WIJDEMEERSE WEBKRANT
Situs. Wie volgt?
Loosdrecht, za 2 mei 2009

Wim van Oudheusden blikt terug op zijn fractievoorzitterschap van de PvdA in Loosdrecht en de ontwikkelingen rond het Dorpscentrum toen.

Dossier Dorpscentrum Loosdrecht

ingezonden brief

Situs. Wie volgt?

Toen de raad van Loosdrecht het nieuwe Dorpscentrum (op te leveren destijds door Amstelland) afblies, kostte dat de gemeente amper of geen geld.

Omdat de burgemeester zijn politieke rollen toen neerlegde en de beide wethouders dit project niet wilden vervolmaken, ontstond een gekke patstelling.

Reden: de PvdA kon geen motie meer indienen tegen de RO/VHV wethouder van het CDA, omdat de burgemeester de raad meteen gefrustreerd afhamerde. Ieder bleef dus zitten waar men zat, terwijl er alle reden was om af te treden. Maar ja, pensioenopbouw .....
De stampvolle tribune was perplex; diverse gezichten trokken bleek weg. Een zorgvuldig stilgehouden raadsbesluit, dankzij oplettend heel snel meeschrijvende politici tijdens besloten vergaderingen over elke financiele stap die werd gezet. Waarin overigens toen wel alles precies werd uitgelegd.   

Uniek was de nieuwe situatie: de vier zittende fractievoorzitters trokken het project met ambtelijke steun uit het slop zonder Amstelland kans op een claim te geven. Amstelland werd zelfs te kennen gegeven door ondergetekende, dat men ook geen voorkeursbehandeling zou krijgen bij een vervolg met diverse inschrijvers in een prijsvraag. Elk had zijn eigen onderhandelingsrol, een sterk raadsbreed team. Dualisme als oplosisng voor een monistische onderschatting. Bovendien werd door de oppositie 8 ton Provinciale subsidie binnengesleept tijdens dit stadhouderloze tijdperk voor herinrichting van de Dijk ter plaatse.

Toen Amstelland haar boerderij in het plangebied aan de gemeente wilde slijten voor 900.000 gulden, terwijl het maar 200.000 waard was, trapte de raad daar ook niet in .

En nu leest men dat Situs in een vervolgtraject maar liefst 1,4 Miljoen Euro vangt.

En hoe gaat het als de bewinkeling tegenvalt straks? Dan heeft de gemeente een terugkoopplicht. Reken daar vast maar op, want ten tijde van Amstelland was er geen schijn van kans op winkelvestiging, hooguit een verswinkel met een combinatie van bakker, slager en groenteboer. En misschien zelfs dat niet,  maar alleen een parlevinker en een paar weekmarktkramen. Er was onvoldoende achterland voor een beetje grotere winkels.

U maakt mij niet wijs, dat het MKB nu veel minder inwoners nodig acht per winkel om rendabel te kunnen draaien dan toen.

Volgt er dus nog een financiele dreun straks? Laat de Provincie hier alsjeblieft nog eens naar kijken evenals de broodnodige rekenkamer voor dit fout gaat en de burgers het gat weer mogen dichten via belastingverhoging.
 
Overigens fluisterde toen een ook al gefrustreerde burgervader, dat hij door de oppositie zeker maar een lullig burgemeestertje werd gevonden.
 
namens AP@W
www.anderepolitiekwijdemeren.nl
Wim van Oudheusden

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
rss feed
reageer
zoek
nieuwsbrief
half bewolkt
20 gr.
windkr. 3