WIJDEMEERSE WEBKRANT
Politiek analfabetisme
Wijdemeren, za 31 oktober 2009

D66 Wijdemeren zal niet werkeloos toekijken hoe de gemeente de bibliotheek om zeep helpt en roept de raad op dat besluit tegen te houden.

ingezonden bericht (ingekort)

Politiek analfabetisme?!

D66 Wijdemeren zal niet werkeloos toekijken hoe de gemeente de bibliotheek om zeep helpt.

D66 Wijdemeren heeft met verontwaardiging kennisgenomen van het collegevoorstel de subsidie voor de openbare bibliotheek in Loosdrecht met 45% te korten. Dit voorstel staat in groot contrast met het standpunt van D66: handhaving van de bibliotheek én uitbreiding van de bibliotheekfaciliteiten in Wijdemeren met drie steunpunten. Kennis en toegang tot informatie behoren tot de basisvoorzieningen voor iedere inwoner van Wijdemeren.

D66 Wijdemeren was in de huidige periode niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad, maar alle prognoses wijzen erop dat we terugkeren. Wij kunnen en zullen niet werkeloos toekijken hoe de gemeente de bibliotheek om zeep helpt.

Alle verenigingen in Wijdemeren krijgen de komende jaren 10% minder subsidie. Waarom juist De Bibliotheek 45% moet inleveren, blijft onduidelijk.

De Bibliotheek in Loosdrecht heeft per jaar zo’n 40.000 gebruikers en heeft daarmee haar bestaansrecht in deze gemeente bewezen. In de Nederlandse gemeenten krijgt de bibliotheek gemiddeld 20 euro subsidie per inwoner, in Wijdemeren wordt dat slechts 7 euro per inwoner.

Natuurlijk moet de gemeente de komende jaren bezuinigen, al was het alleen maar om alle juridische kosten van de laatste jaren te kunnen voldoen. Maar niet op deze wijze, niet ten koste van een instelling waar alle scholen in de gemeente gebruik van moeten kunnen maken.

Het alternatief dat het college voorstelt, is een lachertje: afbraak van de huidige locatie aan de Tjalk, woningbouw op de vrijgekomen grond en drie embryonale steunpunten in drie van de vier kernen. En dat noemt het college beleid?

D66 Wijdemeren wil De Bibliotheek handhaven en zelfs uitbreiden met drie steunpunten in Kortenhoef, Nederhorst den Berg en Ankeveen die van alle voorzieningen en educatieve faciliteiten van de hoofdvestiging gebruik kunnen maken.

Mocht de huidige raad toch het onzalige idee hebben om het collegevoorstel te steunen, dan zal D66 Wijdemeren zich in de volgende raadsperiode niet gebonden voelen aan dit besluit en alles in het werk stellen om die beslissing terug te draaien.

Namens D66 Wijdemeren,

Nanne Roosenschoon
Lijsttrekker D66 Wijdemeren

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
zonnig
12 gr.
windkr. 3