WIJDEMEERSE WEBKRANT
Welstand Verruimd
Wijdemeren, vr 4 september 2009

De gemeente gaat de welstandscriteria verruimen. Het aantal bouwplannen dat onder de welstand valt zal afnemen.

persbericht

Welstandsnota 2009 vrij voor inspraak

Burgemeester en wethouders geven de concept-welstandsnota 2009 vrij voor inspraak. Op 20 december 2008 heeft de raad het budget voor de welstand verlaagd tot€ 31000,-. Dit heeft tot gevolg dat de welstandsnota moet worden aangepast. Er hoeven nu minder bouwplannen naar de welstandscommissie.

Klantvriendelijk

De nieuwe welstandsnota maakt het mogelijk dat veel meer (kleine) bouwplannen aan sneltoetscriteria kunnen voldoen. Deze criteria worden namelijk verruimd. Dergelijke bouwplannen hoeven dan niet meer te worden voorgelegd aan de welstandscommissie. Deze werkwijze komt voort uit de dereguleringsgedachte, levert tijdwinst op en is klantvriendelijker omdat de doorlooptijd van de vergunningen tot 2 weken kan worden verkort.

Meer rechtszekerheid

Een van de wettelijke toetsingskaders voor een bouwvergunning is de toetsing aan de redelijke eisen van welstand. Soms wordt door bezwaarmakers het advies van de welstandscommissie gebruikt om bezwaar te maken tegen een verleende bouwvergunning. Door het verruimen van de welstandscriteria zullen meerdere bouwplannen voldoen aan vastgesteld beleid en wordt de kans dat een bezwaar op dit punt gegrond wordt verklaard, verkleind. Dit geeft meer rechtszekerheid voor de vergunninghouder.

Park Smalland welstandsvrij

Op Park Smalland in Loosdrecht bestaat een grote verscheidenheid aan recreatiewoningen. De eigenaar stelt geen standaard woningen verplicht en de recreanten zijn eigenaar van hun kavel. Omdat het onmogelijk is om hier nog een eenduidige uniforme verscheidenheid te realiseren wordt dit gebied in de nota ‘welstandsvrij’ verklaard. De woningwet biedt hiertoe de mogelijkheid.

De concept-Welstandsnota ligt vanaf 17 september zes weken ter inzage in het gemeentehuis, wordt op 4 november behandeld in de commissie Ruimte en Economie en op 24 november in de gemeenteraad.

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
16 gr.
windkr. 5