WIJDEMEERSE WEBKRANT
Villa in Vlammen op
Nieuw Loosdrecht, ma 4 mei 2009

Afgelopen vrijdag ging een kapitale villa met een rieten kap in vlammen op. Een Thaise wensballon is mogelijk de oorzaak van de brand.

Wensballon

Naast de villa, gelegen aan de Nieuw Loosdrechtsedijk tegenover landgoed Eikenrode, was een feestterrein waar de Stichting Sloep de feest- en herdenkingsweek organiseerde. Daar werden Thaise wensballons opgelaten. Een Thaise wensballon is een papieren heteluchtballon waar een vlam voor de hete lucht zorgt. Als het te hard waait, dan kan het omhulsel scheef waaien en in brand vliegen. Bart ten Herkel, de voorzitter van de Stichting Sloep legde zelf direct een eventueel verband tussen de brand en het oplaten van de ballon.

Rieten kap

De villa had gedeeltelijk een vrij nieuwe rieten kap. Die is brandbaarder dan een oude kap. Bovendien is het de laatste tijd erg droog geweest. Het gevolg was dat de kap brandde als een fakkel. De brandweer uit de hele regio bestreed het vuur met zestig man gedurende twaalf uur. In totaal werd er vierentwintig uur, van vrijdagavond elf uur tot zaterdagavond elf uur, geblust en nageblust omdat het vuur regelmatig oplaaide. Een deel van het bluswater werd uit de vijver aan het Lindeplein gezogen, op een kilometer afstand. De villa werd door de brand onherstelbaar verwoest.

Burgemeesterswoning

De villa werd begin 1900 gebouwd als burgemeesterswoning. Later woonden er min of meer bekende Nederlanders, zoals de heer Dreesmann van V&D en was het park rond de villa voor het publiek toegankelijk. Later kwamen er andere bewoners, waarover in Loosdrecht tal van geruchten circuleren, die het park geheel afsloten voor de buitenwereld.

Op RTV Noord-Holland staat een videoverslag van de brand.

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
15 gr.
windkr. 2