WIJDEMEERSE WEBKRANT
Gemeente houdt Subsidie
Wijdemeren, vr 16 oktober 2009

Stefan Troost, de voorzitter van de Aros, geeft nadere uitleg over de subsidie die de Aros van de gemeente behoort te ontvangen, maar niet krijgt.

Update 16-10-2009, 17.54: Link naar de overeenkomst tussen de gemeente en de Aros toegevoegd.

ingezonden brief

Beste redactie,

Het persbericht van eerder deze week (TV Wijdemeren op Zwart red. WWK) was een reactie op een besluit van het College op een bezwaarschrift van de Aros mediagroep inzake de Rijksbijdrage voor 2009. Het Collegebesluit van deze week gaat over toekomstige financiering van 2010 en daarna.

Ik zal hierbij onze situatie inzake de subsidie duidelijk proberen uit te leggen. Eerst zal ik de huidige situatie uitleggen. Op een later moment ga ik graag verder in op het op drijfzand gebaseerde raadsvoorstel om onze representativiteit in te trekken.

Huidige situatie

In de huidige situatie krijgt iedere gemeente geld van het Rijk om de lokale omroep te bekostigen. Echter, dit bedrag is niet geoormerkt. In theorie kan een gemeente die krap zit dus ook wipkippen aanschaffen met het geld. Wijdemeren kan dit niet vanwege een getekende overeenkomst met de Aros mediagroep. Deze overeenkomst is in januari 2003 gesloten na een eerdere instemming door de gemeenteraad. In de zowel door de gemeente als de Aros Mediagroep ondertekende brief (overeenkomst) van 9 januari 2003 met het kenmerk 2002-9625, staat onder meer:

  1. wijziging van de Rijksuitkering, zowel positief als negatief, worden verrekend;
  2. er dient over een zendmachtiging van het Commissariaat voor de Media te worden beschikt;
  3. indien een andere vereniging start met lokale omroep (televisie) en een zendmachtiging van het commissariaat wordt verkregen, dan zal een herverdeling van gelden plaatsvinden;
  4. de activiteiten van de stichting worden over 2 jaar geëvalueerd;
  5. nog resterende claims worden door de stichting ingetrokken.

De Aros mediagroep beschikt al bijna 25 jaar over een zendmachtiging en is ook aangewezen om publieke TV-uitzendingen te verzorgen in Wijdemeren. Daarnaast heeft onze organisatie ook daadwerkelijk, zoals afgesproken, de resterende claims ingetrokken.

Evaluatie

Op 17 maart 2005 is de gemeenteraad zonder hoofdelijke stemming akkoord gegaan met voortzetting van de overeenkomst.

Wijziging Rijksuitkering

Het Rijksbedrag is inmiddels vele malen gewijzigd. Het bedrag is inmiddels opgelopen tot €1,30 per huishouden. Aros mediagroep heeft voor dit jaar ca. €0,87 ontvangen.

De gemeente heeft jaren ontkend dat er een correctie heeft plaatsgevonden op het bedrag. Nu blijkt dat onterecht. Het totaal achtergehouden bedrag over de afgelopen jaren ligt rond de 10.000 euro.

Het te weinig betaalde bedrag voor dit jaar ligt rond de €3.700,- dat is zo’n 33% van het totale Rijksbedrag. Dat slaat een groot gat in onze lopende begroting. Dit is dan ook de reden dat we al op dit moment problemen hebben met onze continuïteit en TV Wijdemeren moeten stoppen.

Afspraak is afspraak. Ik roep hierbij dan ook de raad op om zijn verantwoording te nemen en te zorgen dat het College de afspraken nakomt. We willen onze laatste euro's liever aan programma's besteden dan aan rechtzaken.

Stefan Troost
Voorzitter Aros mediagroep

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.
bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
12 gr.
windkr. 6