers van het Nederlands Kampioenschap Palingroken, palingdeskundigen Aalt Klaassen en Theo Schilder en waarnemend burgemeester Karen Heerschop - beoordeelden de palingen op verscheidene criteria waaronder uiterlijk en smaak.
De jury stond voor de moeilijke keuze om uit veel met kwaliteit gerookte paling de beste te kiezen.

Update 6-9-2009, 18.27: Let op! Er komt een fotoalbum beschikbaar van het Palingroken. Even geduld.

Update 7-9-2009, 15.05: Het fotoalbum vindt u hier.

bron
WWK
foto
Douwe v. Essen
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
20 gr.
windkr. 2